Çalışan yarı zamanlı çalışmak istiyor - ne var?

Çalışan yarı zamanlı çalışmak istiyor - ne var?

Esnek çalışma aranan bir istihdam avantajıdır. Gerçekten de birçok çalışan evden çalışmak veya esnek çalışma saatlerine sahip olmak istiyor. Bu esneklik ile iş ve özel hayatı daha iyi birleştirebilirler. Ama yasa bu konuda ne diyor?

Esnek Çalışma Yasası (Wfw), çalışanlara esnek çalışma hakkı verir. Çalışma saatlerini, çalışma saatlerini veya iş yerlerini ayarlamak için işverene başvurabilirler. İşveren olarak haklarınız ve yükümlülükleriniz nelerdir?

Esnek Çalışma Yasası (Wfw) on veya daha fazla çalışan için geçerlidir. On kişiden az çalışanınız varsa, "küçük işveren" daha sonra bu blogda is sizin için daha geçerli.

Çalışanın esnek (şirket bünyesinde on ve daha fazla çalışanla) çalışabilmesi için sahip olması gereken şartlar:

  • Çalışan, değişikliğin istenilen yürürlük tarihinde en az yarım yıl (26 hafta) süreyle istihdam edilmiştir.
  • Çalışan, bu yürürlük tarihinden en az iki ay önce yazılı olarak talepte bulunacaktır.
  • Çalışanlar, önceki bir talebin kabul edilmesinden veya reddedilmesinden sonra yılda en fazla bir defa bu tür bir talepte bulunabilir. Öngörülemeyen durumlar varsa, bu süre daha kısa olabilir.

Talep en azından değişikliğin istenen yürürlük tarihini içermelidir. Ayrıca (talep türüne bağlı olarak) aşağıdaki bilgilerden oluşmalıdır:

  • Haftalık çalışma saatlerinin ayarlanmasının arzu edilen kapsamı veya çalışma saatleri başka bir dönem için kararlaştırıldıysa, bu süre içinde
  • Çalışma saatlerinin hafta boyunca arzu edilen dağılımı veya başka bir şekilde kararlaştırılan süre
  • Varsa, istenen işyeri.

Her zaman herhangi bir şeyi hesaba katın bağlayıcı toplu iş sözleşmesi. Bunlar, daha fazla çalışma hakkı, çalışma saatleri veya işyerinin ayarlanması ile ilgili anlaşmaları içerebilir.

Bu anlaşmalar Wfw'den önceliklidir. Bu konularda iş konseyi veya işveren olarak çalışan temsilciliği ile de anlaşmalar yapabilirsiniz.

İşveren yükümlülükleri:

  • Talebi hakkında çalışana danışmalısınız.
  • Çalışanın isteklerinden herhangi bir reddi veya sapmayı yazılı olarak gerekçelendirirsiniz.
  • Değişikliğin istenen yürürlük tarihinden bir ay önce çalışana kararı yazılı olarak bildireceksiniz.

Çalışanın talebine zamanında cevap verin. Bunu yapmazsanız, talebine katılmasanız bile çalışan çalışma saatlerini, çalışma saatini veya iş yerini ayarlayabilir!

isteği reddet

Hangi durumlarda çalışanın talebini reddedebileceğiniz, talebin türüne bağlıdır:

Çalışma saatleri ve çalışma süresi

Talebin reddedilmesi, çalışma saatleri ve çalışma süresi durumunda ancak önemli iş veya hizmet çıkarlarıyla çeliştiği takdirde mümkündür. Burada aşağıdaki sorunları düşünebilirsiniz:

  • boş saatleri yeniden tahsis etmede iş operasyonları için
  • güvenlik açısından
  • zamanlama doğasına sahip
  • finansal veya organizasyonel nitelikte
  • yeterli çalışmanın bulunmaması nedeniyle
  • çünkü belirlenen boşluk payı veya personel bütçesi bu amaç için yetersizdir

Çalışma saatlerinin dağılımını çalışanın isteklerine göre siz belirlersiniz. İstekleri makul değilse, bundan sapabilirsiniz. Çalışanın çıkarlarını bir işveren olarak sizinkine karşı dengelemelisiniz.

