Hollanda'da hissedarların yükümlülüğü - Image

Hollanda'da hissedarların sorumluluğu

Hollanda'da bir şirketin yöneticilerinin sorumluluğu her zaman çok tartışılan bir konudur. Pay sahiplerinin yükümlülüğü hakkında çok daha az şey söylenir. Bununla birlikte, Hollanda yasalarına göre hissedarlar bir şirketteki eylemlerinden sorumlu olabilirler. Bir hissedar, eylemlerinden sorumlu tutulabildiğinde, bu, bir hissedarın kişisel hayatı için önemli sonuçlar doğurabilecek kişisel sorumlulukla ilgilidir. Bu nedenle pay sahiplerinin yükümlülüğü ile ilgili risklerin farkında olmak önemlidir. Hollanda'da hissedarların sorumluluklarının ortaya çıkabileceği farklı durumlar bu makalede ele alınacaktır.

1. Pay Sahiplerinin Yükümlülükleri

Bir hissedar, bir tüzel kişinin hisselerine sahiptir. Hollanda Medeni Kanunu'na göre, tüzel kişi mülkiyet hakları söz konusu olduğunda gerçek bir kişiye eşittir. Bu, bir tüzel kişinin gerçek kişi ile aynı hak ve yükümlülüklere sahip olabileceği ve bu nedenle mülk edinme, sözleşme yapma veya dava açma gibi yasal işlemleri yapabileceği anlamına gelir. Bir tüzel kişilik yalnızca kağıt üzerinde bulunduğundan, tüzel kişinin gerçek bir kişi, müdür (ler) tarafından temsil edilmesi gerekir. Tüzel kişi prensip olarak faaliyetlerinden kaynaklanan zararlardan sorumlu olmakla birlikte, yöneticiler bazı durumlarda yöneticilerin sorumluluğuna göre de sorumlu tutulabilir. Ancak bu durum, bir hissedarın tüzel kişiliğe ilişkin eylemlerinden sorumlu tutulup tutulamayacağı sorusunu doğurmaktadır. Pay sahiplerinin sorumluluklarını belirlemek için pay sahiplerinin yükümlülüklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Hissedarlar için üç tür özel yükümlülüğü ayırt edebiliriz: yasal yükümlülükler, ana sözleşmeden doğan yükümlülükler ve hissedarlar sözleşmesinden doğan yükümlülükler.

Ortakların sorumluluğu

1.1 Pay sahiplerinin kanundan doğan yükümlülükleri

Hollanda Medeni Kanunu'na göre, hissedarların önemli bir yükümlülüğü vardır: edindikleri hisse senetleri için şirkete ödeme yapma yükümlülüğü. Bu yükümlülük, 2: 191 Hollanda Medeni Kanunu'ndan kaynaklanmaktadır ve kanundan doğan hissedarlar için tek açık yükümlülüktür. Ancak, 2: 191 Hollanda Medeni Kanunu'nun ana sözleşmesinde, hisselerin tam olarak ödenmesi gerekmediğini öngörmek mümkündür:

Bir hisse için abonelikte, nominal tutarı şirkete ödenmelidir. Nominal tutarın veya nominal tutarın bir kısmının, yalnızca belirli bir süre sonra veya şirket ödeme talebinde bulunduktan sonra ödenmesi gerektiğini öngörmek mümkündür. 

Ancak, böyle bir hüküm esas sözleşmeye dahil edilmişse, iflas durumunda üçüncü şahısları koruyan bir hüküm bulunmaktadır. Şirket iflas ederse ve hisse senetleri tesadüfen esas sözleşmede öngörülen hükümler nedeniyle tam olarak ödenmezse, atanan küratör hissedarların tüm paylarının tam olarak ödenmesini zorunlu kılmak zorundadır. Bu, 2: 193 Hollanda Medeni Kanunu'nun madde:

Bir şirketin küratörü, hisse senetleri ile ilgili henüz yapılmayan tüm zorunlu ödemeleri talep etme ve tahsil etme yetkisine sahiptir. Bu iktidar, ana sözleşmede bu konuda belirtilenlerden bağımsız olarak mevcuttur veya 2: 191 Hollanda Medeni Kanunu'na göre öngörülmüştür.

Pay sahiplerinin ihtiyaç duydukları payları tam olarak ödemeleri için yasal zorunluluklar pay sahiplerinin prensipte sadece aldıkları paylardan sorumlu olduklarını göstermektedir. Şirketin faaliyetlerinden sorumlu tutulamazlar. Bu aynı zamanda Madde 2:64 Hollanda Medeni Kanunu ve madde 2: 175 Hollanda Medeni Kanunu'ndan türetilmiştir:

Bir hissedar, şirket adına yapılanlardan şahsen sorumlu değildir ve şirketin zararlarına, ödediği veya hisselerini hala ödemek zorunda olduğu miktardan daha fazla katkıda bulunmakla yükümlü değildir.

