Dijital imza ve değeri

Dijital imza ve değeri

Günümüzde, hem özel hem de profesyonel partiler giderek dijital bir sözleşmeye girmekte veya taranmış bir imzaya geçmektedir. Niyet elbette ki normal bir el yazısı imzasından, yani tarafları belirli yükümlülüklere bağlamaktan farklı değildir, çünkü sözleşmenin içeriğini bildiklerini ve kabul ettiklerini belirtmişlerdir. Ancak, dijital imzaya elle yazılmış imza ile aynı değer atanabilir mi?

Dijital imza ve değeri

Hollanda Elektronik İmzalar Yasası

Hollanda Elektronik İmzalar Kanununun gelişiyle birlikte, Medeni Kanun'a aşağıdaki içerikle 3: 15a maddesi eklenmiştir: 'elektronik imza el yazısı (ıslak) imza ile aynı yasal sonuçlara sahiptir'. Bu, kimlik doğrulaması için kullanılan yöntemin yeterince güvenilir olması koşuluna tabidir. Aksi takdirde, dijital imza hakim tarafından geçersiz ilan edilebilir. Güvenilirlik derecesi aynı zamanda sözleşmenin amacına veya önemine de bağlıdır. Önem arttıkça daha fazla güvenilirlik gerekir. Elektronik imza üç farklı şekilde olabilir:

  1. The sıradan elektronik imza. Bu form taranmış imzayı da içerir. Bu imza şeklini oluşturmak kolay olsa da, bazı durumlarda yeterince güvenilir ve bu nedenle geçerli sayılabilir.
  2. The ileri elektronik imza. Bu forma, mesaja benzersiz bir kodun bağlandığı bir sistem eşlik eder. Bu, DocuSign ve SignRequest gibi hizmet sağlayıcıları tarafından yapılır. Böyle bir kod sahte bir mesajla kullanılamaz. Sonuçta, bu kod imzalayanla benzersiz bir şekilde bağlantılıdır ve imzalayanın tanımlanmasını mümkün kılar. Dolayısıyla bu dijital imza biçimi, 'normal' dijital imzadan daha fazla garantiye sahiptir ve en azından yeterince güvenilir ve dolayısıyla yasal olarak geçerli olarak kabul edilebilir.
  3. The onaylı elektronik imza. Bu dijital imza biçimi, nitelikli bir sertifika kullanır. Nitelikli sertifikalar, yalnızca Tüketiciler ve Pazarlar için Telekom Denetleme Kurumu tarafından tanınan ve kaydedilen özel makamlar tarafından ve katı koşullar altında verilir. Böyle bir sertifika ile Elektronik İmzalar Yasası, bir dijital imzayı doğrulamak için verileri belirli bir kişiye bağlayan ve o kişinin kimliğini doğrulayan elektronik bir onay anlamına gelir. Dijital imzanın 'yeterli güvenilirliği' ve dolayısıyla yasal geçerliliği, böyle nitelikli bir sertifika ile garanti edilmektedir.

El yazısı imza gibi herhangi bir form bu nedenle yasal olarak geçerli olabilir. Aynı şekilde e-posta ile kabul edildiğinde, normal dijital imza da yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma oluşturabilir. Bununla birlikte, kanıt açısından, yalnızca nitelikli dijital imza, el yazısı ile atılan imza ile aynıdır. Sadece bu imza biçimi, güvenilirlik derecesi nedeniyle, imzalayanın niyet beyanının tartışmasız olduğunu kanıtlar ve el yazısı imza gibi, sözleşmeye kimin ve ne zaman bağlı olduğunu açıklar. Sonuçta mesele şu ki, diğer taraf, diğer tarafın aslında sözleşmeyi kabul eden kişi olup olmadığını kontrol edebilmelidir. Bu nedenle, nitelikli bir dijital imza söz konusu olduğunda, bu imzanın gerçek olmadığını ispatlamak diğer tarafa kalmıştır. Hakim, gelişmiş bir dijital imza durumunda, imzanın gerçek olduğunu varsayarken, normal dijital imza durumunda imza sahibi ispat külfetini ve riskini taşıyacaktır.

Dolayısıyla, dijital ve el yazısı imza arasında yasal değer açısından fark yoktur. Ancak bu delil değeri açısından farklıdır. Hangi dijital imzanın sözleşmenize en uygun olduğunu bilmek ister misiniz? Veya dijital imza hakkında başka sorularınız mı var? Lütfen iletişime geçin Law & More. Avukatlarımız dijital imzalar ve sözleşmeler konusunda uzmandır ve tavsiyelerde bulunmaktan mutluluk duyarlar.

Law & More