Hollanda'da yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi

Hollanda'da yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi

Yurtdışında verilen bir karar Hollanda'da tanınabilir ve/veya tenfiz edilebilir mi? Bu, uluslararası taraflarla ve anlaşmazlıklarla düzenli olarak ilgilenen hukuk pratiğinde sıkça sorulan bir sorudur. Bu sorunun cevabı kesin değildir. Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi doktrini, çeşitli kanun ve yönetmelikler nedeniyle oldukça karmaşıktır. Bu blog, Hollanda'da yabancı mahkeme kararlarının tenfizi için tanınma bağlamında geçerli yasa ve yönetmeliklerin kısa bir açıklamasını sunar. Buna dayanarak, yukarıdaki soruya bu blogda cevap verilecektir.

Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi söz konusu olduğunda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (DCCP) 431. maddesi Hollanda'da merkezi konumdadır. Bu, aşağıdakileri şart koşar:

'1. 985-994. madde hükümlerine tabi olarak, ne yabancı mahkemelerce verilen kararlar ne de Hollanda dışında düzenlenen gerçek belgeler Hollanda'da icra edilemez.

2. Davalar Hollanda mahkemesinde tekrar görülebilir ve karara bağlanabilir.'

Madde 431 paragraf 1 DCCP – yabancı bir kararın tenfizi

Sanatın ilk paragrafı. 431 DCCP, yabancı mahkeme kararlarının tenfizi ile ilgilenir ve açıktır: Temel ilke, yabancı mahkeme kararlarının Hollanda'da tenfiz edilemeyeceğidir. Ancak, yukarıda belirtilen maddenin birinci paragrafı daha da ileri gitmekte ve DCCP Madde 985-994'te öngörülen hallerde, temel ilkeye bir istisna da getirildiğini belirtmektedir.

985-994 DCCP Maddeleri, yabancı Devletlerde oluşturulan icra edilebilir unvanların uygulanmasına ilişkin prosedür için genel kurallar içerir. Exquatur prosedürü olarak da bilinen bu genel kurallar, DCCP Madde 985(1)'e göre yalnızca 'yabancı bir Devlet mahkemesi tarafından verilen bir kararın Hollanda'da bir anlaşma veya bir anlaşma uyarınca icra edilebilir olması durumunda uygulanır. kanun'.

Avrupa (AB) düzeyinde, örneğin, bu bağlamda aşağıdaki ilgili düzenlemeler mevcuttur:

  • EEX Yönetmeliği Uluslararası Sivil ve Ticari Konularda
  • Ibis Yönetmeliği Uluslararası Boşanma ve Ebeveyn Sorumluluğu hakkında
  • Nafaka Yönetmeliği Uluslararası Çocuk ve Eş Bakımına Dair
  • Evlilik Malları Hukuku Yönetmeliği Uluslararası Evlilik Mülkiyet Hukuku
  • Ortaklık Yönetmeliği Uluslararası Ortaklık Mülkiyet Hukuku
  • Miras Yönetmeliği Uluslararası Miras Hukuku

Hollanda'da bir kanun veya anlaşma uyarınca yabancı bir kararın icrası mümkün ise, bu karar otomatik olarak icra edilebilir bir emir teşkil etmez ve böylece icra edilebilir. Bu amaçla, önce Hollanda mahkemesinden DCCP Madde 985'te açıklanan icra izni vermesi talep edilmelidir. Bu, davanın yeniden inceleneceği anlamına gelmez. 985 Rv. maddesine göre durum böyle değil. Bununla birlikte, mahkemenin izin verilip verilmeyeceğini değerlendireceği bazı kriterler vardır. Kesin kriterler, kararın uygulanabilir olduğu temelinde yasa veya anlaşmada belirtilir.

Madde 431 paragraf 2 DCCP – yabancı bir kararın tanınması

Hollanda ile yabancı Devlet arasında herhangi bir tenfiz anlaşması olmaması durumunda, Sanat uyarınca bir yabancı mahkeme kararı. 431 paragraf 1 DCCP, Hollanda'da uygulanmaya uygun değildir. Bunun bir örneği bir Rus kararıdır. Ne de olsa, Hollanda Krallığı ile Rusya Federasyonu arasında hukuki ve ticari konularda kararların karşılıklı olarak tanınmasını ve tenfizini düzenleyen bir anlaşma yoktur.