1.2 Ana sözleşmeden doğan pay sahiplerinin yükümlülükleri

Yukarıda açıklandığı gibi, hissedarların sadece bir açık yasal yükümlülüğü vardır: hisselerini ödemek. Ancak, bu yasal zorunluluğa ek olarak, ana sözleşmede pay sahipleri için yükümlülükler de öngörülebilir. Bu, 2: 192, paragraf 1 Hollanda Medeni Kanunu'na göre:

Ana sözleşme, tüm hisseler veya belirli bir hisseyle ilgili olarak:

  1. şirkete, üçüncü kişilere veya hissedarlar arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilecek belirli yükümlülüklerin hissedarlığa bağlı olduğunu belirtmek;
  2. ortaklığa gereklilikler eklemek;
  3. Ana sözleşmede belirtilen hallerde hissedarların hisselerini veya bir kısmını devretmekle veya böyle bir hisse devri için teklif yapmakla yükümlü olduklarını tespit etmek.

Bu maddeye göre şirket esas sözleşmesinde pay sahiplerinin şahsi olarak şirketin borçlarından sorumlu tutulabileceği öngörülmektedir. Ayrıca, şirketin finansman koşulları da öngörülebilir. Bu tür hükümler pay sahiplerinin sorumluluğunu arttırır. Ancak, bu tür hükümler pay sahiplerinin iradesine aykırı olamaz. Ancak hissedarlar hükümleri kabul ettiğinde şart koşabilirler. Bu, 2: 192, paragraf 1 Hollanda Medeni Kanunu'ndan türetilmiştir:

Önceki cümle (a), (b) veya (c) uyarınca atıfta bulunulan bir yükümlülük veya gereklilik, hissedarlara, bir şart veya süre şartlarında bile değil, iradesine göre uygulanamaz.

Ana sözleşmede pay sahiplerine ilave yükümlülükler getirmek için Genel Kurul tarafından pay sahibinin kararı alınmalıdır. Bir pay sahibinin ana sözleşmede pay sahipleri için ek yükümlülük veya zorunluluklar getirmemesi durumunda oy kullanması halinde, bu yükümlülük veya şartlardan sorumlu tutulamaz.

1.3 Pay sahipliği sözleşmesinden doğan pay sahiplerinin yükümlülükleri

Hissedarlar, hissedarlar sözleşmesi hazırlama imkanına sahiptir. Hissedarlar arasında bir hissedarlar sözleşmesi imzalanır ve hissedarlar için ek haklar ve yükümlülükler içerir. Pay sahipleri sözleşmesi sadece pay sahipleri için geçerlidir, üçüncü şahısları etkilemez. Bir hissedar, hissedarların sözleşmesine uymazsa, bu hatadan kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulabilir. Bu yükümlülük, Hollanda Medeni Kanunu'nun 6:74. Maddesinden kaynaklanan bir anlaşmaya uyulmamasına dayanacaktır. Ancak, bir şirketin tüm hisselerini elinde bulunduran tek hissedar varsa, elbette bir hissedarlar sözleşmesi hazırlamak gerekli değildir.

2. Yasadışı eylemlerden sorumlu olma

Pay sahiplerine yönelik bu özel yükümlülüklerin yanında, pay sahiplerinin yükümlülüğü belirlenirken yasa dışı eylemlere ilişkin yükümlülük de dikkate alınmalıdır. Herkes yasaya göre hareket etmekle yükümlüdür. Bir kişi yasadışı bir şekilde hareket ettiğinde, 6: 162 Hollanda Medeni Kanunu'na göre sorumlu tutulabilir. Bir pay sahibinin alacaklılara, yatırımcılara, tedarikçilere ve diğer üçüncü şahıslara karşı yasal olarak hareket etme yükümlülüğü vardır. Bir hissedar yasadışı hareket ederse, bu eylemden sorumlu tutulabilir. Bir hissedar kendisine karşı ciddi bir suçlama yapılabilecek şekilde hareket ettiğinde, yasadışı eylem kabul edilebilir. Bir hissedar tarafından hukuka aykırı bir eylem örneği, şirketin bu ödemeden sonra alacaklılara artık ödeme yapamayacağı açıktır.

Ayrıca, hissedarlar tarafından hukuka aykırı olarak hareket etmek, bazen üçüncü kişilere hisse satmaktan kaynaklanabilir. Bir hissedarın, hisselerini satmak istediği kişi veya şirket hakkında bir dereceye kadar soruşturmaya başlaması beklenir. Böyle bir soruşturma, hissedarın hisselerini elinde bulunduran şirketin hisselerin devredilmesinden sonra muhtemelen yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini ortaya çıkarırsa, hissedarın alacaklıların çıkarlarını dikkate alması beklenir. Bu, bir hissedarın hisselerini üçüncü bir tarafa devrettiğinde belirli koşullar altında şahsen sorumlu tutulabileceğini ve bu devir şirketin alacaklılarını ödeyememesine neden olur.

