Tutuklandıktan sonra: velayet

Tutuklandıktan sonra: velayet

Cezai bir suç şüphesiyle tutuklandınız mı? Daha sonra polis, suçun hangi koşullar altında işlendiğini ve şüpheli olarak rolünüzün ne olduğunu araştırmanız için sizi genellikle karakola nakleder. Polis, bu amaca ulaşmak için sizi dokuz saate kadar alıkoyabilir. Gece yarısı ile sabah dokuz arasındaki zaman sayılmaz. Bu süre zarfında, duruşma öncesi tutukluluğun ilk aşamasındasınız.

Tutuklandıktan sonra: velayet

Gözaltı, duruşma öncesi tutukluluğun ikinci aşamasıdır

Dokuz saatin yeterli olmaması ve polisin soruşturma için daha fazla zamana ihtiyacı olması muhtemeldir. Savcı, daha fazla soruşturma için (şüpheli olarak) karakolda daha uzun süre kalmanız gerektiğine karar veriyor mu? Daha sonra savcı sigorta ettirecek. Ancak, sigorta emri sadece savcı tarafından verilemez. Bunun nedeni, bir dizi koşulun karşılanması gerektiğidir. Örneğin, aşağıdaki durumlar olmalıdır:

  • polis kaçma riskinden korkuyor;
  • polis tanıklarla yüzleşmek veya tanıkları etkilemenizi engellemek istiyor;
  • polis soruşturmaya müdahale etmenizi engellemek istiyor.

Buna ek olarak, bir emir ancak mahkeme öncesi gözaltına alınmasına izin verilen bir suçtan şüpheleniyorsanız verilebilir. Genel bir kural olarak, dört yıl veya daha fazla hapis cezası ile cezalandırılabilecek cezai suçlar için mahkeme öncesi gözaltı mümkündür. Duruşma öncesi gözaltına alınmasına izin verilen bir cezai suç, hırsızlık, dolandırıcılık veya uyuşturucu suçudur.

Cumhuriyet savcısı tarafından bir sigorta emri çıkarılırsa, polis sizi şüphelendiğiniz cezai suçu içeren bu emirle, karakolda gece saatleri de dahil olmak üzere toplam üç gün boyunca gözaltında tutabilir. Buna ek olarak, bu üç günlük süre acil durumlarda üç gün daha uzatılabilir. Bu uzatma bağlamında, soruşturma faizi şüpheli olarak kişisel çıkarınıza göre değerlendirilmelidir. Soruşturma konusu, örneğin, uçuş tehlikesi korkusu, soruşturmayı engellemenizi veya sorgulamanızı engellemeyi içerir. Kişisel ilgi, örneğin bir eşin veya çocuğun bakımı, işin korunması veya cenaze veya düğün gibi durumları içerebilir. Toplamda, bu nedenle, sigorta maksimum 6 gün sürebilir.

Velayete veya uzatılmasına itiraz edemez veya itiraz edemezsiniz. Ancak, bir şüpheli olarak yargıç önüne çıkarılmanız gerekir ve tutuklama veya gözaltındaki usulsüzlüklerle ilgili şikayetinizi sulh ceza mahkemesine iletebilirsiniz. Bunu yapmadan önce bir ceza avukatına danışmak akıllıca olacaktır. Sonuçta, gözaltındaysanız, bir avukattan yardım alma hakkınız vardır. Bunu takdir ediyor musun? O zaman kendi avukatınızı kullanmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Polis daha sonra ona yaklaşır. Aksi takdirde görevli vekil avukatından yardım alırsınız. Daha sonra avukatınız tutuklama sırasında veya sigorta altında herhangi bir usulsüzlük olup olmadığını ve durumunuzda geçici olarak gözaltına alınıp alınmadığını kontrol edebilir.

Ayrıca, bir avukat tutuklu yargılama sırasında hak ve yükümlülüklerinizi belirtebilir. Sonuçta, duruşma öncesi tutukluluğun hem birinci hem de ikinci aşamalarında dinlenileceksiniz. Polisin kişisel durumunuzla ilgili bir dizi soruyla başlaması olağandır. Bu bağlamda, polis sizden telefon numaranızı ve sosyal medyayı vermenizi isteyebilir. Lütfen dikkat: Polisten bu “sosyal” sorulara vereceğiniz her türlü cevap, soruşturmada aleyhinize kullanılabilir. Daha sonra polis, karışmış olabileceğinizi düşündüğü cezai suçları soracaktır. Bir şüpheli olarak sessiz kalma hakkına sahip olduğunuzu ve bunu da kullanabileceğinizi bilmeniz önemlidir. Sessiz kalma hakkını kullanmak mantıklı olabilir, çünkü henüz sigorta poliçesi sırasında polisin size karşı ne tür kanıtları olduğunu bilmiyorsunuz. Bu "iş" sorularından önce, polisin soruları yanıtlamanız gerekmediğini size bildirmesi gerekse de, bu her zaman gerçekleşmez. Ayrıca avukat, sessiz kalma hakkını kullanmanın olası sonuçları hakkında sizi bilgilendirebilir. Sonuçta, sessiz kalma hakkını kullanmak risksiz değildir. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi blogumuzda da bulabilirsiniz: Cezai konularda sessiz kalma hakkı.

Gözaltının süresi uzatılmışsa, aşağıdaki seçenekler kullanılabilir. Her şeyden önce, savcı, soruşturma uğruna artık alıkonulmanıza gerek olmadığını düşünebilir. Bu durumda savcı, serbest bırakılmanızı emreder. Cumhuriyet savcısının, soruşturmanın artık olayların ilerleyişi hakkında nihai bir karar alabilecek kadar ilerlediğini düşünmesi de söz konusu olabilir. Cumhuriyet savcısı daha uzun süre alıkonacağınıza karar verirse, yargıç önüne çıkarılırsınız. Hakim daha sonra alıkonulmanızı isteyecektir. Hakim ayrıca, şüpheli olarak gözaltına alınıp alınmayacağınızı da belirleyecektir. Öyleyse, mahkeme öncesi tutukluluğun bir sonraki uzun aşamasındasınız.

At Law & More, hem tutuklamanın hem de velayetin önemli bir olay olduğunu ve sizin için geniş kapsamlı sonuçları olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle, cezai süreçteki bu adımlarla ilgili olayların seyri ve gözaltında bulunduğunuz süre boyunca sahip olduğunuz haklar hakkında iyi bilgi sahibi olmanız önemlidir. Law & More avukatlar ceza hukuku alanında uzmandır ve duruşma öncesi tutukluluk sırasında size yardımcı olmaktan mutluluk duyarlar. Velayet ile ilgili başka sorularınız varsa, lütfen Law & More.

Law & More