Hollanda'da Taşıyıcı Annelik Image

Hollanda'da taşıyıcı annelik

Çocuk sahibi olma arzusu olan her ebeveyn için ne yazık ki hamilelik söz konusu değildir. Evlat edinme olasılığına ek olarak, taşıyıcı annelik amaçlanan bir ebeveyn için bir seçenek olabilir. Şu anda, taşıyıcı annelik Hollanda'da yasa ile düzenlenmemektedir ve bu da hem hedeflenen ebeveynlerin hem de taşıyıcı annenin yasal statüsünü belirsiz hale getirmektedir. Örneğin, taşıyıcı anne çocuğu doğumdan sonra alıkoymak isterse ya da amaçlanan ebeveyn çocuğu ailelerinin yanına almak istemezse? Ayrıca doğduğunda otomatik olarak çocuğun yasal ebeveyni mi oluyorsunuz? Bu makale bu ve diğer birçok soruya sizin için cevap verecektir. Ek olarak, 'Çocuk, taşıyıcı annelik ve ebeveynlik Yasası' taslağı tartışıldı.

Hollanda'da taşıyıcı anneliğe izin veriliyor mu?

Muayenehane, her ikisine de Hollanda'da izin verilen iki taşıyıcı annelik şekli sunar. Bu formlar geleneksel ve gebelik taşıyıcı anneliğidir.

Geleneksel taşıyıcılık

Geleneksel taşıyıcı annelikte, taşıyıcı annenin kendi yumurtası kullanılır. Bu, geleneksel taşıyıcı annelikte taşıyıcı annenin her zaman genetik anne olduğu gerçeğiyle sonuçlanır. Hamilelik, arzu edilen babanın veya bir vericinin spermiyle döllenerek (veya kendiliğinden meydana gelir) gerçekleşir. Geleneksel taşıyıcı anneliği gerçekleştirmek için özel yasal gereklilikler yoktur. Üstelik tıbbi yardım gerekmez.

Gebelik taşıyıcısı

Öte yandan, taşıyıcı annelik durumunda tıbbi yardım gereklidir. Bu durumda ilk olarak ektopik döllenme IVF ile yapılır. Daha sonra, döllenmiş embriyo, taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilir, bunun sonucunda çoğu durumda çocuğun genetik annesi değildir. Gerekli tıbbi müdahale nedeniyle, Hollanda'da bu tür taşıyıcı annelik için katı gereksinimler geçerlidir. Bunlar, her iki hedeflenen ebeveynin de çocukla genetik olarak akraba olduğunu, amaçlanan anne için tıbbi bir zorunluluğun olduğunu, hedeflenen ebeveynlerin kendilerinin bir taşıyıcı anne bulmasını ve her iki kadının da yaş sınırlarına (43 yumurta donörü ve taşıyıcı anne için 45 yıla kadar).

(Ticari) taşıyıcı anneliğin teşviki yasağı

Hollanda'da hem geleneksel hem de gebelikte taşıyıcı anneliğe izin verilmesi, taşıyıcı anneliğe her zaman izin verildiği anlamına gelmez. Nitekim, Ceza Kanunu (ticari) taşıyıcı anneliğin teşvik edilmesinin yasak olduğunu belirtmektedir. Bu, hiçbir web sitesinin taşıyıcı annelik konusunda arz ve talebi teşvik etmek için reklam veremeyeceği anlamına gelir. Ayrıca, amaçlanan ebeveynlerin sosyal medya gibi kamuya açık bir yerde taşıyıcı anne aramasına izin verilmez. Bunun tersi de geçerlidir: Taşıyıcı annenin, amaçlanan ebeveynleri toplum içinde aramasına izin verilmez. Ayrıca taşıyıcı anneler, maruz kaldıkları (tıbbi) masraflar dışında herhangi bir maddi tazminat alamazlar.

Taşıyıcı annelik sözleşmesi

Taşıyıcı annelik seçilirse, net anlaşmalar yapmak çok önemlidir. Bu genellikle taşıyıcı annelik sözleşmesi yapılarak yapılır. Bu formsuz bir sözleşmedir, bu nedenle hem taşıyıcı anne hem de hedeflenen ebeveynler için her türlü anlaşma yapılabilir. Uygulamada böyle bir sözleşmenin yasal olarak uygulanması zordur, çünkü ahlaka aykırı görülmektedir. Bu nedenle, taşıyıcı annelik süreci boyunca hem taşıyıcı anne hem de hedef ebeveynlerin gönüllü işbirliği büyük önem taşımaktadır. Taşıyıcı anne, doğumdan sonra çocuğu verme yükümlülüğüne tabi tutulamaz ve amaçlanan ebeveynler, çocuğu ailelerinin yanına almak zorunda değildir. Bu sorun nedeniyle, amaçlanan ebeveynler yurtdışında bir taşıyıcı anne aramayı giderek daha fazla tercih ediyor. Bu pratikte sorunlara neden olur. Sizi hakkındaki makalemize yönlendirmek istiyoruz uluslararası taşıyıcılık.

