Toplu sözleşmeye uyulmamasının sonuçları

Toplu sözleşmeye uyulmamasının sonuçları

Çoğu insan toplu sözleşmenin ne olduğunu, faydalarını ve hangisinin kendileri için geçerli olduğunu bilir. Ancak birçok kişi, işverenin toplu sözleşmeye uymamasının sonuçlarını bilmiyor. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi bu blogda okuyabilirsiniz!

Toplu sözleşmeye uymak zorunlu mu?

Toplu sözleşme, çalışanların belirli bir endüstride veya bir şirkette istihdam koşullarına ilişkin sözleşmeleri düzenler. Genellikle, bu sözleşmelerde yer alan sözleşmeler, kanundan kaynaklanan çalışma koşullarından daha çok çalışanın lehinedir. Örnekler arasında maaş, bildirim dönemleri, fazla mesai ücreti veya emekli aylıkları ile ilgili anlaşmalar yer alır. Bazı durumlarda, toplu sözleşme evrensel olarak bağlayıcı ilan edilir. Bu, toplu sözleşme kapsamındaki sektördeki işverenlerin toplu sözleşme kurallarını uygulamakla yükümlü olduğu anlamına gelir. Bu gibi durumlarda, işveren ile işçi arasındaki iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi hükümlerinden işçinin aleyhine sapma gösteremez. Hem çalışan hem de işveren olarak, sizin için geçerli olan toplu sözleşmenin farkında olmalısınız.

Dava 

İşveren, toplu sözleşme kapsamındaki zorunlu sözleşmelere uymazsa, “sözleşmeye aykırılık” işlemiş olur. Kendisi için geçerli olan anlaşmaları yerine getirmiyor. Bu durumda çalışan, işverenin yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için mahkemeye gidebilir. İşçi örgütü de mahkemede yükümlülüklerin yerine getirildiğini iddia edebilir. Çalışan veya işçi örgütü, toplu sözleşmeye uyulmamasından doğan zararın tazminini ve uyumunu mahkemede talep edebilir. Bazı işverenler, işçi ile (iş sözleşmesinde) toplu sözleşmedeki sözleşmelerden sapan somut sözleşmeler yaparak toplu sözleşmelerden kurtulabileceklerini düşünmektedir. Ancak bu sözleşmeler geçersiz olup, toplu sözleşme hükümlerine uyulmamasından işvereni sorumlu tutmaktadır.

İş Müfettişliği

Çalışan ve işçi örgütünün yanı sıra, Hollanda Çalışma Müfettişliği de bağımsız bir soruşturma yürütebilir. Böyle bir soruşturma haberli veya habersiz yapılabilir. Bu soruşturma, mevcut çalışanlara, geçici işçilere, şirket temsilcilerine ve diğer kişilere sorular sormaktan oluşabilir. Ayrıca, Çalışma Müfettişliği kayıtların incelenmesini talep edebilir. İlgililer, İş Müfettişliği soruşturmasında işbirliği yapmakla yükümlüdür. İş Teftiş Kurulu'nun yetkilerinin temeli Genel İdare Hukuku Kanunu'ndan kaynaklanmaktadır. İş Müfettişliği, zorunlu toplu sözleşme hükümlerine uyulmadığını tespit ederse işçi ve işveren kuruluşlarına bildirir. Bunlar daha sonra ilgili işverene karşı dava açabilir.

Sabit oranlı para cezası 

Son olarak, toplu sözleşme, toplu sözleşmeye uymayan işverenlerin para cezasına çarptırılabileceği bir düzenleme veya hüküm içerebilir. Bu aynı zamanda sabit oranlı para cezası olarak da bilinir. Bu nedenle, bu cezanın miktarı, işvereniniz için geçerli olan toplu sözleşmede belirtilenlere bağlıdır. Bu nedenle, para cezasının miktarı değişir, ancak ağır meblağlara ulaşabilir. Bu tür para cezaları ilke olarak mahkeme müdahalesi olmaksızın verilebilir.

Sizin için geçerli olan toplu sözleşme ile ilgili sorularınız mı var? Eğer öyleyse lütfen bizimle iletişime geçin. Avukatlarımız alanında uzmanlaşmıştır. iş kanunu ve size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır!

Law & More