Taraflardan biri yine de bir anlaşma veya yasa gereği icra edilemeyen bir yabancı kararı icra etmek isterse, DCCP'nin 431. maddesinin 2. paragrafı bir alternatif sunar. DCCP'nin 431. maddesinin ikinci paragrafı, yabancı mahkeme kararında lehine karar verilen bir tarafın, tenfiz edilebilecek karşılaştırılabilir bir karar elde etmek için davayı Hollanda mahkemesinde yeniden başlatabileceğini öngörmektedir. Yabancı bir mahkemenin aynı uyuşmazlık hakkında daha önce karar vermiş olması, uyuşmazlığın yeniden Hollanda mahkemesine getirilmesine engel değildir.

DCCP'nin 431. maddesinin 2. paragrafına uygun bu yeni yargılamalarda, Hollanda mahkemesi 'her bir özel durumda, yetkinin yabancı bir karara atfedilip atfedilmeyeceğini ve ne ölçüde atfedileceğini değerlendirecektir' (HR 14 Kasım 1924, NJ 1925, Bontmantel). Buradaki temel ilke, Yargıtay'ın 26 Eylül 2014 tarihli kararında aşağıdaki asgari şartların geliştirilmesi halinde, (kesin hüküm niteliği kazanmış) bir yabancı mahkeme kararının Hollanda'da tanınmasıdır (ECLI:NL:HR:2014:2838, Gazprombank) tamamlandı:

  1. yabancı kararı veren mahkemenin yargı yetkisi, uluslararası standartlar tarafından genel olarak kabul edilebilir bir yargı yetkisine dayanmaktadır;
  2. yabancı mahkeme kararına, kanuni usulün gereklerini karşılayan ve yeterli teminatlarla bir adli prosedürde ulaşılmış olması;
  3. yabancı mahkeme kararının tanınması Hollanda kamu düzenine aykırı değildir;
  4. Yabancı mahkeme kararının, taraflar arasında verilen bir Hollanda mahkemesinin kararıyla veya aynı konuya ilişkin bir uyuşmazlıkta aynı taraflar arasında daha önce verilmiş bir yabancı mahkeme kararıyla bağdaşmadığı ve esasa dayandığı bir durum söz konusu değildir. aynı neden üzerinde.

Yukarıda belirtilen koşullar yerine getirilirse, davanın esaslı bir şekilde ele alınması mümkün olmayabilir ve Hollanda mahkemesi, diğer tarafın yabancı mahkeme kararında hüküm giymiş olduğu bir mahkumiyet kararı ile yeterli olabilir. Lütfen dikkat edin, içtihatta geliştirilen bu sistemde, yabancı mahkeme kararı 'infaz edilebilir' olarak ilan edilmez, ancak Hollanda kararında yabancı mahkemedeki mahkumiyete karşılık gelen yeni bir mahkumiyet verilir.

a) ila d) arasındaki koşullar karşılanmazsa, davanın içeriğinin yine de mahkeme tarafından önemli ölçüde ele alınması gerekecektir. Yabancı mahkeme kararına (tanınmaya uygun olmayan) bir delil değeri verilip verilmeyeceği ve verilecekse, hâkimin takdirine bırakılmıştır. Kamu düzeninin durumu söz konusu olduğunda, Hollanda mahkemesinin dinlenilme hakkı ilkesine değer verdiği içtihatlardan anlaşılmaktadır. Bu demektir ki, yabancı mahkeme kararı bu ilkeye aykırı olarak verilmişse, tanınması muhtemelen kamu düzenine aykırı olacaktır.

Uluslararası bir hukuki ihtilafa mı karıştınız ve yabancı kararınızın Hollanda'da tanınmasını veya tenfiz edilmesini mi istiyorsunuz? Lütfen iletişime geçin Law & More. At Law & More, uluslararası hukuki ihtilafların karmaşık olduğunu ve taraflar için geniş kapsamlı sonuçları olabileceğini anlıyoruz. Bu yüzden Law & More'in avukatları kişisel ama yeterli bir yaklaşım kullanıyor. Sizinle birlikte durumunuzu analiz eder ve atılması gereken sonraki adımların ana hatlarını çizerler. Gerektiğinde uluslararası hukuk ve usul hukuku alanında uzman avukatlarımız da her türlü tanıma veya tenfiz davalarında sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duymaktadır.

Law & More