Yasal iki katmanlı şirketin giriş ve çıkışları

Yasal iki katmanlı şirketin giriş ve çıkışları

Yasal iki katmanlı şirket, NV ve BV'ye (ve aynı zamanda kooperatife) uygulanabilen özel bir şirket şeklidir. Genellikle bunun, faaliyetlerinin bir kısmı Hollanda'daki uluslararası faaliyet gösteren gruplar için geçerli olduğu düşünülmektedir. Ancak, durum böyle olmak zorunda değildir; yapı rejimi beklenenden daha erken uygulanabilir hale gelebilir. Bu kaçınılması gereken bir şey mi yoksa avantajları da var mı? Bu makale, yasal iki katmanlı şirketin giriş ve çıkışlarını tartışmakta ve etkileri hakkında uygun bir değerlendirme yapmanızı sağlar.

Yasal iki katmanlı şirketin giriş ve çıkışları

Yasal iki katmanlı şirketin amacı

Kanuni iki kademeli şirket, geçen yüzyılın ortalarında hisse sahipliğinin gelişmesi nedeniyle hukuk sistemimize girmiştir. Uzun vadeli taahhütte bulunan çoğunluk hissedarların olduğu yerlerde, bir şirkete kısaca yatırım yapmak (emeklilik fonları için bile) gittikçe daha yaygın hale geldi. Bu aynı zamanda daha az katılım sağladığından, Genel Hissedarlar Kurulu (bundan böyle 'GMS' olarak anılacaktır) yönetimi daha az denetleyebildi. Bu, yasa koyucunun 1970'lerde yasal iki katmanlı şirketi tanıtmasına yol açtı: emek ve sermaye arasındaki dengede daha sıkı denetimin arandığı özel bir iş türü. Bu dengenin, Gözetim Kurulunun (bundan sonra 'SB' olarak anılacaktır) görev ve yetkilerinin sıkılaştırılması ve masrafları GMS'nin gücü pahasına bir Çalışma Konseyi'nin kurulması ile elde edilmesi amaçlanmıştır.

Bugün, hissedarlıktaki bu gelişme hala geçerli. Büyük şirketlerde birçok hissedarın rolü pasif olduğu için, küçük bir hissedar grubu GMS'lerde başı çekiyor ve yönetim üzerinde büyük bir güç uyguluyor olabilir. Kısa süreli hissedarlık, hisselerin olabildiğince çabuk değer kazanması gereken kısa vadeli bir vizyonu teşvik eder. Bu, şirketin paydaşları (çalışanları gibi) uzun vadeli bir vizyondan yararlandığı için şirketin çıkarlarının dar bir görünümüdür. Kurumsal Yönetim Kodu, bu bağlamda 'uzun vadeli değer yaratımından' söz eder. Bu nedenle yasal iki kademeli şirket, paydaş çıkarlarının dengesini düzeltmeyi amaçlayan bugün hala önemli bir şirket biçimidir.

Yapı rejimine hangi şirketler uygundur?

Kanuni iki kademeli kurallar (Hollandaca'da yapı rejimi veya 'yapısal rejim' olarak da adlandırılır) hemen zorunlu değildir. Kanun, bir şirketin başvurunun belirli bir süre sonra zorunlu hale gelebilmesi için yerine getirmesi gereken şartları belirler (aşağıda tartışılacak bir muafiyet yoksa). Bu gereksinimler, Hollanda Medeni Kanunu'nun ('DCC') 2: 263 numaralı bölümünde belirtilmiştir:

  • The şirketin taahhüt edilmiş sermayesi Açıklayıcı notları da içeren bilançoda belirtilen karşılıklar ile birlikte en azından Kraliyet Kararnamesi ile belirlenen bir miktar (şu anda sabit € 16 milyon). Bu aynı zamanda geri satın alınan (ancak iptal edilmeyen) hisseleri ve açıklayıcı notlarda gösterildiği gibi tüm gizli rezervleri içerir.
  • Şirket veya ona bağlı bir şirket, bir İş konseyi yasal bir yükümlülüğe dayanmaktadır.
  • Hollanda'da en az 100 çalışan istihdam edilmektedir şirket ve bağlı şirketi tarafından. Çalışanların sürekli veya tam zamanlı bir işte olmaması bunda bir rol oynamaz.

Bağımlı şirket nedir?

