Bir hak talebi ne zaman sona erer?

Bir hak talebi ne zaman sona erer?

Ödenmemiş bir borcu uzun bir süre sonra tahsil etmek isterseniz, borcun zamanaşımına uğraması riski olabilir. Tazminat talepleri veya talepler de zaman aşımına uğrayabilir. Reçete nasıl işler, zamanaşımı süreleri nelerdir ve ne zaman işlemeye başlar? 

Bir iddianın sınırlandırılması nedir?

Alacaklı, alacağın uzun bir süre için ödenmesini sağlamak için harekete geçmezse, talep zamanaşımına uğrar. Zaman aşımı süresi sona erdiğinde, alacaklı artık talebi mahkeme aracılığıyla icra edemez.Bu, iddianın artık var olmadığı anlamına gelmez. İddia uygulanamaz doğal bir yükümlülüğe dönüşür. Borçlu yine de aşağıdaki şekillerde alacağı geri alabilir.

  • Gönüllü ödeme veya "yanlışlıkla" ödeme yoluyla.
  • Borçluya olan bir borcu mahsup ederek

Bir talep otomatik olarak sona ermez. Zamanaşımı süresi ancak borçlunun bunu ileri sürmesi ile başlar. Unutursa, bazı durumlarda alacak yine de tahsil edilebilir. Bu davalardan biri tanıma eylemidir. Borçlu bir fiil gerçekleştirir. tanıma ödeme düzenlemesi yaparak veya erteleme talebinde bulunarak. Alacağın bir kısmını ödese bile borçlu tanıma eylemi gerçekleştirmiş olur. Tanıma eyleminde borçlu, zamanaşımı süresi yıllar önce dolmuş olsa dahi alacağın zaman aşımına uğramasını ileri süremez.

Zaman aşımı süresi ne zaman başlar?

Bir alacağın muaccel hale geldiği andan itibaren zamanaşımı süresi başlar. Alacaklının alacaklının alacağının ifasını talep edebileceği andır. Örneğin, bir kredinin hüküm ve koşulları, 10,000€'luk bir kredinin aylık olarak 2,500€'luk kısımlar halinde geri ödenmesini şart koşuyor, -. Bu durumda, 2,500 € – bir ay sonra ödenecektir. Taksitler ve faiz düzgün bir şekilde ödenirse toplam tutar vadesi gelmez. Ayrıca, zaman aşımı süresi henüz anapara tutarı için geçerli değildir. Taksit tarihi geçtikten sonra taksit muaccel hale gelir ve ilgili taksit için zamanaşımı işlemeye başlar.

Sınırlama süresi ne kadardır?

20 yıl sonra zamanaşımı

Standart zaman aşımı süresi, talebin ortaya çıkmasından veya muaccel hale gelmesinden itibaren 20 yıldır. Bazı iddiaların daha kısa bir zaman aşımı süresi vardır, ancak bu iddialar bile mahkeme kararı gibi bir mahkeme kararıyla sabitlenirse yine de 20 yıllık bir süreye tabidir.

Beş yıldan sonra zamanaşımı

Aşağıdaki iddialar 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir (hüküm yoksa):

  • Vermek veya yapmak için bir anlaşmanın yerine getirilmesi için bir talep (örneğin, bir para kredisi).
  • Periyodik ödeme talebi. Faiz, kira, maaş veya nafaka ödemelerini düşünebilirsiniz. Her ödeme dönemi için ayrı bir zaman aşımı süresi işlemeye başlar.
  • Uygunsuz ödemeden kaynaklanan bir hak talebi. Diyelim ki bir yabancıya yanlışlıkla bir ciro ödemesi yaptınız, zaman sınırı bunu öğrendiğiniz andan itibaren başlıyor ve alıcının kişisini de tanıyorsunuz.
  • Tazminat veya kararlaştırılan cezanın ödenmesi talebi. Beş yıllık süre, zararın meydana geldiği günden itibaren başlar ve fail belli olur.

İki yıl sonra zamanaşımı

Tüketici alımları için ayrı bir düzenleme geçerlidir. Bir tüketici satın alımı, profesyonel bir satıcı ile bir tüketici (bir meslek veya iş icra etmeyen bir alıcı) arasındaki taşınabilir bir şeydir (görebileceğiniz ve hissedebileceğiniz bir şey, ancak istisnai olarak elektrik de dahildir). Bu nedenle, bir kalem tedarik edilmedikçe, bahçe bakımı için kurs veya sipariş gibi hizmetlerin tedarikini içermez.

Medeni Kanun'un (BW) 7:23. anlaşma. "Makul süre"nin ne olduğu şartlara bağlıdır, ancak tüketici satın alımında 2 aylık süre makuldür. Akabinde, alıcının talepleri, şikayetin alınmasından iki yıl sonra zaman aşımına uğrar.

