Fesih ve ihbar süreleri

Fesih ve ihbar süreleri

Bir anlaşmadan kurtulmak mı istiyorsunuz? Bu her zaman hemen mümkün değildir. Elbette yazılı bir anlaşma olup olmadığı ve bir ihbar süresiyle ilgili anlaşmaların yapılıp yapılmadığı önemlidir. Bazen, siz bu konuda somut bir anlaşma yapmamışken, anlaşma için yasal bir bildirim süresi geçerlidir. Bir ihbar süresinin süresini belirlemek için, ne tür bir sözleşme olduğunu ve belirli bir süre için mi yoksa belirsiz bir süre için mi imzalandığını bilmek önemlidir. Ayrıca uygun şekilde fesih bildiriminde bulunmanız da önemlidir. Bu blog ilk olarak hangi süre anlaşmalarının içerdiğini açıklayacak. Daha sonra, sabit vadeli ve açık uçlu sözleşmeler arasındaki ayrım tartışılacaktır. Son olarak, bir anlaşmanın feshedilebileceği yolları tartışacağız.

Fesih ve ihbar süreleri

Belirsiz süreli sözleşmeler

Uzun vadeli anlaşmalar durumunda, taraflar daha uzun bir süre boyunca sürekli olarak performans göstermeyi taahhüt ederler. Dolayısıyla performans geri döner veya ardışıktır. Uzun vadeli sözleşmelerin örnekleri, örneğin, kira ve istihdam sözleşmeleridir. Bunun tersine, uzun vadeli sözleşmeler, tarafların, örneğin bir satın alma sözleşmesi gibi, tek seferlik olarak gerçekleştirmesini gerektiren sözleşmelerdir.

Belirli bir süre

Belirli bir süre için bir anlaşma imzalanmışsa, anlaşmanın ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği açıkça anlaşılmıştır. Çoğu durumda, anlaşmanın vaktinden önce feshedilebilmesi amaçlanmamaktadır. Prensip olarak, sözleşmede böyle bir olasılık olmadıkça, sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmek mümkün değildir.

Ancak öngörülemeyen durumlar ortaya çıktığında, fesih olasılığı ortaya çıkabilir. Anlaşmada bu koşulların henüz dikkate alınmamış olması önemlidir. Ayrıca, öngörülemeyen koşullar, diğer tarafın sözleşmeyi sürdürmesi beklenemeyecek kadar ciddi nitelikte olmalıdır. Bu koşullar altında, devam eden bir performans sözleşmesi, mahkeme tarafından feshedilerek de feshedilebilir.

Belirsiz zaman

Belirsiz süreli sözleşmeler, prensip olarak, her zaman ihbar ile feshedilebilir.

Hukuk davasında, açık uçlu sözleşmeler feshedilirken aşağıdaki ilkeler kullanılır:

  • Kanun ve anlaşma bir fesih sistemi sağlamazsa, kalıcı sözleşme prensip olarak belirsiz bir süre için feshedilebilir;
  • Bununla birlikte, bazı durumlarda, makul ve adil olma gereklilikleri, feshin ancak fesih için yeterince ciddi bir gerekçe varsa mümkün olduğu anlamına gelebilir;
  • Bazı durumlarda, makullük ve adalet gereklilikleri, belirli bir ihbar süresine uyulmasını veya ihbarın tazminat ya da tazminat ödeme teklifiyle birlikte verilmesini gerektirebilir.

İş sözleşmeleri ve kira sözleşmeleri gibi belirli sözleşmelerin yasal ihbar süreleri vardır. Web sitemizin bu konuda ayrı yayınları bulunmaktadır.

Bir anlaşmayı ne zaman ve nasıl iptal edebilirsiniz?

Bir anlaşmanın feshedilip feshedilemeyeceği ve nasıl feshedilebileceği ilk etapta anlaşmanın içeriğine bağlıdır. Fesih olasılıkları genellikle genel hüküm ve koşullarda da kararlaştırılır. Bu nedenle, bir anlaşmayı feshetmek için hangi olasılıkların olduğunu görmek için önce bu belgelere bakmak akıllıca olacaktır. Yasal olarak konuşursak, buna daha sonra fesih denir. Genel olarak, fesih kanunla düzenlenmez. Sözleşmede fesih olasılığının varlığı ve şartları düzenlenir.

Mektup veya e-posta ile aboneliğinizi iptal etmek ister misiniz?

Çoğu sözleşmede, sözleşmenin yalnızca yazılı olarak feshedilebileceği bir şart vardır. Bazı sözleşme türleri için bu, örneğin mülk satın alımlarında olduğu gibi, kanunda açıkça belirtilmiştir. Yakın zamana kadar bu tür sözleşmeleri e-posta ile feshetmek mümkün değildi. Ancak bu konuda kanun değiştirildi. Bazı durumlarda, bir e-posta 'yazı' olarak görülür. Bu nedenle, sözleşme sözleşmenin taahhütlü mektupla feshedilmesi gerektiğini belirtmiyor, ancak sadece yazılı bir ihbar anlamına geliyorsa, e-posta gönderilmesi yeterlidir.

Bununla birlikte, e-posta ile abonelikten çıkmanın bir dezavantajı vardır. E-posta göndermek sözde 'alındı ​​teorisine' tabidir. Bu, belirli bir kişiye yönelik bir ifadenin ancak ifade o kişiye ulaştıktan sonra yürürlüğe gireceği anlamına gelir. Kendi başına göndermek bu nedenle yeterli değildir. Alıcıya ulaşmamış bir ifadenin hiçbir etkisi yoktur. Bir sözleşmeyi e-posta yoluyla fesheden bu nedenle, e-postanın gerçekten muhatabına ulaştığını kanıtlamalıdır. Bu, yalnızca e-postanın gönderildiği kişi e-postaya yanıt verirse veya okundu veya alındı ​​onayı talep edildiğinde mümkündür.

Zaten yapılmış olan bir sözleşmeyi feshetmek istiyorsanız, fesih konusunda neyin belirlendiğini görmek için önce genel hüküm ve koşullara ve sözleşmeye bakmak akıllıca olacaktır. Sözleşmenin yazılı olarak feshedilmesi gerekiyorsa, bunu taahhütlü posta ile yapmak en iyisidir. E-posta ile sonlandırmayı seçerseniz, muhatabın e-postayı aldığını kanıtlayabildiğinizden emin olun.

Bir sözleşmeyi iptal etmek mi istiyorsunuz? Veya sözleşmelerin feshi ile ilgili sorularınız mı var? O zaman avukatlarıyla iletişime geçmekten çekinmeyin. Law & More. Anlaşmalarınızı gözden geçirmeye ve size doğru tavsiyeyi vermeye hazırız.

 

Law & More