Kripto Para Birimi - Devrimci Teknolojinin AB ve Hollanda Hukuki Yönleri - Resim

Kripto Para Birimi: AB ve Hollanda Hukuki Yönleri…

Kripto Para Birimi: Devrimci Teknolojinin AB ve Hollanda Yasal Boyutları

Giriş

Kripto para biriminin dünya çapında büyümesi ve artan popülaritesi, bu yeni finansal fenomenin düzenleyici yönleri hakkında sorulara yol açmıştır. Sanal para birimleri tamamen dijitaldir ve her bir işlemin güvenli bir kaydını tek bir yerde tutan çevrimiçi bir defter olan blockchain olarak bilinen bir ağ aracılığıyla organize edilir. Kimse blockchain'i kontrol etmiyor, çünkü bu zincirler Bitcoin cüzdanı olan her bilgisayarda merkezi değil. Bu, doğal olarak birçok finansal ve yasal riskin varlığını ima eden tek bir kurumun ağı kontrol ettiği anlamına gelir.

Blockchain girişimleri, erken sermaye artırmanın bir yolu olarak İlk Para Tekliflerini (ICO'lar) benimsedi. ICO, bir şirketin operasyonları finanse etmek ve diğer iş hedeflerini karşılamak için halka dijital token satabileceği bir tekliftir. [1] Ayrıca ICO'lar belirli düzenlemeler veya devlet kurumları tarafından yönetilmez. Bu düzenleme eksikliği, yatırımcıların maruz kaldığı potansiyel riskler konusunda endişeleri artırdı. Sonuç olarak, oynaklık bir endişe haline geldi. Ne yazık ki, bir yatırımcı bu süreçte para kaybederse, kaybedilen parayı geri almak için standart bir eylem planına sahip değildir.

Avrupa Düzeyinde Sanal Para Birimleri

Sanal para biriminin kullanımıyla ilgili riskler, Avrupa Birliği ve kurumlarının düzenleme ihtiyacını artırmaktadır. Bununla birlikte, Avrupa Birliği düzeyindeki düzenleme, değişen AB düzenleyici çerçeveleri ve üye ülkeler arasındaki düzenleyici tutarsızlıklar nedeniyle oldukça karmaşıktır.

Şimdilik, sanal para birimleri AB düzeyinde düzenlenmemektedir ve bu programlara katılım kullanıcıları kredi, likidite, operasyonel ve yasal risklere maruz bıraksa bile, herhangi bir AB kamu otoritesi tarafından yakından denetlenmemekte veya denetlenmemektedir. Bu, ulusal makamların kripto para birimini kabul etmeyi veya resmileştirmeyi veya düzenlemeyi düşünüp düşünmedikleri anlamına gelmeleri gerektiği anlamına gelir.

Hollanda'da Sanal Para Birimleri

Hollanda Mali Denetim Yasasına (FSA) göre elektronik para, elektronik veya manyetik olarak depolanan parasal bir değeri temsil eder. Bu parasal değer, ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve elektronik parayı çıkaran kişi dışındaki diğer taraflara ödeme yapmak için kullanılabilir. [2] Sanal para birimleri, tüm yasal kriterler karşılanmadığından elektronik para olarak tanımlanamaz. Kripto para birimi yasal olarak para veya elektronik para olarak tanımlanamıyorsa ne olarak tanımlanabilir? Hollanda Mali Denetim Yasası bağlamında kripto para birimi sadece bir değişim aracıdır. Herkesin takas ticareti yapma özgürlüğü vardır, bu nedenle lisans şeklinde izin alınması gerekmez. Maliye Bakanı, bitcoin'in sınırlı kapsamı, nispeten düşük kabul seviyesi ve reel ekonomiyle sınırlı ilişki göz önüne alındığında, elektronik paranın resmi yasal tanımının revizyonunun henüz arzu edilmediğini belirtti. Tüketicinin kullanımından tek başına sorumlu olduğunu vurguladı. [3]

Hollanda Bölge Mahkemesi (Overijssel) ve Hollanda Maliye Bakanına göre, Bitcoin gibi sanal bir para birimi, bir değişim aracı statüsüne sahiptir. [4] Temyizde Hollanda Mahkemesi, bitcoinlerin DCC 7:36 maddesinde belirtildiği gibi satılan nesneler olarak nitelendirilebileceğini değerlendirdi. Hollanda Temyiz Mahkemesi ayrıca, bitcoinlerin yasal ihale olarak nitelendirilemeyeceğini, yalnızca bir değişim aracı olarak nitelendirilebileceğini belirtti. Buna karşılık, Avrupa Adalet Divanı, bitcoinlerin bir ödeme aracı olarak ele alınması gerektiğine karar verdi ve dolaylı olarak, bitcoinlerin yasal ihaleye benzer olduğunu öne sürdü. [5]

Sonuç

Kripto para birimlerinin düzenlenmesini içeren karmaşıklık nedeniyle, AB Adalet Divanı'nın terminolojinin açıklanmasında yer alması gerektiği varsayılabilir. Terminolojiyi AB mevzuatından farklı bir şekilde uyarlamayı seçen Üye Devletlerin durumunda, AB mevzuatına uygun olarak yorumlama ile ilgili zorluklar ortaya çıkabilir. Bu açıdan, Üye Devletlere, mevzuatı ulusal hukuka uygularken AB mevzuatı terminolojisine uymalarını tavsiye etmek gerekmektedir.

Bu tanıtım belgesinin tam sürümünü bu linkten edinebilirsiniz.

İletişim

Bu makaleyi okuduktan sonra sorularınız veya yorumlarınız varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Maxim Hodak, Avukat Law & More maxim.hodak@lawandmore.nl veya mr. Tom Meevis, avukat Law & More tom.meevis@lawandmore.nl aracılığıyla veya +31 (0) 40-3690680 numaralı telefonu arayın.

[1] C. Bovaird, ICO ve IPO: Fark Nedir ?, Bitcoin Market Journal, Eylül 2017.

[2] Mali Denetim Yasası, bölüm 1: 1

[3] Bakanlık minibüsü Financiën, Beantwoording van kamervragen üzerinde het gebruik van en toezicht op nieuwe digitale betaalmiddelen zoals de bitcoin, Aralık 2013.

[4] ECLI: NL: RBOVE: 2014: 2667.

[5] ECLI: AB: C: 2015: 718.

Law & More