Belirli süreli iş sözleşmesi

Belirli süreli iş sözleşmesi

Belirli süreli iş sözleşmeleri eskiden istisna iken, kural haline gelmiş görünüyor. Belirli süreli iş sözleşmesine geçici iş sözleşmesi de denir. Böyle bir iş sözleşmesi sınırlı bir süre için yapılır. Genellikle altı ay veya bir yıl için sonuçlandırılır. Ayrıca bu sözleşme eser süresince de akdedilebilir. İş sözleşmesi teklif ederken nelere dikkat etmelisiniz? İçine ne koyuyorsun? Ve iş sözleşmesi nasıl sona erer?

Nedir?

Belirli süreli iş sözleşmesi belirli bir süre için yapılır. Bu birkaç ay olabileceği gibi birkaç yıl da olabilir. Bundan sonra belirli süreli iş sözleşmesi sona erer. Bu nedenle, otomatik olarak sona erer ve ne işveren ne de çalışan tarafından başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Ancak işveren, belirli süreli iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte ihbar süresine uymaması halinde tazminattan sorumlu tutulabilir. 'Otomatik' sona ermenin sonucu, çalışanların belirli süreli bir iş sözleşmesiyle daha az kesinliğe sahip olmalarıdır, çünkü işverenin artık kurtulmak için ihbarda bulunması (UWV'den bir işten çıkarma izni yoluyla) veya feshetmesi (bölge mahkemesi aracılığıyla) gerekmez. çalışanın. Belirsiz süreli iş sözleşmesi olması halinde iş sözleşmesinin feshi veya feshi gerçekleşmiş olmalıdır. Bu fesih biçimlerine bağlı epeyce koşul vardır.

Özellikle ekonomik durumun kötü olduğu dönemlerde belirli süreli iş sözleşmesi işverenler için ilgi çekici bir seçenek haline geldi.

Belirli süreli bir sözleşme teklif edin.

Bir sözleşme teklif etmeden önce dikkate alınması gereken birkaç temel nokta vardır:

Zincir düzenlemesi: belirli süreli sözleşmelerin sayısı

Belirli süreli iş sözleşmesi ile sözde zincir kuralını göz önünde bulundurmalısınız. Bu, geçici bir iş sözleşmesinin ne zaman kalıcı bir iş sözleşmesine dönüştüğünü belirler. Bu yönetmeliğe göre, 36 ay içinde art arda en fazla üç geçici iş sözleşmesi akdedebilirsiniz. Toplu sözleşmede başka düzenlemeler geçerli olabilir

Art arda üçten fazla geçici iş sözleşmesi imzalıyor musunuz? Yoksa iş sözleşmeleri 36 aya kadar olan aralıklar da dahil olmak üzere 6 ayı mı aşıyor? Ve toplu sözleşmede sözleşme sayısını veya bu süreyi artıran bir hüküm yok mu? Daha sonra son geçici iş sözleşmesi otomatik olarak sürekli iş sözleşmesine dönüşür.

Çalışanın aralarında altı ay veya daha az bir süre hizmet dışı kalması durumunda iş sözleşmeleri birbirini takip eder. İş sözleşmeleri zincirini kırmak mı istiyorsunuz? O zaman altı aydan fazla bir süre sağlamanız gerekir.

Cao

Bir toplu iş sözleşmesi (CAO) bazen belirli süreli bir iş sözleşmesi önermek için hükümler içerir. Örneğin, bir toplu sözleşme, sözleşmeler zinciri kuralına istisnalar içerebilir. Uzun süreler için daha geçici iş sözleşmelerine izin veren hükümler düşünün. Şirketinizin veya sektörünüzün toplu iş sözleşmesi var mı? Ardından, bu alanda neyin düzenlendiğini kontrol edin.

Eşit muamele

Çalışanlar eşit muameleye güvenebilmelidir. Bu, belirli süreli bir iş sözleşmesi sunarken de geçerlidir. Örneğin, hamile veya kronik hastalığı olan bir işçinin geçici iş sözleşmesinin hamilelik veya kronik hastalık nedeniyle yenilenmemesi yasaktır.

