Lisans sözleşmesi

Lisans sözleşmesi

Fikri mülkiyet Kreasyonlarınızı ve fikirlerinizi üçüncü şahıslar tarafından yetkisiz kullanımdan korumak için haklar mevcuttur. Bununla birlikte, bazı durumlarda, örneğin kreasyonlarınızın ticari olarak sömürülmesini istiyorsanız, başkalarının onu kullanmasını isteyebilirsiniz. Ancak fikri mülkiyetinizle ilgili olarak başkalarına ne kadar hak vermek istiyorsunuz? Örneğin, üçüncü tarafın telif hakkına sahip olduğunuz metni çevirmesine, kısaltmasına veya uyarlamasına izin veriliyor mu? Veya patentli icadınızı iyileştirmek mi? Lisans sözleşmesi, fikri mülkiyetin kullanılması ve kullanılmasıyla ilgili olarak birbirlerinin haklarını ve yükümlülüklerini tesis etmenin uygun bir yasal yoludur. Bu makale, lisans sözleşmesinin tam olarak neleri içerdiğini, ne türlerin olduğunu ve hangi yönlerin genellikle bu sözleşmenin bir parçası olduğunu açıklamaktadır.

Fikri mülkiyet ve lisans

Zihinsel emeğin sonuçlarına fikri mülkiyet hakları denir. Farklı hak türleri, nitelik, kullanım ve süre bakımından farklılık gösterir. Örnekler, telif hakları, ticari marka hakları, patentler ve ticari isimlerdir. Bu haklar, sözde münhasır haklardır, yani üçüncü şahıslar bunları yalnızca haklara sahip olan kişinin izniyle kullanabilir. Bu, ayrıntılı fikirleri ve yaratıcı konseptleri korumanıza olanak tanır. Üçüncü şahıslara kullanım izni vermenin bir yolu, bir lisans vermektir. Bu, sözlü veya yazılı olarak herhangi bir biçimde verilebilir. Bunun bir lisans sözleşmesinde yazılı olarak belirtilmesi tavsiye edilir. Münhasır bir telif hakkı lisansı söz konusu olduğunda, bu kanunen bile gereklidir. Yazılı bir lisans da tescil edilebilir ve lisansın içeriğiyle ilgili anlaşmazlıklar ve belirsizlikler durumunda istenir.

Lisans sözleşmesinin içeriği

Lisans veren (fikri mülkiyet hakkının sahibi) ve lisans alan (lisansı alan) arasında bir lisans sözleşmesi yapılır. Sözleşmenin özü, lisans alanın, lisans verenin münhasır hakkını sözleşmede belirtilen koşullar dahilinde kullanabilmesidir. Lisans alan bu koşullara bağlı kaldığı sürece, lisans veren kendisine karşı haklarını kullanmayacaktır. İçerik açısından, bu nedenle, lisans sahibinin kullanımını lisans verenin sınırları temelinde sınırlandırmak için düzenlenecek çok şey vardır. Bu bölüm, bir lisans sözleşmesinde ortaya konulabilecek bazı hususları açıklamaktadır.

Partiler, kapsam ve süre

İlk olarak, partiler lisans sözleşmesinde. Bir grup şirketiyle ilgiliyse, lisansı kimin kullanma hakkına sahip olduğunu dikkatlice değerlendirmek önemlidir. Ek olarak, taraflara tam yasal isimleriyle atıfta bulunulmalıdır. Ek olarak, kapsam ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. İlk olarak, net bir şekilde tanımlamak önemlidir. lisansın ilgili olduğu nesne. Örneğin, yalnızca ticari adla mı yoksa yazılımla mı ilgili? Bu nedenle, anlaşmadaki fikri mülkiyet hakkının bir açıklaması ve ayrıca örneğin bir patent veya ticari markayla ilgiliyse başvuru ve / veya yayın numarası tavsiye edilir. İkincisi, önemli bu nesne nasıl kullanılabilir. Lisans alan, alt lisansları bırakabilir mi veya fikri mülkiyet hakkını ürünlerde veya hizmetlerde kullanarak istismar edebilir mi? Üçüncüsü, bölge Lisansın kullanılabileceği (örneğin, Hollanda, Benelüks, Avrupa vb.) da belirtilmelidir. Son olarak süre gerekir kararlaştırılabilir, bu sabit veya belirsiz olabilir. Söz konusu fikri mülkiyet hakkının bir süre sınırı varsa, bu da dikkate alınmalıdır.

