Yayın ve portre hakları

Yayın ve portre hakları

2014 Dünya Kupası'nda en çok tartışılan konulardan biri. Uçan bir dalışta İspanya'ya karşı skoru güzel bir kafa ile eşitleyen Robin van Persie. Mükemmel performansı aynı zamanda bir poster ve reklam şeklinde bir Calvé reklamıyla sonuçlandı. Reklam, Excelsior'a girişini aynı türden süzülme dalışıyla kazanan 5 yaşındaki Robin van Persie'nin hikayesini anlatıyor. Robin reklam için muhtemelen iyi para almıştı, ancak bu telif hakkı kullanımı Persie'nin izni olmadan da uyarlanabilir ve değiştirilebilir mi?

Tanım

Dikey portre, telif hakkının bir parçasıdır. Telif Hakkı Yasası, portre hakları için iki durumu birbirinden ayırır: ödevde yapılmış bir portre ve atamada yapılmayan bir portre. Her iki durum arasında da yayın sonuçlarında ve ilgili tarafların haklarında büyük bir fark vardır.

Yayın ve portre hakları

Ne zaman bir portreden bahsediyoruz? Bir portre hakkının ne olduğu ve bu hakkın ne kadar uzağa ulaştığı sorusu cevaplanmadan önce, ilk önce bir portre nedir sorusu cevaplanmalıdır. Mevzuatın açıklamaları tam ve açık bir açıklama vermemektedir. Bir portre için açıklama olarak: 'Vücudun diğer bölümleriyle birlikte olsun ya da olmasın, her ne şekilde yapılırsa yapılsın, bir kişinin yüzünün görüntüsü..

Sadece bu açıklamaya bakarsak, portrenin sadece bir kişinin yüzünü içerdiğini düşünebiliriz. Ancak durum bu değil. Bu arada, "hangi şekilde yapılırsa yapılsın" eki, bir portre için fotoğraflanmış, boyanmış veya başka bir biçimde tasarlanmış olmasının önemli olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle bir televizyon yayını veya karikatür de bir portrenin kapsamına girebilir. Bu, 'portre' teriminin geniş kapsamlı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bir portre ayrıca bir video, illüstrasyon veya grafik gösterimi içerir. Bu konuyla ilgili olarak çeşitli yargılamalar yürütülmüştür ve Yargıtay nihayetinde bu konuyu daha ayrıntılı olarak incelemiştir, yani 'portre' terimi, bir kişi tanınabilir bir şekilde tasvir edildiğinde kullanılmaktadır. Bu tanıma yüz özelliklerinde ve yüzde bulunabilir ancak başka bir şeyde de bulunabilir. Örneğin karakteristik bir duruş veya saç modeli düşünün. Çevre de bir rol oynayabilir. O kişinin çalıştığı binanın önünde yürüyen bir kişinin, normalde hiç gitmeyeceği bir yerde tasvir edildiği zamandan daha fazla tanınması daha olasıdır.

Yasal haklar

Tasvir edilen kişi bir fotoğrafta tanınabilir ve yayınlanırsa portre hakkının ihlali söz konusu olabilir. Portrenin hizmete alınıp alınmadığı ve gizliliğin ifade özgürlüğünden daha üstün olup olmadığı belirlenmelidir. Bir kişi portre yaptırmışsa, portre yalnızca söz konusu kişiye izin verilmişse kamuya açıklanabilir. Eserin telif hakkı portrenin yapımcısına ait olsa da izinsiz olarak kamuya açıklayamaz. Madalyonun diğer tarafı, tasvir edilen kişinin de portre ile her şeyi yapmasına izin verilmemesidir. Elbette, tasvir edilen kişi portreyi özel amaçlar için kullanabilir. Tasvir edilen kişi portreyi herkese açık hale getirmek istiyorsa, yaratıcısından izin alması gerekir. Sonuçta, içerik oluşturucunun telif hakkı vardır.

Telif Hakkı Yasasının 21. Bölümü uyarınca, yaratıcı, teorik olarak portreyi özgürce yayınlama hakkına sahiptir. Ancak bu mutlak bir hak değildir. Söz konusu kişi, makul bir menfaati olduğu sürece yayına karşı hareket edebilir. Mahremiyet hakkı genellikle makul bir ilgi olarak adlandırılır. Sporcular ve sanatçılar gibi tanınmış kişiler, makul ilgiye ek olarak, yayımı önlemek için ticari çıkarlara da sahip olabilir. Ticari ilgiye ek olarak, ünlülerin de başka bir ilgisi olabilir. Sonuçta, yayın nedeniyle itibarına zarar verme şansı var. “Makul menfaat” kavramı öznel olduğundan ve taraflar genellikle menfaat konusunda uzlaşmaya isteksiz olduklarından, bu konseptle ilgili birçok işlem yapıldığını görebilirsiniz. Daha sonra, tasvir edilen kişinin menfaatinin, yapımcının ve yayının menfaatine üstün olup olmadığı mahkemeye kalmıştır.

