Rekabet etmeme maddesi: bilmeniz gerekenler nelerdir?

Rekabet etmeme maddesi: bilmeniz gerekenler nelerdir?

Sanatta düzenlenen rekabet yasağı maddesi. Hollanda Medeni Kanunu'nun 7:653'ü, bir işverenin bir iş sözleşmesine dahil edebileceği, çalışanın iş seçme özgürlüğünün geniş kapsamlı bir kısıtlamasıdır. Ne de olsa bu, işverenin, işçinin aynı sektörde olsun veya olmasın başka bir şirketin hizmetine girmesini, hatta iş sözleşmesinin bitiminden sonra kendi şirketini kurmasını yasaklamasına izin verir. Bu şekilde işveren, şirket çıkarlarını korumaya ve bilgi ve tecrübelerini başka bir iş ortamında veya serbest meslek sahibi olarak kullanılamayacak şekilde şirket içinde tutmaya çalışır. Böyle bir madde, çalışan için geniş kapsamlı sonuçlara sahip olabilir. Rekabet yasağı maddesi içeren bir iş sözleşmesi imzaladınız mı? Bu durumda, bu, işverenin sizi bu maddeye tabi tutabileceği anlamına gelmez. Yasa koyucu, olası suistimalleri ve haksız sonuçları önlemek için bir dizi başlangıç ​​noktası ve çıkış yolu belirlemiştir. Bu blogda, rekabet etmeme maddesi hakkında bilmeniz gerekenleri tartışıyoruz.

Koşullar

İlk olarak, bir işverenin ne zaman rekabet etmeme maddesi ekleyebileceğini ve dolayısıyla ne zaman geçerli olduğunu bilmek önemlidir. Rekabet yasağı maddesi, yalnızca üzerinde anlaşmaya varılmışsa geçerlidir. yazılı olarak bir ile yetişkin için bir iş sözleşmesi imzalamış olan çalışan belirsiz süre (istisnalar saklıdır).

  1. Temel ilke, geçici iş sözleşmelerinde rekabet yasağına yer verilmemesidir. Sadece çok istisnai durumlarda, işverenin uygun şekilde motive ettiği zorlayıcı ticari çıkarların bulunduğu durumlarda, belirli bir süre için iş sözleşmelerinde rekabet yasağı maddesine izin verilir. Motivasyon olmadan rekabet yasağı hükümsüzdür ve çalışanın motivasyonun yeterli olmadığı kanaatinde olması halinde bu durum mahkemeye sunulabilir. Motivasyon, iş sözleşmesi yapıldığında verilmelidir ve daha sonra verilmeyebilir.
  2.  Ayrıca, rekabet yasağı maddesi, sanata dayanmalıdır. 7:653 BW paragraf 1 alt b, yazılı olarak (veya e-posta ile). Bunun arkasındaki fikir, çalışanın daha sonra sonuçları ve önemi anlaması ve maddeyi dikkatlice düşünmesidir. İmzalanan belge (örneğin bir iş sözleşmesi), maddenin parçası olduğu ek bir çalışma koşulları planına atıfta bulunsa bile, çalışan bu planı ayrıca imzalamamış olsa bile, gereklilik karşılanır. Toplu İş Sözleşmesi'nde veya genel hüküm ve koşullarda yer alan rekabet yasağı maddesi, yukarıda belirtilen şekilde farkındalık ve onay alınmadığı sürece hukuken geçerli değildir.
  3. On altı yaşından büyük gençlerin iş sözleşmesi akdetebilmesine rağmen, geçerli bir rekabet yasağı maddesine girebilmek için bir çalışanın en az on sekiz yaşında olması gerekir. 

Rekabet maddesi içeriği

Her bir rekabet yasağı maddesi sektöre, ilgili menfaatlere ve işverene göre farklılık gösterse de, rekabet yasağı maddelerinin çoğunda yer alan birkaç nokta vardır.

  • Süre. İstihdam rekabeti şirketlerinin yasaklanmasından kaç yıl sonra maddede sıklıkla belirtilir, bu genellikle 1 ila 2 yıla kadar iner. Makul olmayan bir zaman sınırı belirlenirse, bu bir yargıç tarafından yönetilebilir.
  • Ne yasak. Bir işveren, bir çalışanını tüm rakipler için çalışmaktan alıkoymayı seçebilir, ancak belirli rakipleri de adlandırabilir veya çalışanın benzer işleri yapamayacağı bir yarıçap veya alan belirtebilir. Ayrıca, genellikle yapılamayan işin doğasının ne olduğu da açıklanır.
  • Maddeyi ihlal etmenin sonuçları. Bu madde genellikle rekabet etmeme maddesini ihlal etmenin sonuçlarını da içerir. Bu genellikle belirli bir miktarda para cezası içerir. Çoğu durumda, bir ceza da belirlenir: çalışanın yasaları ihlal ettiği her gün ödenmesi gereken bir miktar.