Ardışık işverenler

Birbirini izleyen işverenler var mı? Daha sonra iş sözleşmeleri zinciri devam eder (ve sayılabilir). Sonraki işverenler, bir şirketin devralınmasında söz konusu olabilir. Veya bir çalışan bir iş bulma kurumu tarafından ve daha sonra doğrudan bir işveren tarafından çalıştırılırsa. Çalışan daha sonra farklı bir işveren bulur ancak aynı veya benzer işi yapmaya devam eder.

sözleşme içeriği

İş sözleşmesinin içeriği, büyük ölçüde açık uçlu bir iş sözleşmesinin içeriğine karşılık gelir. Bununla birlikte, bazı özellikler vardır:

Süre

Belirli süreli iş sözleşmesinde, iş sözleşmesinin süresi belirtilmelidir. Terim genellikle bir başlangıç ​​tarihi ve bir bitiş tarihi ile belirtilir.

Geçici iş sözleşmesinin bir bitiş tarihi içermemesi de mümkündür, örneğin bir proje süresi için olan bir iş sözleşmesi söz konusu olduğunda. Veya uzun süredir hasta olan bir çalışanı bağımsız olarak çalışmaya başlayana kadar değiştirmek. Bu gibi durumlarda, projenin sonunu veya uzun süredir hasta olan çalışanın geri dönüşünü objektif olarak belirleyebilmelisiniz. O halde iş sözleşmesinin sona ermesi, çalışanın veya işverenin iradesine değil, bu nesnel belirlemeye bağlıdır.

Geçici ihbar maddesi

Belirli süreli bir iş sözleşmesine geçici bir fesih maddesi eklemek akıllıca olacaktır. Bu madde, iş sözleşmesini erken feshetme imkanı verir. İhbar süresini belirtmeyi unutmayınız. Bir iş sözleşmesini yalnızca bir işverenin değil, aynı zamanda bir çalışanın da erken feshedebileceğini unutmayın.

deneme

Belirli süreli iş sözleşmelerinde deneme süresine yalnızca bazen izin verilir. Deneme süresini yalnızca aşağıdaki sözleşme süresine sahip geçici iş sözleşmelerinde kabul edebilirsiniz:

  • Altı aydan fazla iki yıldan az: en fazla bir aylık deneme süresi;
  • 2 yıl veya daha fazla: en fazla iki aylık deneme süresi;
  • Bitiş tarihi olmadan: en fazla bir aylık deneme süresi.

Rekabet maddesi

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren belirli süreli iş sözleşmelerine rekabet etmeme maddesi eklenmesi yasaklanmıştır. Bu ana kuralın istisnası, belirli süreli bir iş sözleşmesine rekabet etmeme maddesinin dahil edilebilmesidir, eğer rekabet etmeme maddesine ek olarak, bu maddenin önemli iş veya hizmet çıkarları nedeniyle gerekli olduğunu gösteren bir neden beyanı eşlik ediyorsa. işveren kısmı. Bu nedenle, belirli süreli bir iş sözleşmesine rekabet etmeme maddesi ancak istisnai durumlarda dahil edilebilir.

Hızlı bir sözleşme ne zaman kalıcı bir sözleşmeye dönüşür?

Ardışık üç geçici sözleşmeden sonra kalıcı sözleşme

Aşağıdaki durumlarda bir çalışana otomatik olarak kalıcı bir sözleşme verilir:

  • Aynı işverenle üçten fazla geçici sözleşmesi vardır veya;
  • Aynı tür iş için birbirini izleyen işverenlerle üçten fazla geçici sözleşmesi vardır. (Örneğin, bir çalışan önce bir iş ve işçi bulma kurumu aracılığıyla çalışıyor ve ardından doğrudan işverene katılıyorsa) ve;
  • Sözleşmeler arasındaki ara (aralık) en fazla 6 aydır. Yılda 9 aya kadar yapılabilen (mevsimlik işlerle sınırlı olmamak üzere) geçici tekrarlanan işler için sözleşmeler arasında en fazla 3 ay olabilir. Ancak bunun toplu sözleşmede yer alması gerekir ve;
  • Çalışanın 3. sözleşmesi 1 Ocak 2020 tarihinde veya sonrasında sona eriyor ve;
  • Toplu sözleşmede yer alan sözleşmeler öncelikli olduğundan toplu sözleşmede başka bir koşul bulunmamaktadır.

