Girişim Odasında bir soruşturma prosedürü

Girişim Odasında bir soruşturma prosedürü

Şirketinizde dahili olarak çözülemeyen ihtilaflar ortaya çıktıysa, Girişim Odası önündeki bir prosedür bunları çözmek için uygun bir yol olabilir. Böyle bir prosedüre anket prosedürü denir. Bu prosedürde, Girişim Odasından bir tüzel kişilik içindeki politikayı ve işlerin gidişatını araştırması istenir. Bu makale kısaca anket prosedürünü ve ondan neler bekleyebileceğinizi tartışacaktır.

Anket prosedüründe kabul edilebilirlik

Anket talebi herkes tarafından gönderilemez. Başvuranın menfaati, soruşturma prosedürüne erişimi ve dolayısıyla Girişim Dairesinin müdahalesini haklı göstermeye yeterli olmalıdır. Bu nedenle, ilgili gerekliliklerle bunu yapmaya yetkili olanlar, yasada ayrıntılı bir şekilde listelenmiştir:

  • NV'nin hissedarları ve sertifika sahipleri. ve BV Kanun, maksimum 22.5 milyon € veya daha fazla sermayeye sahip NV ve BV'leri birbirinden ayırır. İlk durumda, hissedarlar ve sertifika sahipleri çıkarılmış sermayenin% 10'una sahiptir. Daha yüksek çıkarılmış sermayeye sahip NV'ler ve BV'ler söz konusu olduğunda, çıkarılmış sermayenin% 1'i kadar bir eşik uygulanacaktır veya hisseler için hisseler ve depozito makbuzları düzenlenmiş bir piyasaya kabul edilmişse, minimum 20 milyon € fiyat değeri uygulanacaktır. Esas sözleşmede daha düşük bir eşik de belirlenebilir.
  • The tüzel kişilik kendisi, yönetim kurulu veya denetleme kurulu aracılığıyla veya yediemin tüzel kişiliğin iflası durumunda.
  • Bir dernek, kooperatif veya ortak toplum üyeleri Genel kurulda üye veya oy kullanma hakkı bulunanların en az% 10'unu temsil ediyorlarsa. Bu, maksimum 300 kişiye tabidir.
  • İşçi dernekleriDernek üyelerinin teşebbüs bünyesinde çalışması ve derneğin en az iki yıl tam yasal ehliyete sahip olması.
  • Diğer sözleşme veya kanuni yetkiler. Örneğin, iş konseyi.

Soruşturma yapma hakkına sahip bir kişinin, ilk önce yönetim kurulu ve denetleme kurulunun bildiği şirket içindeki politika ve işlerin seyri hakkındaki itirazlarını yapmış olması önemlidir. Bu yapılmadıysa, Enterprise Division bir soruşturma talebini dikkate almayacaktır. Şirket içinde yer alanların, prosedür başlamadan önce itirazlara cevap verme fırsatına sahip olması gerekir.

Prosedür: iki aşama

Prosedür, dilekçenin sunulması ve şirkette yer alan tarafların (örn. Hissedarlar ve yönetim kurulu) buna cevap verme fırsatı ile başlar. Girişim Odası, yasal gereklilikler karşılanırsa ve "doğru politikadan şüphe etmek için makul gerekçeler" olduğu anlaşılırsa dilekçeyi kabul edecektir. Bundan sonra, sorgulama prosedürünün iki aşaması başlayacaktır. İlk aşamada, şirket içindeki politika ve olayların seyri incelenir. Bu soruşturma, Enterprise Division tarafından atanan bir veya daha fazla kişi tarafından yürütülür. Şirket, yönetim kurulu üyeleri, denetim kurulu üyeleri ve (eski) çalışanlar işbirliği yapmalı ve tüm idareye erişim sağlamalıdır. Soruşturma masrafları prensip olarak şirket (veya şirket bunları karşılayamıyorsa başvuru sahibi) tarafından karşılanacaktır. Soruşturmanın sonucuna bağlı olarak, bu masraflar başvuru sahibinden veya yönetim kurulundan karşılanabilir. Soruşturma raporuna dayanarak, İşletme Bölümü, ikinci aşamada kötü yönetim olduğunu tespit edebilir. Bu durumda, Enterprise Division bir dizi geniş kapsamlı önlem alabilir.

(Geçici) hükümler

Prosedür sırasında ve (prosedürün ilk soruşturma aşaması başlamadan önce bile) Teşebbüs Odası, sorgulanmaya hak kazanan kişinin talebi üzerine geçici hükümler koyabilir. Bu bakımdan, Girişim Odası, hüküm tüzel kişiliğin durumu tarafından gerekçelendirildiği veya soruşturmanın yararına olduğu sürece büyük bir özgürlüğe sahiptir. Kötü yönetim tesis edilmişse, Girişim Odası da kesin önlemler alabilir. Bunlar kanunla belirlenir ve aşağıdakilerle sınırlıdır:

  • genel müdürlerin, denetim direktörlerinin, genel kurulun veya tüzel kişiliğin başka herhangi bir organının kararının askıya alınması veya iptali;
  • bir veya daha fazla yönetici veya denetleyici müdürün görevden alınması veya görevden alınması;
  • bir veya daha fazla yönetici veya denetleyici müdürün geçici olarak atanması;
  • Teşebbüs Odası tarafından belirtildiği üzere esas sözleşme hükümlerinden geçici sapma;
  • hisse senetlerinin yönetim yoluyla geçici olarak devri;
  • tüzel kişinin feshi.

Çözümler

Teşebbüs Odasının bir kararına karşı yalnızca temyiz başvurusunda bulunulabilir. Bunu yapma yetkisi, yargılamalarda Enterprise Division'ın önüne çıkanlara ve ayrıca görünmemişse tüzel kişiliğe aittir. Temyiz süresi üç aydır. Temyizin askıya alma etkisi yoktur. Sonuç olarak, Teşebbüs Bölümü'nün emri, Yüksek Mahkeme tarafından aksi yönde bir karar verilinceye kadar yürürlükte kalır. Bu, Yüksek Mahkeme'nin kararının çok geç olabileceği anlamına gelebilir, çünkü İşletme Bölümü zaten hükümler koymuştur. Bununla birlikte, temyiz, İşletme Bölümü tarafından benimsenen kötü yönetimle bağlantılı olarak yönetim kurulu üyeleri ve denetim kurulu üyelerinin sorumlulukları ile bağlantılı olarak faydalı olabilir.

Bir şirkette anlaşmazlıklar ile mi uğraşıyorsunuz ve bir anket prosedürü başlatmayı mı düşünüyorsunuz? Law & More ekibi, şirketler hukuku konusunda oldukça bilgi sahibidir. Sizinle birlikte durumu ve olasılıkları değerlendirebiliriz. Bu analiz temelinde size sonraki uygun adımlar konusunda tavsiyelerde bulunabiliriz. Ayrıca herhangi bir işlem sırasında (Kurumsal Bölümde) size tavsiye ve yardım sağlamaktan memnuniyet duyarız.

Law & More