Bu gereksinimlerden önemli bir kavram, bağımlı şirket. Kanuni iki kademeli kuralların ana şirket için geçerli olmadığına dair genellikle yanlış bir kanı vardır, örneğin, İş Konseyi'ni kuran ana şirket değil, yan şirket olduğu için. Bu nedenle, grup içindeki diğer şirketler açısından belirli koşulların karşılanıp karşılanmadığını kontrol etmek de önemlidir. Bunlar, aşağıdaki durumlarda bağımlı şirketler olarak sayılabilir (Madde 2: 152/262 DCC'ye göre):

  1. Şirketin veya bir veya daha fazla bağlı şirketin tek başına veya müştereken bağlı olduğu bir tüzel kişi ve kendi hesabına, abone olunan sermayenin en az yarısına katkıda bulunun,
  2. bir şirket işletme ticaret siciline kayıtlı ve hangi şirketin veya bağlı bir şirketin tüm borçlar için üçüncü şahıslara karşı ortak olarak tamamen sorumludur.

Gönüllü başvuru

Son olarak mümkündür uygulamak (tam veya azaltılmış) iki katmanlı kart sistemi kendi isteğiyle. Bu durumda, İş Konseyi ile ilgili yalnızca ikinci şart geçerlidir. Kanuni iki kademeli kurallar, şirketin ana sözleşmesine dahil edilir edilmez uygulanabilir hale gelir.

Yasal iki katmanlı şirketin oluşumu

Şirket yukarıda belirtilen gereklilikleri karşılıyorsa, yasal olarak 'büyük şirket' olarak nitelendirilir. Bu, GMS tarafından yıllık hesapların kabulünden sonra iki ay içinde ticaret siciline bildirilmelidir. Bu kaydın ihmal edilmesi ekonomik suç sayılır. Ayrıca, yasal olarak ilgili herhangi bir taraf mahkemeden bu kaydı yaptırmasını talep edebilir. Bu tescil üç yıl boyunca kesintisiz olarak ticaret sicilinde tutulursa, yapı rejimi uygulanır. O zaman, bu rejimi kolaylaştırmak için ana sözleşmenin değiştirilmesi gerekiyordu. Yasal iki aşamalı kuralların uygulanma süresi, bildirim atlanmış olsa bile kayıt yapılana kadar işlemeye başlamaz. Şirket artık yukarıdaki gereksinimleri karşılamıyorsa, kayıt geçici olarak kesintiye uğrayabilir. Firmaya tekrar uyum sağladığı bildirildiğinde, dönem baştan başlar (süre hatalı olarak kesilmediği sürece).

(Kısmi) muafiyet

Tam muafiyet durumunda bildirim yükümlülüğü geçerli değildir. Yapı rejimi uygulanabilirse, bu, bir akış süresi olmaksızın var olmayacaktır. Aşağıdaki muafiyetler kanundan kaynaklanmaktadır:

  1. Şirket bir tam veya azaltılmış yapı rejiminin uygulandığı bir tüzel kişiliğin bağımlı şirketi. Diğer bir deyişle, (azaltılmış) iki kademeli kart sistemi ana şirket için geçerliyse, yan kuruluş muaf tutulur, ancak bunun tersi ebeveyn için bir muafiyet sağlamaz.
  2. The şirket, uluslararası bir grupta bir yönetim ve finans şirketi olarak hareket ederŞirket ve grup şirketlerinde istihdam edilen çalışanların büyük bir bölümü Hollanda dışında istihdam edilmeleri dışında.
  3. Çıkarılmış sermayesinin en az yarısının katıldı a Yapı rejimine tabi en az iki tüzel kişilik tarafından ortak girişim.
  4. Hizmet şirketi bir uluslararası grup.

SB'nin yönetim kurulu üyelerini atama veya görevden alma yetkisine sahip olmadığı uluslararası gruplar için hafifletilmiş veya zayıflatılmış bir yapı rejimi de vardır. Bunun nedeni, iki kademeli yasal bir şirket ile grup içindeki birliğin ve politikanın kırılmış olmasıdır. Bu, aşağıdaki durumlardan birinin ortaya çıkması durumunda geçerlidir:

  1. Şirket, (i) iki kademeli bir yönetim kurulu şirketidir ve (ii) çıkarılmış sermayesinin en az yarısı (Hollanda veya yabancı) ana şirket veya bağımlı şirkete aittir ve (iii) grup 's çalışanları Hollanda dışında çalışmaktadır.
  2. Kanuni iki kademeli bir şirketin çıkarılmış sermayesinin en az yarısı, bir ortak girişim kendi gruplarındaki çalışanlarının çoğunluğu Hollanda dışında çalışan düzenleme (karşılıklı işbirliği düzenlemesi).
  3. Çıkarılmış sermayenin en az yarısı, kendisi de yasal iki kademeli bir şirket olan karşılıklı işbirliği düzenlemesi kapsamında bir ana şirket veya bağlı şirketi tarafından tutulur.