Işyeri

İş yeri söz konusu olduğunda talebi reddetmek daha kolaydır. Zorlayıcı iş ve hizmet çıkarlarına başvurmak zorunda değilsiniz.

Bir işveren olarak, çalışanınızın talebini ciddiye alma ve kabul edip edemeyeceğinizi etraflıca araştırma yükümlülüğünüz vardır. Bu mümkün değilse, işveren olarak bunu yazılı olarak açıklamanız gerekir.

Ayrıca, çalışma saatlerinin ayarlanmasının farklı ücret vergi oranları ve ulusal sigorta katkı payları, çalışan sigorta katkı payları ve emeklilik katkı payları ile sonuçlanabileceğini bilmek önemlidir.

Küçük işveren (ondan az çalışanı olan)

Ondan az çalışanı olan bir işveren misiniz? Eğer öyleyse, çalışma saatlerinin ayarlanması konusunda personelinizle düzenlemeler yapmalısınız. Küçük bir işveren olarak bu, çalışanınızla karşılıklı olarak anlaşmanız için size daha fazla alan sağlar. Bağlayıcı bir toplu sözleşme olup olmadığını değerlendirin; bu durumda toplu sözleşme kuralları sizin için öncelikli ve zorunludur.

Küçük bir işveren olarak daha fazla hareket özgürlüğüne sahip olmak, Esnek Çalışma Yasasını dikkate almak zorunda olmadığınız anlamına gelmez. Bu yasanın uygulandığı daha büyük işverenlerde olduğu gibi, çalışanın çıkarlarını göz önünde bulundurmalısınız. Bu, esas olarak Medeni Kanun'un 7:648 bölümüne ve Çalışma Saatlerinde Ayrım Yasasına (WOA) bakılarak yapılır. Buna göre, bir işveren, iş sözleşmesinin akdedilmesi, devam ettirilmesi veya feshedilmesi durumlarında, objektif olarak gerekçelendirilmediği sürece, çalışma saatlerinin farklılığına (tam zamanlı veya yarı zamanlı) dayalı olarak çalışanlar arasında ayrımcılık yapamaz. . Aynı işveren içinde benzer işi yapan diğer çalışanlara göre çalışma saatlerinin farklı olması nedeniyle çalışanların dezavantajlı durumda olduğu durum budur.

Sonuç

Modern bir işveren, personelinin iyi bir iş-yaşam dengesine ulaşmak için çalışma hayatlarını esnek bir şekilde düzenlemesi gerektiğinin farkındadır. Kanun koyucu da bu artan ihtiyacın farkındadır ve Esnek Çalışma Yasası ile işverenlere ve çalışanlara çalışma saatlerini, çalışma süresini ve çalışma yerini karşılıklı anlaşma ile düzenleme aracı vermek istemiştir. Kanun genellikle bir talebi reddetmek için yeterli seçenekler sunar, eğer gerçekleştirilemez uygulamada. Ancak bunun iyi bir şekilde kanıtlanması gerekir. Örneğin içtihat hukuku, giderek daha fazla yargıcın işverenlerin argümanlarının içeriğine çok eleştirel bir şekilde baktığını gösteriyor. Bu nedenle, bir işveren, argümanları önceden dikkatlice listelemeli ve çok hızlı bir şekilde hakimin argümanları körü körüne takip edeceğini varsaymamalıdır. Bir çalışanın talebini ciddiye almak ve kurum içinde onun isteklerini karşılama olasılıklarının olup olmadığını kontrol etmek esastır. Bir talebin reddedilmesi gerekiyorsa, bunun nedenlerini açıkça belirtin. Bu sadece kanunen gerekli değildir, aynı zamanda bir çalışanın kararı kabul etme olasılığının daha yüksek olması nedeniyle de gereklidir.

Yukarıdaki blogla ilgili herhangi bir sorunuz var mı? O zaman bizimle iletişime geçin! nen istihdam avukatları size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır!

Law & More