Yasal ebeveynlik

Taşıyıcı annelik için belirli bir yasal düzenlemenin bulunmaması nedeniyle, amaçlanan ebeveyn olarak, çocuğun doğumunda otomatik olarak yasal ebeveyn olmazsınız. Bunun nedeni, Hollanda ebeveynlik yasasının, taşıyıcı annelik durumu da dahil olmak üzere, öz annenin her zaman çocuğun yasal annesi olduğu ilkesine dayanmasıdır. Taşıyıcı anne doğum sırasında evli ise, taşıyıcı annenin partneri otomatik olarak ebeveyn olarak tanınır.

Bu nedenle pratikte aşağıdaki prosedür geçerlidir. Doğumdan ve bunun (meşru) beyanından sonra, çocuk - Çocuk Bakım ve Esirgeme Kurulu'nun onayı ile - amaçlanan ebeveynlerin ailesine entegre olur. Yargıç, vekil anneyi (ve muhtemelen eşini) ebeveyn otoritesinden uzaklaştırır, ardından amaçlanan ebeveynler vasi olarak atanır. Müstakbel ebeveynler bir yıl boyunca çocuğa baktıktan ve onu yetiştirdikten sonra, çocuğu birlikte evlat edinmek mümkündür. Diğer bir olasılık ise, amaçlanan babanın çocuğu kabul etmesi veya babasının yasal olarak tesis edilmiş olmasıdır (taşıyıcı annenin evlenmemiş olması veya kocasının ebeveynliğinin reddedilmesi durumunda). Amaçlanan anne, çocuğu yetiştirdikten ve baktıktan bir yıl sonra çocuğu evlat edinebilir.

Yasama teklifi taslağı

'Çocuk, taşıyıcı annelik ve ebeveynlik Yasası' taslağı, ebeveynlik elde etmek için yukarıdaki prosedürü basitleştirmeyi amaçlamaktadır. Buna dayanarak, doğum annesinin her zaman yasal bir anne olması, yani taşıyıcı annelikten sonra ebeveynlik verilmesi kuralına bir istisna eklenmiştir. Bu, hamile kalmadan önce, taşıyıcı anne ve müstakbel ebeveynler tarafından özel bir dilekçe prosedürü ile düzenlenebilir. Yasal koşullar ışığında mahkeme tarafından incelenecek bir taşıyıcı annelik sözleşmesi sunulmalıdır. Bunlar şunları içerir: tüm taraflar rıza yaşına sahiptir ve danışmanlık yapmayı kabul eder ve ayrıca hedeflenen ebeveynlerden birinin çocukla genetik olarak akraba olduğunu kabul eder.

Mahkeme, taşıyıcı annelik programını onaylarsa, amaçlanan ebeveynler çocuğun doğumu sırasında ebeveyn olur ve bu nedenle çocuğun doğum belgesinde bu şekilde listelenir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca, bir çocuğun kendi ebeveyni hakkında bilgi sahibi olma hakkı vardır. Bu nedenle, biyolojik ve yasal ebeveynlikle ilgili bilgilerin birbirinden farklı olması durumunda tutulduğu bir sicil oluşturulur. Son olarak, yasa tasarısı, Bakan tarafından atanan bağımsız bir tüzel kişilik tarafından gerçekleştiriliyorsa, taşıyıcı annelik arabuluculuğu yasağına bir istisna getirmektedir.

Sonuç

Hollanda'da (ticari olmayan geleneksel ve gebelik) taşıyıcı anneliğe izin verilmesine rağmen, belirli düzenlemelerin yokluğunda sorunlu bir sürece yol açabilir. Taşıyıcı annelik süreci sırasında, dahil olan taraflar (bir taşıyıcı annelik sözleşmesine rağmen) birbirlerinin gönüllü işbirliğine bağlıdır. Buna ek olarak, amaçlanan ebeveynlerin doğumda çocuk üzerinden yasal ebeveynlik alması durum otomatik olarak gerçekleşmez. 'Çocuk, Taşıyıcı Annelik ve Ebeveynlik' adlı taslak yasa tasarısı, taşıyıcı annelik için yasal kurallar sağlayarak ilgili tüm taraflar için yasal süreci açıklığa kavuşturmaya çalışıyor. Ancak, bu iradenin parlamento tarafından değerlendirilmesi büyük olasılıkla ancak sonraki hükümdarlıkta gerçekleşir.

Amaçlanan bir ebeveyn veya taşıyıcı anne olarak bir taşıyıcı annelik programı başlatmayı mı planlıyorsunuz ve yasal konumunuzu sözleşmeye göre daha fazla düzenlemek ister misiniz? Ya da çocuğun doğumunda yasal ebeveynlik edinme konusunda yardıma mı ihtiyacınız var? O zaman lütfen iletişime geçin Law & More. Avukatlarımız aile hukukunda uzmanlaşmıştır ve hizmet etmekten mutluluk duyar.

Law & More