Not! Bu, bir tüketici tarafından maddi bir mülk satın almak için doğrudan alınan bir para kredisini de içerebilir. Örneğin, özel kullanım için bir araba satın almak için bir kredi sözleşmesi düşünün. Taksit ödendiği sürece anapara ödenmez. Anapara herhangi bir nedenle talep edildiğinde, örneğin borçlu ödemeyi durdurduğunda, iki yıllık zamanaşımı süresi işlemeye başlar.

Zamanaşımı süresinin başlaması

Zaman aşımı süresi otomatik olarak başlamaz. Bu, talebin değişmeden var olduğu ve tahsil edilebileceği anlamına gelir. Zamanaşımına açıkça başvurması gereken borçludur. Bunu yapmayı unuttuğunu ve yine de, örneğin borcun bir kısmını ödeyerek, erteleme talebinde bulunarak veya bir ödeme planı üzerinde anlaşarak bir tanıma eylemi gerçekleştirmeye devam ettiğini varsayalım. Bu durumda, daha sonra zamanaşımı süresine başvuramayacaktır.

Borçlu zamanaşımına uygun bir itirazda bulunursa, bir iddia artık mahkeme kararına yol açamaz. Bir mahkeme kararı varsa, o zaman (20 yıl sonra) artık bir icra memuru tarafından icraya yol açamaz. O halde hüküm geçersizdir.

Konuşma 

Bir zamanaşımı genellikle alacaklının borçluya ödeme yapması veya başka bir şekilde anlaşmaya uyması için bildirimde bulunmasıyla kesintiye uğrar. Kesinti, alacaklıya zaman aşımı süresinin bitiminden önce, örneğin kayıtlı bir ödeme hatırlatıcısı veya celbi yoluyla alacağın hala mevcut olduğu konusunda bilgi verilerek yapılır. Ancak, hatırlatma veya bildirimin bir zaman aşımı süresini kesintiye uğratması için çeşitli koşulları karşılaması gerekir. Örneğin, daima yazılı olması ve alacaklının ifa hakkını kesin olarak saklı tutması gerekir. Borçlunun adresi bilinmiyorsa, kesinti bölgesel veya ulusal bir gazeteye ilan vermek suretiyle yapılabilir. Bazen bir hak talebi ancak dava açılarak durdurulabilir veya yazılı kesintiden kısa bir süre sonra davanın başlatılması gerekir. Bu karmaşık konuyu ele alırken her zaman bir sözleşme hukuku avukatına danışmanız tavsiye edilir.

Esasen, borçlu zamanaşımı savunmasına başvurduğu takdirde, alacaklı sürenin kesildiğini ispat edebilmelidir. Kanıtı yoksa ve borçlu böylece zaman aşımını toplarsa, alacak artık icra edilemez.

Uzatma 

Bir alacaklı, iflas nedeniyle borçlunun mallarına genel bir haciz olduğunda zamanaşımı süresini uzatabilir. Bu süre içinde kimse borçluya rücu edemez, dolayısıyla kanun koyucu iflas sırasında zamanaşımı süresinin sona ermeyeceğini hükme bağlamıştır. Ancak, tasfiyeden sonra, iflas sırasında veya iflas tarihinden itibaren altı ay içinde zamanaşımı süresinin dolması halinde süre, iflasın sona ermesinden itibaren altı aya kadar yeniden devam eder. Alacaklılar, yediemin mektuplarına çok dikkat etmelidir. İflasta kayıtlı olmaları şartıyla her alacaklıya iflasın feshedildiğine dair bir ihtar gönderir.

Bir mahkeme kararı

Kararla kurulan bir talep için, zamanaşımına bakılmaksızın 20 yıllık bir süre uygulanır. Ancak bu terim, anapara ödeme emrine ek olarak ilan edilen faiz borcu için geçerli değildir. Birinin 1,000 € ödemesi emredildiğini varsayalım. Kanuni faizi de ödemesi emredilir. Karar 20 yıl süreyle infaz edilebilir. Ancak ödenecek faiz için 5 yıllık süre geçerlidir. Bu nedenle, ilamın on yıl geçmesine kadar tenfiz edilmemesi ve herhangi bir kesinti olmaması halinde, ilk beş yılın faizi zaman aşımına uğrar. Not! Kesinti de bir istisnaya tabidir. Genellikle aradan sonra aynı süre ile yeni bir dönem yeniden başlar. Bu, mahkeme kararının 20 yılı için geçerli değildir. Bu süre 20 yılın bitiminden hemen önce kesilirse, yalnızca beş yıllık yeni bir dönem işlemeye başlar.

Örneğin, borçlunuza karşı olan talebinizin zamanaşımına uğradığından emin değil misiniz? Alacaklınıza olan borcunuzun zamanaşımı nedeniyle alacaklı tarafından hala talep edilebilir olup olmadığını öğrenmeniz mi gerekiyor? Tereddüt etmeyin ve UAF ile avukatlarımız. Size daha fazla yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!

Law & More