çocuklu boşanma resmi

Çocuklarla boşanma

Boşandığınızda ailenizde çok şey değişir. Çocuklarınız varsa boşanmanın etkisi onlar için de çok büyük olacaktır. Özellikle küçük çocuklar ebeveynleri boşandığında bunu zor bulabilir. Her durumda, çocukların sabit ev ortamının mümkün olduğunca az zarar görmesi önemlidir. Boşanmadan sonra çocuklarla aile hayatı konusunda anlaşmalar yapmak önemli ve hatta yasal bir zorunluluktur. Bunun çocuklarla birlikte ne ölçüde yapılabileceği açıkça çocukların yaşına bağlıdır. Boşanma aynı zamanda çocuklar için duygusal bir süreçtir. Çocuklar genellikle her iki ebeveyne de sadıktır ve boşanma sırasında çoğu zaman gerçek duygularını ifade etmezler. Bu nedenle, onlar da özel ilgiyi hak ediyorlar.

Küçük çocuklar için, ilk başta boşanmanın onlar için ne anlama geleceği tamamen açık olmayacaktır. Ancak, çocukların nerede durduklarını bilmeleri ve boşanmadan sonraki yaşam durumları hakkında fikir vermeleri önemlidir. Tabii ki, nihayetinde bir karar vermek zorunda olan ebeveynlerdir.

Ebeveynlik planı

Boşanmış olan ebeveynlerin, kanunen bir ebeveynlik planı hazırlaması gerekir. Her halükarda evli veya kayıtlı bir ortaklıkta (ortak velayet olsun veya olmasın) ebeveynler ve ortak velayete sahip ebeveynlere birlikte yaşamak zorunludur. Bir ebeveynlik planı, ebeveynlerin ebeveynliklerinin kullanımı ile ilgili anlaşmaları kaydettiği bir belgedir.

Her durumda, ebeveynlik planı aşağıdakilerle ilgili anlaşmalar içermelidir:

  • Çocukları ebeveynlik planını hazırlama sürecine nasıl dahil ettiğiniz;
  • bakımı ve yetiştirmeyi nasıl böldüğünüz (bakım düzenlemesi) veya çocuklarla nasıl başa çıktığınız (erişim düzenlemesi);
  • çocuğunuz hakkında ne kadar ve ne sıklıkta bilgi verdiğiniz;
  • okul seçimi gibi önemli konularda birlikte kararların nasıl alınacağı;
  • bakım ve yetiştirme maliyetleri (nafaka).

Ayrıca, ebeveynler ebeveynlik planına diğer randevuları da dahil etmeyi seçebilir. Örneğin, ebeveyn olarak sizin yetiştirme, belirli kurallar (yatmadan önce, ev ödevi) veya cezaya ilişkin görüşlerde önemli bulduğunuz şeyler. Her iki aile ile temasa ilişkin anlaşmalar da ebeveynlik planına dahil edilebilir.

Bakım düzenlemesi veya temas düzenlemesi

Ebeveynlik planının bir kısmı bakım düzenlemesi veya temas düzenlemesidir. Ortak ebeveyn otoritesi olan ebeveynler bir bakım düzenlemesi üzerinde anlaşabilirler. Bu düzenlemeler, ebeveynlerin bakım ve yetiştirme görevlerini nasıl bölüştüğü konusunda anlaşmalar içermektedir. Yalnızca bir ebeveynin ebeveyn yetkisi varsa, buna bir iletişim düzenlemesi denir. Bu, ebeveyn yetkisi olmayan ebeveynin çocuğu görmeye devam edebileceği anlamına gelir, ancak bu ebeveyn çocuğun bakımından ve yetiştirilmesinden sorumlu değildir.

Ebeveynlik planı hazırlama

Uygulamada, genellikle ebeveynlerin çocuklar hakkında anlaşma yapamadıkları ve daha sonra bunları bir ebeveynlik planına kaydedemedikleri görülür. Boşanmadan sonra eski eşinizle ebeveynlik konusunda anlaşma yapamıyorsanız, deneyimli avukatlarımızın veya arabulucularımızın yardımını arayabilirsiniz. Bir ebeveynlik planı tavsiye etmenize ve hazırlamanıza yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Ebeveynlik planını ayarlama

Ebeveynlik planının birkaç yıl sonra ayarlanması gelenekseldir. Sonuçta, çocuklar sürekli gelişiyor ve bunlarla ilgili durumlar değişebilir. Örneğin, ebeveynlerden birinin işsiz kalması, eve taşınması vb. Durumlarını düşünün. Dolayısıyla, ebeveynlik planının, örneğin, her iki yılda bir gözden geçirilmesi ve gerekirse ayarlanması konusunda önceden anlaşmak akıllıca olabilir.

