Ebeveyn otoritesi Resmi

Ebeveyn yetkisi

Bir çocuk doğduğunda, çocuğun annesi otomatik olarak çocuk üzerinde ebeveyn yetkisine sahiptir. Annenin o sırada hala reşit olmadığı durumlar hariç. Anne, eşiyle evli ise veya çocuğun doğumu sırasında kayıtlı bir birliktelik varsa, çocuğun babasının da otomatik olarak çocuk üzerinde ebeveynlik yetkisi vardır. Bir çocuğun annesi ve babası sadece birlikte yaşıyorsa, müşterek velayet otomatik olarak uygulanmaz. Birlikte yaşama durumunda, çocuğun babası, isterse, çocuğu belediyede tanımalıdır. Bu, eşin de çocuğun velayetine sahip olduğu anlamına gelmez. Bu amaçla, ebeveynlerin ortak velayet talebini mahkemeye sunmaları gerekir.

Ebeveyn yetkisi ne anlama geliyor?

Ebeveyn yetkisi, ebeveynlerin reşit olmayan çocuklarının hayatındaki önemli kararlara karar verme yetkisine sahip olduğu anlamına gelir. Örneğin, tıbbi kararlar, okul seçimi veya bir çocuğun asıl ikametgahının nerede olacağına dair karar. Hollanda'da tek başlı ve müşterek velayet var. Tek başına velayet, velayetin bir ebeveyne ait olduğu ve müşterek velayet, velayetin her iki ebeveyn tarafından da yapıldığı anlamına gelir.

Ortak otorite tek başlı bir otorite olarak değiştirilebilir mi?

Temel ilke, evlilik anında var olan müşterek velayetin boşanma sonrasında da devam etmesidir. Bu genellikle çocuğun yararınadır. Ancak boşanma davalarında veya boşanma sonrası yargılamalarda ebeveynlerden biri mahkemeden tek başlı velayetin sorumluluğunu üstlenmesini isteyebilir. Bu istek yalnızca aşağıdaki durumlarda verilecektir:

  • Çocuğun ebeveynler arasında mahsur kalmasına veya kaybolmasına dair kabul edilemez bir risk varsa ve bunun öngörülebilir gelecekte yeterince iyileşmesi beklenmiyorsa veya;
  • aksi takdirde çocuğun yüksek yararı için velayetin değiştirilmesi gereklidir.

Pratik deneyimler, tek başlı yetki taleplerinin yalnızca istisnai durumlarda verildiğini göstermiştir. Yukarıda belirtilen kriterlerden biri karşılanmalıdır. Tek başına velayet başvurusu kabul edildiğinde, velayeti olan ebeveynin artık çocuğun hayatıyla ilgili önemli kararlar söz konusu olduğunda diğer ebeveyne danışması gerekmemektedir. Dolayısıyla velayetten yoksun bırakılan ebeveyn artık çocuğun hayatında söz sahibi değildir.

Çocuğun yüksek yararı

'Çocuğun yüksek yararının' somut bir tanımı yoktur. Bu, her bir aile durumunun koşulları tarafından doldurulması gereken belirsiz bir kavramdır. Bu nedenle hâkim, böyle bir başvurudaki tüm koşullara bakmak zorunda kalacaktır. Ancak pratikte bir dizi sabit başlangıç ​​noktası ve kriter kullanılmaktadır. Önemli bir başlangıç ​​noktası, ortak otoritenin boşanma sonrasında da muhafaza edilmesi gerektiğidir. Ebeveynler, çocuk hakkında birlikte önemli kararlar alabilmelidir. Bu aynı zamanda ebeveynlerin birbirleriyle iyi iletişim kurabilmeleri gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, zayıf iletişim veya neredeyse hiç iletişim tek başına velayet almak için yeterli değildir. Yalnızca ebeveynler arasındaki zayıf iletişim, çocukların ebeveynleri arasında sıkışıp kalma riski oluşturduğunda ve bunun kısa bir süre içinde düzelmesi beklenmiyorsa, mahkeme ortak velayeti sonlandıracaktır.

Yargılamalar sırasında, hâkim bazen çocuğun yüksek yararına olan şeyin ne olduğunu belirlemek için bir uzmandan tavsiye alabilir. Daha sonra, örneğin, Çocuk Esirgeme Kurulundan tek veya ortak velayetin çocuğun yüksek yararına olup olmadığını araştırmasını ve bir rapor yayınlamasını isteyebilir.

Yetki tek başlı olmaktan ortak otoriteye değiştirilebilir mi?

Tek başlı velayet varsa ve her iki ebeveyn de bunu ortak velayet olarak değiştirmek istiyorsa, bu mahkemeler aracılığıyla düzenlenebilir. Bu, yazılı olarak veya bir form aracılığıyla dijital olarak talep edilebilir. Bu durumda, velayet kaydına, söz konusu çocuğun ortak velayet hakkına sahip olduğuna dair bir not yazılacaktır.

Ebeveynler, tek velayetten ortak velayete geçiş konusunda anlaşmazlarsa, o sırada velayete sahip olmayan ebeveyn konuyu mahkemeye götürebilir ve birlikte sigortalı olmak için başvurabilir. Bu, yalnızca yukarıda belirtilen gizli ve kayıp kriter varsa veya çocuğun yüksek yararı açısından reddedilmesi gerekliyse reddedilecektir. Uygulamada, tek başına velayetin müşterek velayet olarak değiştirilmesi talebi sıklıkla kabul edilmektedir. Bunun nedeni, Hollanda'da eşit ebeveynlik ilkesine sahip olmamızdır. Bu ilke, babaların ve annelerin çocuklarının bakımı ve yetiştirilmesinde eşit bir role sahip olması gerektiği anlamına gelir.

Ebeveyn yetkisinin sonu

Ebeveyn velayeti, çocuk 18 yaşına gelir gelmez yasal işlemlerle sona erer. O andan itibaren çocuk yaşına gelir ve kendi hayatına karar verme yetkisine sahiptir.

Ebeveyn yetkisi hakkında sorularınız mı var veya tek veya ortak ebeveyn yetkisine başvurma prosedüründe size yardımcı olmak istiyor musunuz? Lütfen deneyimli aile hukuku avukatlarımızdan biriyle doğrudan iletişime geçin. Avukatlar Law & More çocuğunuzun yüksek yararına olacak bu tür işlemlerde size tavsiyede bulunmaktan ve yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

Law & More