Portre hakkı için aşağıdaki gerekçeler önemlidir:

  • makul ilgi
  • ticari ilgi

Robin van Persie örneğine bakarsak, büyük şöhreti göz önüne alındığında hem makul hem de ticari ilgisi olduğu açıktır. Yargı, en iyi sporcuların mali ve ticari çıkarlarının, Telif Hakkı Yasası'nın 21. Bölümü anlamında makul bir çıkar olarak kabul edilebileceğini belirlemiştir. Bu madde uyarınca, o kişinin makul menfaatine karşı çıkılması durumunda, portrede tasvir edilen kişinin rızası olmadan bir portrenin yayınlanmasına ve çoğaltılmasına izin verilmez. En iyi atlet, portresini ticari amaçlarla kullanma izni için bir ücret talep edebilir. Bu şekilde popülaritesinden de yararlanabilir, örneğin bu bir sponsorluk sözleşmesi şeklinde olabilir. Peki ya daha az tanınıyorsanız amatör futbol hakkında? Belirli koşullar altında, portre hakkı amatör üst düzey sporcular için de geçerlidir. Vanderlyde / yayınevi Spaarnestad kararında, amatör bir sporcu, haftalık bir dergide portresinin yayınlanmasına karşı çıktı. Portre, komisyonu olmadan yapılmıştı ve yayın için izin vermedi veya mali tazminat almamıştı. Mahkeme, amatör bir sporcunun bu popülerliğin piyasa değerine sahip olması durumunda popülaritesinden para kazanma hakkına sahip olduğu kanaatindedir.

İhlal

Çıkarlarınız ihlal edilmiş gibi görünüyorsa, yayın yasağı talep edebilirsiniz, ancak görüntünüzün zaten kullanılmış olması da mümkündür. Bu durumda tazminat talep edebilirsiniz. Bu tazminat genellikle çok yüksek değildir, ancak birkaç faktöre bağlıdır. Portre haklarının ihlaline karşı harekete geçmek için dört seçenek vardır:

  • Yoksunluk beyanı ile çağrı mektubu
  • Medeni yargılama için çağrı
  • Yayın yasağı
  • Tazminat

cezalar

Birinin portre hakkının ihlal edildiği belli olduğu anda, mahkemede daha fazla yayın yapılmasının mümkün olan en kısa sürede yasaklanması genellikle önemlidir. Duruma göre yayınların ticari piyasadan çıkarılması da mümkündür. Buna geri çağırma denir. Bu prosedüre genellikle bir tazminat talebi eşlik eder. Sonuçta portre hakkına aykırı davranmakla resmedilen kişi zarar görebilir. Tazminatın ne kadar yüksek olduğu, uğradığı zarara bağlı olarak, aynı zamanda portre ve kişinin tasvir edilme şekline de bağlıdır. Telif Hakkı Yasasının 35. Maddesi uyarınca da para cezası vardır. Portre hakkının ihlal edilmesi halinde portre hakkının faili ihlalden suçludur ve para cezasına çarptırılır.

Hakkınız ihlal edilirse, tazminat talep edebilirsiniz. Resminiz zaten yayınlanmışsa ve ilgi alanlarınızın ihlal edildiğine inanıyorsanız bunu yapabilirsiniz.

Tazminatın miktarı genellikle mahkeme tarafından belirlenir. Askeri polisin güvenlik kontrolü için Müslüman görünümlü bir adamı "Schiphol hala güvende mi?" Resmi altında bir metinle seçtiği "Schiphol terörist fotoğrafı" iyi bilinen iki örnektir. ve trene giden bir adamın durumu, Red Light District'te yürürken "fahişelere dikizlemek" başlığı altında gazetede sona eren fotoşopla çekildi.

Her iki durumda da, mahremiyetin fotoğrafçının konuşma özgürlüğünden daha ağır bastığına karar verildi. Bu, sokakta çektiğiniz her fotoğrafı öylece yayınlayamayacağınız anlamına gelir. Genellikle bu tür ücretler 1500 ila 2500 Euro arasındadır.

Makul menfaate ek olarak, ticari bir menfaat de varsa, tazminat çok daha yüksek olabilir. Tazminat, benzer atamalarda neyin değerli olduğu sonucuna bağlıdır ve bu nedenle on binlerce avro tutarında olabilir.

İletişim

Olası yaptırımlar göz önüne alındığında, portre yayınlarken dikkatli davranmak ve ilgili iznini önceden almak için mümkün olduğunca çok çalışmak akıllıca olacaktır. Sonuçta, bu daha sonra çok fazla tartışmayı önler.

Portre hakları konusu hakkında daha fazla bilgi edinmek veya belirli portreleri izinsiz olarak kullanabilmek veya birinin portre hakkınızı ihlal ettiğini düşünüyorsanız, avukatlarla iletişime geçebilirsiniz. Law & More.

Law & More