Genel şartlar ve koşullar: bilmeniz gerekenler - Image

Genel şartlar ve koşullar: bilmeniz gerekenler

Bir web mağazasından bir şey satın aldığınızda - elektronik olarak ödeme şansınız olmadan önce bile - genellikle web mağazasının genel hüküm ve koşullarını kabul ettiğinizi beyan ettiğiniz bir kutuyu işaretlemeniz istenir. Genel hüküm ve koşulları okumadan bu kutuyu işaretlerseniz, birçok kişiden birisiniz; tiklemeden önce neredeyse hiç kimse bunları okumaz. Ancak bu risklidir. Genel şartlar ve koşullar hoş olmayan içerik içerebilir. Genel şartlar ve koşullar, tüm bunlar ne hakkında?

Genel şartlar ve koşullara genellikle bir sözleşmenin küçük baskısı denir

Bir anlaşmaya uygun ek kuralları ve düzenlemeleri içerirler. Hollanda Medeni Kanununda, genel hüküm ve koşulların karşılaması gereken veya açıkça neyi ele alamayacakları kuralları bulabilirsiniz.

Hollanda Medeni Kanunu'nun 6. maddesi: 231 alt a aşağıdaki genel şartlar ve koşulların tanımını vermektedir:

"Bir veya daha fazla cümlecikleri aşağıdakiler hariç olmak üzere bir dizi sözleşmeye dahil edilmek üzere formüle edilmiş olanlar cümlecikleri anlaşmanın temel unsurlarıyla ilgilenmek, ikincisinin açık ve anlaşılır olması durumunda ».

İlk başta sanat. 6: 231 Hollanda Medeni Kanunu'nun alt a yazılı hükümleri hakkında konuştu. Ancak, e-ticaret ile ilgili 2000/31 / EG sayılı Tüzüğün uygulanmasıyla «yazılı» kelimesi kaldırılmıştır. Bu, sözlü olarak ele alınan genel hüküm ve koşulların da yasal olduğu anlamına gelir.

Yasa «kullanıcı» ve «karşı taraf» hakkında konuşuyor. Kullanıcı, bir sözleşmede genel hüküm ve koşulları kullanan kişidir. (madde 6: 231, Hollanda Medeni Kanunu'nun alt b maddesi). Bu genellikle malları satan kişidir. Karşı taraf, yazılı bir belgeyi imzalayarak veya başka bir yolla taraftır., Genel hüküm ve koşulları kabul ettiğini teyit eder (madde 6: 231 Hollanda Medeni Kanunu'nun alt c maddesi).

Bir anlaşmanın sözde temel yönleri, genel hüküm ve koşulların yasal kapsamına girmez. Bu hususlar genel hüküm ve koşulların bir parçası değildir. Hükümler anlaşmanın özünü oluşturduğunda durum budur. Genel kural ve koşullara dahil edilirlerse, bunlar geçerli değildir. Temel bir husus, bir anlaşmanın, onlar olmadan anlaşmanın asla gerçekleşmeyeceği, anlaşmaya girme niyetinin gerçekleştirilemeyeceği yönleriyle ilgilidir.

Çekirdek yönlerde bulunacak konulara örnekler: ticareti yapılan ürün, karşı tarafın ödemesi gereken fiyat ve satılan / satın alınan malların kalitesi veya miktarı.

Genel şartlar ve koşulların yasal düzenlemesinin amacı üç yönlüdür:

  • Genel şartlar ve koşulların geçerli olduğu (karşı) tarafları korumak için genel şartlar ve koşulların içeriği üzerindeki yargı kontrolünün güçlendirilmesi, özellikle tüketiciler.
  • Genel şartlar ve koşulların içeriğinin uygulanabilirliği ve (kabul edilemezliği) ile ilgili maksimum yasal güvenlik sağlanması.
  • Genel hüküm ve koşulların kullanıcıları ve örneğin tüketici örgütleri gibi ilgili kişilerin çıkarlarını iyileştirmeyi amaçlayan taraflar arasındaki diyaloğu teşvik etmek.

Genel şartlar ve koşullara ilişkin yasal düzenlemelerin iş sözleşmeleri, toplu iş sözleşmeleri ve uluslararası ticaret işlemleri için geçerli olmadığını bildirmek iyidir.

Genel şartlar ve koşullarla ilgili bir konu mahkemeye çıkarıldığında, kullanıcı görüşlerinin geçerliliğini kanıtlamak zorundadır. Örneğin, genel hüküm ve koşulların daha önce başka anlaşmalarda kullanıldığını belirtebilir. Kararda merkezi bir nokta, tarafların genel hüküm ve koşullara ve birbirlerinden ne bekleyebileceklerine makul bir şekilde bağlı olabilmeleridir. Şüphe durumunda, tüketici için en olumlu olan formülasyon geçerlidir (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 238'inci maddesi).