Yapı rejiminin sonuçları

Süre sona erdiğinde, şirket ana sözleşmesini iki aşamalı yönetim kurulu sistemini düzenleyen yasal hükümlere uygun olarak değiştirmelidir (NV için DCC'nin 2: 158-164 ve 2: 268-2: 274. BV için DCC). İki katmanlı şirket, aşağıdaki noktalarda normal şirketten farklıdır:

  • The denetim kurulu kurulması (veya DCC Madde 2: 164a / 274a uyarınca tek katmanlı kart yapısı) zorunludur;
  • The SB'ye daha geniş yetkiler verilecek GMS'nin yetkileri pahasına. Örneğin, SB'ye önemli yönetim kararlarına ilişkin onay hakları verilecek ve (tam rejim altında) müdürleri atayabilecek ve görevden alabilecek.
  • The SB üyeleri, SB'nin aday göstermesi üzerine GMS tarafından atanır ve üyelerin üçte biri İş Konseyi tarafından atanır.. Atama, ancak çıkarılmış sermayenin en az üçte birini temsil eden salt çoğunlukla reddedilebilir.

Yapısal rejim sakıncalı mı?

Küçük, aktivist ve yalnızca kâr odaklı hissedarların gücü, yapı rejimi tarafından azaltılabilir. Bunun nedeni, SB'nin yetkilerinin genişletilmesi yoluyla, hissedarların menfaatleri dahil olmak üzere şirketin menfaati dahilinde daha geniş bir menfaat yelpazesine odaklanabilmesidir ve bu menfaat sahiplerine geniş anlamda fayda sağladığı kadar şirketin devamlılığına da fayda sağlar. SB'nin üçte birini Çalışma Konseyi atadığı için çalışanlar da şirket politikasında daha fazla etki sahibi olur.

Hissedar kontrolünün kısıtlanması

Bununla birlikte, kısa vadeli hissedar uygulamasından sapan bir durum ortaya çıkarsa, yasal iki katmanlı şirket dezavantajlı olabilir. Bunun nedeni, şirketi daha önce etkileri ve uzun vadeli vizyonlarıyla (örneğin aile şirketlerinde olduğu gibi) zenginleştiren büyük hissedarların, iki katmanlı yönetim kurulu sistemi tarafından kontrollerinin sınırlı olmasıdır. Bu aynı zamanda şirketi yabancı sermaye için daha az çekici hale getirebilir. Bunun nedeni, yasal iki kademeli şirketin artık bu kontrolün en geniş kapsamlı uygulaması olan atama ve işten çıkarma haklarını kullanamaması ve (azaltılmış rejimde bile) önemli yönetim kararlarında veto hakkını kullanamamasıdır. . Geriye kalan tavsiye veya itiraz hakları ve bu arada işten çıkarılma olasılığı bunun yalnızca soluk bir gölgesidir. Bu nedenle, yasal iki kademeli bir sistemin arzu edilirliği, şirketteki hissedar kültürüne bağlıdır.

Kişiye özel bir yapı rejimi

Bununla birlikte, şirket pay sahiplerini kanun sınırları dahilinde ağırlamak için bazı düzenlemeler yapmak mümkündür. Örneğin, ana sözleşmede önemli yönetim kararlarının SB tarafından onaylanmasının sınırlandırılması mümkün olmasa da, bu kararlar için başka bir tüzel kişinin (örneğin GMS) onayını da talep etmek mümkündür. Bunun için, esas sözleşmenin değiştirilmesine ilişkin normal kurallar geçerlidir. Esas sözleşmedeki bir sapmanın yanı sıra, bir sözleşme sapması da mümkündür. Ancak, şirketler hukukunda uygulanabilir olmadığı için bu tavsiye edilmez. İki aşamalı yasal kurallarda yasal olarak izin verilen değişiklikler yaparak, zorunlu uygulamaya rağmen şirkete uygun rejime girmenin bir yolunu bulmak mümkündür.

Bu makaleyi okuduktan sonra yapı rejimi hakkında hala sorularınız mı var veya bir yapı rejimi hakkında özelleştirilmiş tavsiyeler mi istiyorsunuz? O zaman lütfen iletişime geçin Law & More. Avukatlarımız şirketler hukuku konusunda uzmanlaşmıştır ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacaklardır!

Law & More