3. Politika yapıcıların sorumluluğu

Son olarak, pay sahibi bir politika yapıcı olarak hareket ettiğinde pay sahiplerinin sorumluluğu ortaya çıkabilir. Prensip olarak, yöneticilerin şirket içindeki olayların normal seyrini yürütme görevi vardır. Bu hissedarların görevi değildir. Ancak hissedarların yöneticilere talimat verme imkânı vardır. Bu ihtimal esas sözleşmeye dahil edilmelidir. Hollanda Medeni Kanunu'nun 2. Maddesi, 239. maddesine göre, bu talimatlar şirketin menfaatlerine aykırı olmadığı sürece yöneticilerin hissedarların talimatlarına uymak zorundadır:

Ana sözleşme, yönetim kurulunun şirketin başka bir organının talimatlarına göre hareket etmesini gerektirebilir. Yönetim kurulu, şirketin veya onunla bağlantılı işletmenin çıkarlarıyla çelişmedikçe, talimatları izlemeye mecburdur.

Ancak pay sahiplerinin sadece genel talimat vermesi çok önemlidir. [1] Hissedarlar belirli konular veya eylemler hakkında talimat veremezler. Örneğin, bir hissedar, bir müdüre bir çalışanı kovma talimatı veremez. Hissedarlar yönetici rolünü üstlenemezler. Hissedarlar yönetici olarak hareket ederlerse ve şirketin olaylarının normal seyrini yürütüyorlarsa, politika yapıcılar olarak sınıflandırılırlar ve yöneticiler gibi muamele görürler. Bu, yürütülen politikadan kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulabilecekleri anlamına gelir. Bu nedenle, şirketin iflas etmesi durumunda yöneticinin sorumluluğuna bağlı olarak sorumlu tutulabilirler. [2] Bu, Hollanda Medeni Kanunu'nun 2: 138. paragrafının 7. paragrafından ve 2: 248. maddenin 7. paragrafından kaynaklanmaktadır:

Bu makalenin amacı doğrultusunda, şirketin politikasını yönetmenmiş gibi belirleyen veya birlikte belirleyen bir kişi bir yönetmenle eşittir.

Madde 2: 216, paragraf 4 Hollanda Medeni Kanunu, şirketin politikasını belirleyen veya birlikte belirleyen bir kişinin bir direktörle eşit olduğunu ve bu nedenle direktörlerin sorumluluğuna göre sorumlu tutulabileceğini belirtir.

4. Sonuç

Prensip olarak, bir şirket faaliyetlerinden kaynaklanan zararlardan sorumludur. Belli koşullar altında yöneticiler de sorumlu tutulabilir. Ancak, bir şirketin hissedarlarının belirli durumlarda zararlardan da sorumlu tutulabileceğini akılda tutmak önemlidir. Hissedarlar cezasız kalmadan her türlü işlemi yapamazlar. Bu mantıklı gelse de, uygulamada pay sahiplerinin sorumluluğuna çok az dikkat edilmektedir. Pay sahiplerinin kanun, esas sözleşme ve hissedarlar sözleşmesinden doğan yükümlülükleri vardır. Hissedarlar bu yükümlülükleri yerine getirmediklerinde, sonuçta ortaya çıkan zararlardan sorumlu tutulabilirler.

Ayrıca, hissedarlar, diğer herkes gibi, yasaya göre hareket etmek zorundadır. Yasalara aykırı hareket etmek hissedarın sorumluluğuyla sonuçlanabilir. Son olarak, hissedar, müdür olarak değil hissedar olarak hareket etmelidir. Bir hissedar, şirket içindeki olayların normal seyrini yapmaya başladığında, bir müdürle eşitlenecektir. Bu durumda yöneticilerin sorumluluğu pay sahiplerine de uygulanabilir. Hissedarların bu riskleri göz önünde bulundurmaları, hissedarların sorumluluğunu ortadan kaldırmaları akıllıca olacaktır.

İletişim

Bu makaleyi okuduktan sonra sorularınız veya yorumlarınız varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Maxim Hodak, avukat Law & More maxim.hodak@lawandmore.nl veya mr. Tom Meevis, avukat Law & More tom.meevis@lawandmore.nl aracılığıyla veya +31 (0) 40-3690680 numaralı telefonu arayın.

[1] ECLI: NL: HR: 1955: AG2033 (Forumbank).

[2] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Hollandse Glascentrale Beheer BV).

Law & More