Lisans türleri

Anlaşma ayrıca ne tür bir lisans olduğunu da belirtmelidir. En yaygın olanları çeşitli olasılıklar vardır:

  • Özel: Lisans alan, fikri mülkiyet hakkını kullanma veya kullanma hakkını tek başına elde eder.
  • Münhasır olmayan: Lisans veren, lisans alana ek olarak diğer taraflara da lisans verebilir ve fikri mülkiyet hakkını kendisi kullanabilir ve istismar edebilir.
  • Tek: bir lisans sahibinin, lisans verenin yanında fikri mülkiyet hakkını kullanabileceği ve istismar edebileceği yarı münhasır bir lisans türü.
  • Açın: koşulları karşılayan herhangi bir ilgili taraf bir lisans alacaktır.

Genellikle münhasır bir lisans için daha yüksek bir ücret alınabilir, ancak bunun iyi bir seçim olup olmadığı belirli koşullara bağlıdır. Münhasır olmayan bir lisans daha fazla esneklik sağlayabilir. Buna ek olarak, diğer tarafın fikrinizi veya konseptinizi ticarileştirmesini beklediğiniz için münhasır bir lisans verirseniz, münhasır bir lisans pek işe yaramayabilir, ancak lisans sahibi bununla hiçbir şey yapmaz. Bu nedenle, lisans sahibine asgari olarak fikri mülkiyet haklarınızla ne yapması gerektiğine dair belirli yükümlülükler de yükleyebilirsiniz. Lisansın türüne bağlı olarak, bu nedenle lisansın verildiği koşulları uygun şekilde belirlemek çok önemlidir.

Diğer görüşler

Son olarak, genellikle bir lisans sözleşmesinde ele alınan başka hususlar da olabilir:

  • The ücret ve miktarı. Bir ücret alınırsa, sabit bir periyodik tutar (lisans ücreti), telif hakları (örneğin, ciro yüzdesi) veya tek seferlik bir tutar (Toptan). Ödeme yapılmaması veya geç ödeme için dönemler ve düzenlemeler kabul edilmelidir.
  • Uygulanacak hukuk, yetkili mahkeme or tahkim / arabuluculuk
  • Kesin bilgi ve gizlilik
  • İhlallerin çözümü. Ruhsat sahibinin kendisi, yetkisi olmadan yasal olarak dava açma hakkına sahip olmadığından, bunun gerekli olması halinde sözleşmede düzenlenmesi gerekir.
  • Lisansın devredilebilirliği: Lisans veren tarafından devredilebilirlik istenmiyorsa, sözleşme.
  • Bilgi aktarımı: Know-how için bir lisans sözleşmesi de yapılabilir. Bu, genellikle teknik nitelikte olan ve patent hakları kapsamında olmayan gizli bilgidir.
  • Yeni gelişmeler. Ayrıca, fikri mülkiyete ilişkin yeni gelişmelerin de lisans sahibinin lisansı kapsamında olup olmadığı konusunda anlaşmalar yapılmalıdır. Lisans alanın ürünü daha fazla geliştirmesi ve lisans verenin bundan yararlanmak istemesi de söz konusu olabilir. Bu durumda, fikri mülkiyete yönelik yeni gelişmelerin lisans vereni için münhasır olmayan bir lisans şart koşulabilir.

Özetle, lisans sözleşmesi, lisans sahibine fikri mülkiyeti kullanma ve / veya istismar etme haklarının lisans veren tarafından verildiği bir sözleşmedir. Bu, lisans verenin konseptini ticarileştirmek veya başkası tarafından çalışmak istemesi durumunda faydalıdır. Bir lisans sözleşmesi diğerine benzemez. Bunun nedeni, kapsam ve şartlar açısından farklılık gösterebilecek detaylı bir anlaşma olmasıdır. Örneğin, farklı fikri mülkiyet hakları ve bunların nasıl kullanıldığı için geçerli olabilir ve ayrıca ücret ve münhasırlık açısından da farklılıklar vardır. Umarım bu makale size lisans sözleşmesi, amacı ve içeriğinin en önemli yönleri hakkında iyi bir fikir vermiştir.

Bu makaleyi okuduktan sonra bu anlaşmayla ilgili hala sorularınız mı var? O zaman lütfen iletişime geçin Law & More. Avukatlarımız, özellikle telif hakkı, ticari marka hukuku, ticari isimler ve patentler alanında, fikri mülkiyet hukukunda uzmanlaşmıştır. Tüm sorularınızı yanıtlamaya hazırız ve ayrıca uygun bir lisans sözleşmesi hazırlamanıza yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Law & More