Nafaka

Eşinizle birlikte çocuklarınız var mı ve ayrılıyor musunuz? O zaman çocuklarınıza bakmak için bakım yükümlülüğünüz kalır. Evli olmanız ya da sadece eski eşinizle yaşamanız önemli değildir. Her ebeveynin çocuklarına finansal olarak da bakmakla yükümlüdür. Çocuklar eski partnerinizle daha fazla yaşıyorsa, çocukların bakımına katkıda bulunmanız gerekecektir. Bir bakım yükümlülüğünüz var. Çocukları destekleme yükümlülüğüne çocuk desteği denir. Çocuk bakımı, çocuklar 21 yaşına kadar devam eder.

Minimum nafaka miktarı

Minimum nafaka miktarı ayda çocuk başına 25 avrodur. Bu tutar sadece borçlunun asgari geliri varsa uygulanabilir.

Maksimum nafaka miktarı

Maksimum nafaka miktarı yoktur. Bu hem ebeveynlerin gelirine hem de çocuğun ihtiyaçlarına bağlıdır. Nafaka asla bu ihtiyaçtan daha yüksek olmayacaktır.

Endeksleme çocuk bakımı

Nafaka miktarı her yıl artmaktadır. Adalet Bakanı her yıl nafaka yüzdesinin ne kadar artacağını belirler. Pratikte buna nafaka indeksi denir. Endeksleme zorunludur. Nafaka ödeyen kişi bu endeksi Ocak ayında her yıl uygulamak zorundadır. Bu yapılmazsa, bakım hakkına sahip olan ebeveyn farkı talep edebilir. Nafaka alan ebeveyn siz misiniz ve eski eşiniz nafaka miktarını endekslemeyi reddediyor mu? Lütfen deneyimli aile hukuku avukatlarımızla iletişime geçin. Vadesi geçmiş endekslemeyi talep etmenize yardımcı olabilirler. Bu beş yıl öncesine kadar yapılabilir.

Bakım indirimi

Bakıcı ebeveyn değilseniz, ancak çocukların düzenli olarak sizinle birlikte olduğu anlamına gelen bir ziyaret düzenlemeniz varsa, bakım indiriminden yararlanabilirsiniz. Bu indirim, ödenecek nafakadan düşülecektir. Bu indirim tutarı ziyaret düzenlemesine bağlıdır ve yüzde 15 ila yüzde 35 arasındadır. Çocuğunuzla ne kadar çok temas ederseniz, ödenecek nafaka miktarı o kadar düşük olur. Bunun nedeni, çocuklar daha sık yanınızdaysa daha fazla maliyete maruz kalmanızdır.

18 yaşından büyük çocuklar

Çocuklarınız için bakım yükümlülüğü 21 yaşına gelene kadar devam eder. 18 yaşından itibaren çocuk genç yaştadır. O andan itibaren artık çocuk bakımı söz konusu olduğunda eski partnerinizle hiçbir ilginiz kalmaz. Ancak, çocuğunuz 18 yaşındaysa ve okulu durdurursa, bu çocuk desteğini durdurmak için bir nedendir. Eğer okula gitmezse, tam zamanlı çalışmaya gidebilir ve kendini sağlayabilir.

Nafakayı değiştir

Prensip olarak, çocuk bakımı ile ilgili olarak yapılan anlaşmalar, çocuklar 21 yaşına kadar uygulanmaya devam etmektedir. Bu arada ödeme yeteneğinizi etkileyen bir şey değişirse, nafaka da buna göre ayarlanabilir. İşinizi kaybetmeyi, daha fazla kazanmayı, farklı bir irtibat düzenlemesini veya tekrar evlenmeyi düşünebilirsiniz. Tüm bunlar nafakayı gözden geçirmek için sebeplerdir. Deneyimli avukatlarımız bu gibi durumlarda bağımsız bir yeniden hesaplama yapabilir. Diğer bir çözüm, arabulucuyu birlikte yeni anlaşmalar yapmaya çağırmaktır. Firmamızdaki deneyimli arabulucular da size bu konuda yardımcı olabilir.