Kullanıcı karşı tarafı genel hüküm ve koşullar hakkında bilgilendirmekle yükümlüdür (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 234 md.). Bu yükümlülüğü genel hüküm ve koşulları karşı tarafa devrederek yerine getirebilir (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6. maddesi: 234 madde 1). Kullanıcı bunu yaptığını kanıtlayabilmelidir. Teslim mümkün değilse, kullanıcı anlaşma yapılmadan önce karşı tarafa genel şartlar ve koşullar olduğunu ve bunların nerede bulunabileceğini ve nerede okunabileceğini, örneğin Ticaret Odası'nda veya mahkeme idaresinde (sanat 6: 234 Hollanda Medeni Kanunu'nun 1. maddesi) veya istendiğinde karşı tarafa gönderebilir.

Bunun derhal ve kullanıcı maliyetiyle yapılması gerekir. Aksi halde mahkeme, kullanıcının bu şartı makul bir şekilde karşılayabilmesi koşuluyla, genel hüküm ve koşulları geçersiz ilan edebilir (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 234. Maddesi). Genel şartlar ve koşullara erişimin sağlanması da elektronik olarak yapılabilir. Bu sanata yerleşmiştir. 6: 234 Hollanda Medeni Kanunu'nun 2. ve 3. maddeleri. Her durumda, anlaşma elektronik olarak oluşturulduğunda elektronik provizyona izin verilir.

Elektronik hüküm durumunda karşı taraf genel hüküm ve koşulları saklayabilmeli ve bunları okumak için yeterli zaman tanınmalıdır. Anlaşma elektronik olarak yapılmadığında, karşı tarafın elektronik hükümle (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 234 madde 3'ü) anlaşması gerekir.

Yukarıda açıklanan düzenleme kapsamlı mı? Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin kararından (ECLI: NL: HR: 1999: ZC2977: Geurtzen / Kampstaal), düzenlemenin kapsamlı olması gerektiği sonucuna varılabilir. Ancak, bir değişiklikle Yüksek Mahkeme kendisi bu sonuca itiraz etmektedir. Değişiklikte, karşı tarafın genel hüküm ve koşulları bildiğini veya bilmesi beklendiğinde, genel hüküm ve koşulları geçersiz ilan etmenin bir seçenek olmadığı belirtilmektedir.

Hollanda Medeni Kanunu genel şartlar ve koşullara neyin dahil edilmesi gerektiğini belirtmez, ancak neyin dahil edilemeyeceğini söyler. Yukarıda belirtildiği gibi, bu, diğerlerinin yanı sıra satın alınan ürün, sözleşmenin fiyatı ve süresi gibi sözleşmenin temel yönleridir. Ayrıca, kara liste ve gri liste mantıksız hükümler içeren değerlendirmede (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 236 ve 6: 237. maddeleri) kullanılmaktadır. Kara ve gri listenin, bir şirket ile tüketici (B2C) arasındaki anlaşmalar için genel hüküm ve koşullar uygulandığında geçerli olduğuna dikkat edilmelidir.

The kara liste (Hollanda Medeni Kanunu'nun madde 6: 236), genel hüküm ve koşullara dahil edildiğinde yasalar tarafından makul görülmeyen hükümler içermektedir.

Kara listede üç bölüm vardır:

  1. Karşı tarafı haklardan ve yeterliliklerden mahrum eden düzenlemeler. Buna bir örnek, yerine getirme hakkından yoksun bırakma (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 236 no'lu maddesi) veya sözleşmeyi feshetme hakkının dışlanması veya kısıtlanması (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 236 maddesi b).
  2. Kullanıcıya ek haklar veya yeterlilikler kazandıran düzenlemeler. Örneğin, karşı tarafın böyle bir durumda sözleşmeyi feshetmesine izin verilmedikçe, kullanıcının sözleşmeye girdikten sonra üç ay içinde bir ürünün fiyatını yükseltmesine izin veren bir madde (Hollanda Civil'in 6: 236 nolu maddesi) Kod).
  3. Değişken kanıt değerine sahip çeşitli düzenlemeler (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 236 nolu maddesi). Örneğin, aboneliği iptal etmek için doğru bir prosedür olmadan bir derginin veya dergideki aboneliğin otomatik olarak devam ettirilmesi (Hollanda Medeni Kanunu'nun madde 6: 236 alt p ve q).

The gri liste Genel hüküm ve koşulların (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 237. maddesi), genel hüküm ve koşullara dahil edildiğinde, makul olmayan külfetli olduğu kabul edilen düzenlemeleri içerir. Bu hükümler tanım gereği mantıksız külfetli değildir.

Bunun örnekleri, kullanıcının karşı tarafa karşı olan yükümlülüklerinin (Hollanda Medeni Kanunu'nun 6: 237 alt b maddesi) önemli bir sınırlamasını içeren maddeler, kullanıcıya anlaşmanın yerine getirilmesi için alışılmadık bir uzun vadeli izin veren maddelerdir ( md. 6: 237 Hollanda Medeni Kanunu'nun alt e) veya karşı tarafın kullanıcıdan daha uzun bir iptal süresi uygulayan hükümler (mad. 6: 237 alt l (Hollanda Medeni Kanunu)).

İletişim

Bu makaleyi okuduktan sonra başka sorularınız veya yorumlarınız olursa, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Maxim Hodak, Avukat Law & More maxim.hodak@lawandmore.nl veya mr. Tom Meevis, avukat Law & More tom.meevis@lawandmore.nl aracılığıyla veya bizi +31 (0) 40-3690680 numaralı telefondan arayın.

Law & More