ele geçirmek istiyorum! resim

ele geçirmek istiyorum!

Müşterilerinizden birine büyük bir teslimat yaptınız, ancak alıcı ödenmesi gereken tutarı ödemiyor. Ne yapabilirsin? Bu durumlarda alıcının malına el konabilir. Ancak bu belirli koşullara tabidir. Ayrıca, farklı nöbet türleri vardır. Bu blogda, borçlularınızın haczi hakkında bilmeniz gereken her şeyi okuyacaksınız.

Önlem eki ve yürütme eki

İhtiyati ve infaz olmak üzere iki tür nöbeti ayırt edebiliriz. Bir ihtiyati haciz durumunda, alacaklı, borçlunun daha sonra borcunu ödemeye yetecek kadar paraya sahip olacağından emin olmak için malları geçici olarak haczedebilir. İhtiyati haciz uygulandıktan sonra, alacaklı, mahkemenin ataşenin yapıldığı ihtilafa karar verebilmesi için dava açmalıdır. Bu işlemlere esasa ilişkin işlemler de denir. Basitçe söylemek gerekirse, alacaklı, hakim esasa karar verene kadar borçlunun mallarını gözaltına alır. Bu nedenle mallar o zamana kadar satılamaz. İcra hacizinde ise mallara satılmak üzere el konulur. Satıştan elde edilen gelir daha sonra borcu ödemek için kullanılır.

önleyici nöbet

Her iki nöbet şekline de böyle izin verilmez. Ön yargı eki yapmak için İhtiyati Tedbir Hakiminden izin almanız gerekir. Bunun için avukatınız mahkemeye başvuruda bulunmalıdır. Bu başvuru ayrıca neden bir ön yargı eki yapmak istediğinizi de belirtmelidir. Bir zimmete para geçirme korkusu olmalı. Mahkeme izin verdikten sonra borçlunun malvarlığı haczedilebilir. Burada alacaklının malları bağımsız olarak ele geçirmesine izin verilmemesi, bunun bir icra memuru aracılığıyla yapılması önemlidir. Bundan sonra alacaklının esasa ilişkin işlemleri başlatmak için on dört günü vardır. Ön ihtiyati hacizin avantajı, alacaklının, borcun mahkeme huzurunda esasa ilişkin davalarda verilmesi halinde borçlunun borcunu ödeyecek parasının kalmamasından korkmasına gerek olmamasıdır.

icra nöbeti

İcra için haciz durumunda, bir icra unvanı gereklidir. Bu genellikle mahkemenin bir emrini veya kararını içerir. Bu nedenle, bir icra emri için, çoğu zaman mahkemedeki işlemlerin zaten yapılmış olması gerekir. Uygulanabilir unvanınız varsa, mahkeme icra memurundan bunu sunmasını isteyebilirsiniz. Bunu yaparken, icra memuru borçluyu ziyaret edecek ve belirli bir süre içinde (örneğin iki gün içinde) borcun ödenmesine karar verecektir. Borçlu bu süre içinde ödeme yapmazsa, mahkeme icra memuru borçlunun tüm malvarlığına haciz yapabilir. İcra memuru daha sonra bu malları bir icra müzayedesinde satabilir ve ardından gelirler alacaklıya gider. Borçlunun banka hesabı da eklenebilir. Tabii ki, bu durumda açık artırma yapılmasına gerek yoktur, ancak icra memurunun rızasıyla para doğrudan alacaklıya aktarılabilir.

Law & More