Yardımcı ebeveynlik

Çocuklar genellikle boşanmadan sonra ebeveynlerinden biriyle birlikte yaşarlar. Ama aynı zamanda farklı da olabilir. Her iki ebeveyn de birlikte ebeveynlik yapmayı seçerse, çocuklar dönüşümlü olarak her iki ebeveynle birlikte yaşarlar. Eş-ebeveynlik, ebeveynlerin boşanma sonrası bakım ve yetiştirme görevlerini aşağı yukarı eşit olarak bölmesidir. Çocuklar daha sonra annelerinin yanı sıra babalarıyla olduğu gibi yaşıyorlar.

İyi danışma önemlidir

Eş-ebeveynlik planını düşünen ebeveynler, birbirleriyle düzenli olarak iletişim kurmaları gerektiğini akıllarında tutmalıdır. Bu nedenle, boşanmadan sonra bile birbirlerine danışabilmeleri önemlidir, böylece iletişim sorunsuz bir şekilde devam edebilir.

Çocuklar bu ebeveynlik biçiminde bir ebeveyni ile diğer ebeveyni kadar zaman geçirirler. Bu genellikle çocuklar için çok hoştur. Bu ebeveynlik şekliyle, her iki ebeveyn de çocuğun günlük yaşamından çok şey alır. Bu da büyük bir avantaj.

Ebeveynler birlikte ebeveynliğe başlamadan önce, bir takım pratik ve finansal konular üzerinde anlaşmaya varmaları gerekir. Bunlarla ilgili anlaşmalar ebeveynlik planına dahil edilebilir.

Bakım dağıtımının tam olarak 50/50 olması gerekmez

Uygulamada, birlikte ebeveynlik genellikle neredeyse eşit bir bakım dağılımıdır. Örneğin, çocuklar bir ebeveyn ile üç gün ve diğer ebeveyn ile dört gündür. Bu nedenle bakım dağıtımının tam olarak 50/50 olması gerekli değildir. Ebeveynlerin gerçek olana bakması önemlidir. Bu, 30/70 bölümünün bir ortak ebeveynlik düzenlemesi olarak da kabul edilebileceği anlamına gelir.

Maliyetlerin dağılımı

Ortak ebeveynlik şeması yasa ile düzenlenmemiştir. Prensip olarak, ebeveynler hangi maliyetleri paylaştıkları ve paylaşmadıkları konusunda kendi anlaşmalarını yaparlar. Arasında bir ayrım yapılabilir kendi maliyetler ve maliyetler paylaşılmış. Kendi maliyetleri her hanehalkının kendisi için katlandığı maliyetler olarak tanımlanır. Örnek olarak kira, telefon ve marketler verilebilir. Paylaşılacak maliyetler, bir ebeveyn tarafından çocuklar adına katlanılan maliyetleri içerebilir. Örneğin: sigortalar, abonelikler, katkılar veya okul ücretleri.

Birlikte ebeveynlik ve nafaka

Ortak ebeveynlik durumunda nafaka ödenmesine gerek olmadığı sıklıkla düşünülür. Bu düşünce yanlıştır. Birlikte ebeveynlik yaparken, her iki ebeveynin de çocuklar için aynı maliyeti vardır. Ebeveynlerden birinin diğerinden daha yüksek geliri varsa, çocukların masraflarını daha kolay karşılayabilirler. En yüksek gelire sahip kişinin diğer ebeveyne yine de nafaka ödemesi beklenir. Bu amaçla deneyimli aile hukuku avukatlarımızdan biri tarafından nafaka hesabı yapılabilir. Ebeveynler de bu konuda birlikte anlaşabilirler. Bir başka olasılık da çocuk hesabı açmaktır. Bu hesaba, ebeveynler orantılı bir aylık ödeme ve örneğin çocuk parası ödeyebilir. Daha sonra bu hesabın çocukları için masraflar yapılabilir.

Boşanmayı planlıyor musunuz ve çocuklarınız için mümkün olan her şeyi düzenlemek mi istiyorsunuz? Ya da boşanmadan sonra nafaka veya eş-ebeveynlik ile ilgili sorunlarınız mı var? Avukatları ile temas kurmaktan çekinmeyin Law & More. Size tavsiyelerde bulunmaktan ve rehberlik etmekten mutluluk duyarız.

Law & More