Hakim tarafından imha

Sanata göre bir hakim. Hollanda Medeni Kanunu'nun 7:653'ü, 3. paragrafı, korunacak işverenin çıkarlarıyla orantısız olarak çalışan için makul olmayan bir dezavantaja yol açıyorsa, rekabet yasağı hükmünü tamamen veya kısmen iptal etme olasılığı. Cezanın süresi, alanı, koşulları ve miktarı hakim tarafından belirlenebilir. Bu, yargıç tarafından duruma göre değişen çıkarların tartılmasını içerecektir.

ile ilgili durumlar çalışanın çıkarları rol oynayan faktörler, işgücü piyasasındaki azalan fırsatlar gibi işgücü piyasası faktörleridir, ancak kişisel koşullar da dikkate alınabilir.

ile ilgili durumlar işverenin çıkarları rol oynayan, çalışanın özel becerileri ve nitelikleri ile iş akışının içsel değeridir. Uygulamada, ikincisi şirketin iş akışının etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna gelir ve rekabet yasağı maddesinin çalışanları şirket içinde tutmayı amaçlamadığı vurgulanır. 'Bir çalışanın sadece pozisyonunun performansında bilgi ve deneyim kazanmış olması, o çalışan ayrıldığında veya o çalışan bir rakip için ayrıldığında işverenin iş performansının etkilendiği anlamına gelmez. .' (Hof Arnhem-Leeuwarden 24-09-2019, ECLI:NL:GHARL:2019:7739) Çalışanın temel ticari ve teknik olarak ilgili bilgilerden veya benzersiz iş süreçleri ve stratejilerinden haberdar olması ve bunu kullanabilmesi durumunda iş akış hızı etkilenir. yeni işvereninin yararına olan bilgi birikimi veya örneğin, çalışanın müşterilerle kendisine ve dolayısıyla rakibe geçebilecek kadar iyi ve yoğun bir teması olduğunda.

Mahkeme, rekabet yasağının geçerliliğini değerlendirirken, fesih işlemini başlatan sözleşmenin süresi ve çalışanın önceki işvereniyle olan konumu da dikkate alınır.

Cidden kusurlu hareketler

Maddesi uyarınca rekabet yasağı maddesi. Hollanda Medeni Kanunu'nun 7:653, paragraf 4'ü, iş sözleşmesinin feshi, işverenin ciddi kusurlu fiilleri veya ihmallerinden kaynaklanıyorsa geçerli değildir, böyle olması muhtemel değildir. Örneğin, işveren ayrımcılıktan suçluysa, çalışanın hastalığı durumunda yeniden entegrasyon yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa veya kusurlu olarak güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarına yeterince dikkat etmiyorsa, ciddi kusurlu eylemler veya ihmaller mevcuttur.

Brabant/Van Uffelen kriteri

Brabant/Uffelen kararından, iş ilişkisinde büyük bir değişiklik olması durumunda, rekabet yasağı maddesinin daha külfetli hale gelmesi durumunda yeniden rekabet yasağı sözleşmesinin imzalanması gerektiği açıkça ortaya çıkmıştır. Brabant/Van Uffelen kriteri uygulanırken aşağıdaki koşullar gözlenir:

  1. sert;
  2. öngörülemeyen;
  3. değiştirmek;
  4. bunun sonucunda rekabet yasağı maddesi daha külfetli hale geldi

'Kuvvetli değişiklik' geniş yorumlanmalıdır ve bu nedenle yalnızca işlevdeki bir değişiklikle ilgili olmak zorunda değildir. Ancak pratikte dördüncü kriter çoğu zaman karşılanmaz. Örneğin, rekabet yasağı maddesinin çalışanın bir rakip için çalışmasına izin verilmediğini belirttiği durumda durum böyleydi (ECLI:NL:GHARN:2012:BX0494). Çalışan, şirkette çalıştığı süre boyunca tamirciden satış elemanına ilerlediğinden, madde, iş değişikliği nedeniyle çalışanı imzalama anından daha fazla engelledi. Ne de olsa, işgücü piyasasındaki fırsatlar artık bir tamirci olarak çalışan için eskisinden çok daha fazlaydı.

Burada, birçok durumda rekabet yasağı hükmünün sadece kısmen iptal edildiğini, yani işlev değişikliğinin bir sonucu olarak daha külfetli hale geldiğini belirtmek önemlidir.

ilişki maddesi

Talep etmeme maddesi, rekabet etmeme şartından ayrıdır, ancak buna biraz benzer. Talep etmeme maddesi olması durumunda, çalışanın işe alındıktan sonra bir rakip için çalışmaya gitmesi değil, müşteri ve şirket ilişkileri ile temasa geçmesi yasaklanmıştır. Bu, örneğin bir çalışanın, çalıştığı süre boyunca belirli bir ilişki kurabildiği müşterilerle kaçmasını veya kendi işini kurarken uygun tedarikçilerle iletişim kurmasını engeller. Yukarıda tartışılan bir rekabet davasının koşulları, talep etmeme maddesi için de geçerlidir. Bu nedenle, bir talep etmeme maddesi, yalnızca üzerinde anlaşmaya varılmışsa geçerlidir. yazılı olarak bir ile yetişkin için bir iş sözleşmesi imzalamış olan çalışan belirsiz süre zaman.

Rekabet yasağı sözleşmesi imzaladınız mı ve yeni bir iş istiyor musunuz veya var mı? Lütfen iletişime geçin Law & More. Avukatlarımız iş hukuku alanında uzmandır ve size yardımcı olmaktan mutluluk duyar.

Law & More