Üç yıllık geçici sözleşmelerden sonra kalıcı sözleşme

Bir çalışan aşağıdaki durumlarda otomatik olarak kalıcı bir sözleşme alır:

  • Aynı işverenle üç yılı aşkın süredir birden fazla geçici sözleşme imzalamıştır. Veya art arda işverenlerle aynı tür işler için;
  • Sözleşmeler arasında (aralık) maksimum 6 ay vardır. Yılda 9 aya kadar yapılabilen (mevsimlik işlerle sınırlı olmamak üzere) geçici tekrarlanan işler için sözleşmeler arasında en fazla 3 ay olabilir. Ancak bunun toplu sözleşmede yer alması gerekir;
  • Toplu iş sözleşmesinde başka hüküm ve koşullar yoktur.

İstisnalar

Zincir kuralı sadece bazıları için geçerlidir. Aşağıdaki durumlarda kalıcı bir sözleşmeyi otomatik olarak uzatma hakkına sahip değilsiniz:

  • Bir BBL (mesleki eğitim) kursu için çıraklık sözleşmesi için;
  • Haftada 18 saate kadar çalışma saatleri ile 12 yaş altı;
  • Temsil şartı bulunan geçici işçi;
  • Sen bir stajyersin;
  • Bir öğretmen veya öğretim destek personelinin hastalığı durumunda bir ilkokulda vekil öğretmen iseniz;
  • AOW yaşınız var. Bir işveren, işçiye devlet emeklilik yaşından itibaren 4 yıl içinde altı geçici sözleşme verebilir.

Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi

Belirli süreli iş sözleşmesi, kararlaştırılan sürenin sonunda veya bir projenin tamamlanmasından sonra sona erer. 6 ay veya daha uzun süreli geçici bir iş sözleşmesi mi? Eğer öyleyse, bildirimde bulunmalısınız, yani iş akdini devam ettirmek isteyip istemediğinizi ve eğer öyleyse, hangi koşullar altında devam etmek istediğinizi yazılı olarak bildirmelisiniz. Örneğin, geçici iş sözleşmesini uzatmazsanız. İş sözleşmesinin bitiminden en geç bir ay önce bildirimde bulunmanız en doğrusu olacaktır. Bunu yapmazsanız, bir aylık maaş kadar tazminat ödemeniz gerekir. Veya çok geç bildirimde bulunursanız orantılı bir miktar. Zamanında yazılı bildirimde bulunduğunu kanıtlamak işverene kalmıştır. Bu nedenle, bildirimi taahhütlü posta ile göndermenizi ve takip ve izleme makbuzunu saklamanızı öneririz. Şu anda, alma ve okuma onayı içeren bir e-posta da sıklıkla kullanılmaktadır.

Sonuç

Hem işveren hem de çalışan için bir avukat tarafından hazırlanmış gerekli sözleşmelerin (belirli süreli ve açık uçlu iş sözleşmeleri gibi) olması akıllıca olacaktır. Özellikle bir işveren için, tek bir taslak, gelecekteki tüm iş sözleşmeleri için kullanabileceği bir model oluşturabilir. Bu arada, bu arada sorunlar ortaya çıkarsa (örneğin, işten çıkarılma veya gözaltı zinciriyle ilgili sorunlar), bir avukat tutmanız da tavsiye edilir. İyi bir avukat daha fazla sorunu önleyebilir ve zaten ortaya çıkmış sorunları çözebilir.

Geçici sözleşmeler hakkında sorularınız mı var veya bir sözleşme düzenlenmesini mi istiyorsunuz? Eğer öyleyse lütfen bizimle iletişime geçin. Avukatlarımız alanında uzmanlaşmıştır. iş kanunu ve size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır!

 

Law & More