İtiraz prosedürü

İtiraz prosedürü

Çağrıldığınızda, celplerdeki iddialara karşı kendinizi savunma fırsatına sahipsiniz. Davet edilmek, resmi olarak mahkemeye çıkmanız gerektiği anlamına gelir. Eğer uymazsanız ve belirtilen tarihte mahkemeye çıkmazsanız, mahkeme aleyhinize gıyaben karar verecektir. Adalet giderlerine katkı olan mahkeme ücretini (zamanında) ödemeseniz bile, hâkim gıyaben karar verebilir. "Gıyaben" terimi, bir mahkeme davasının sizin huzurunuzda görülmeden görüldüğü durumu ifade eder. Davalı olarak geçerli bir şekilde çağrıldıysanız, ancak görünmiyorsanız, büyük olasılıkla diğer tarafın iddiası temerrüde düşecektir.

Çağrıldıktan sonra mahkemeye çıkmazsanız, bu artık kendinizi savunma şansınız olmadığı anlamına gelmez. Sizi hala karşı tarafın iddialarına karşı savunmak için iki olasılık var:

  • Gıyaben temizleme: bir sanık olarak yargılamada görünmüyorsanız, mahkeme size devamsızlık verecektir. Bununla birlikte, görünmezlik ile devamsızlıktaki karar arasında biraz zaman olacaktır. Bu arada gıyaben temizleyebilirsiniz. Temerrüt tasfiyesi, işlemlerde hala görüneceğiniz veya mahkeme ücretini ödeyeceğiniz anlamına gelir.
  • Itiraz: Eğer devamsızlıkta bir karar verildiyse, artık devamsızlıkta kararın saflaştırılması mümkün değildir. Bu durumda, bir itiraz sizi yargıdaki diğer partinin iddialarına karşı savunmanın tek yoludur.

İtiraz prosedürü

Nasıl itiraz edersiniz?

İtiraz, bir direniş çağrısı yapılarak belirlenir. Bu yargılamayı yeniden açar. Bu çağrılar talebe karşı savunmaları içermelidir. İtirazda, sanık olarak sizi mahkemenin davacı iddiasını yanlış şekilde verdiğine inandığınızı savunuyorsunuz. İtiraz çağrılarının bir takım yasal gereklilikleri karşılaması gerekir. Bunlar, düzenli çağrılarla aynı gereksinimleri içerir. Bu nedenle bir avukata yaklaşmak akıllıca olacaktır. Law & More bir itiraz çağrısı hazırlamak.

Hangi süre içinde itirazda bulunmalısınız?

İtiraz yazısı çıkarma süresi dört haftadır. Yurtdışında yaşayan sanıklar için itirazda bulunma süresi sekiz haftadır. Dört veya sekiz haftalık süre üç anda başlayabilir:

  • Süreç, icra memurunun kararı varsayılan olarak davalıya teslim etmesinden sonra başlayabilir;
  • Eğer bir sanık olarak, yargıya ya da hizmetine aşina olmanıza neden olan bir davranışta bulunursanız, süre başlayabilir. Uygulamada, buna bir aşinalık eylemi de denir;
  • Süre, kararın yürürlüğe girdiği gün de başlayabilir.

Bu farklı zaman sınırları arasında bir öncelik sırası yoktur. İlk olarak başlayan döneme dikkat edilir.

İtirazın sonuçları nelerdir?

Bir itirazı başlatırsanız, dava olduğu gibi yeniden açılacak ve yine de savunmanızı ileri sürebileceksiniz. İtiraz, kararı veren aynı mahkemeye verilir. Yasa uyarınca, karar geçici olarak uygulanabilir ilan edilmedikçe, itiraz kararının gıyaben askıya alınmasını askıya almaktadır. Varsayılan kararların çoğu mahkeme tarafından geçici olarak uygulanabilir ilan edilir. Bu, bir itirazda bulunulsa bile kararın uygulanabileceği anlamına gelir. Dolayısıyla, mahkemenin geçici olarak uygulanabilir olduğunu ilan etmesi durumunda karar askıya alınmayacaktır. Davacı daha sonra kararı doğrudan uygulayabilir.

Belirlenen süre içinde itirazda bulunmazsanız, temerrüde düşen karar res yargıcı olacaktır. Bu, başka hiçbir yasal çözüm yolunun kullanılamayacağı ve varsayılan kararın nihai ve geri alınamaz hale geleceği anlamına gelir. Bu durumda, yargıya bağlı olursunuz. Bu nedenle zamanında bir itirazda bulunmak çok önemlidir.

Bir başvuru prosedürüne de itiraz edebilir misiniz?

Yukarıda, bir çağrı usulündeki itiraz ele alınmıştır. Başvuru prosedürü, çağrı prosedüründen farklıdır. Karşı tarafa hitap etmek yerine mahkemeye başvuru yapılır. Hakim daha sonra ilgili taraflara kopyalar gönderir ve onlara başvuruya tepki verme fırsatı verir. Çağrı usulünün aksine, gelmediğiniz takdirde gıyaben başvuru prosedürü verilmez. Bu, itiraz prosedürünün sizin için uygun olmadığı anlamına gelir. Kanunun, bir başvuru prosedüründe, talebin kanuna aykırı veya temelsiz görünmediği sürece mahkemenin talebi kabul edeceğini öngörmediği doğrudur, ancak pratikte bu genellikle olur. Bu nedenle, mahkemenin kararına katılmıyorsanız bir çare bulmak önemlidir. Başvuru işlemlerinde, sadece temyiz yolu ve ardından itiraz mümkündür.

Gıyaben mahkum oldun mu? Ve bir muhalefet çağrısı yoluyla gıyaben veya nesnedeki cümlenizi temizlemek istiyor musunuz? Veya bir başvuru prosedüründe temyiz veya temyiz başvurusu yapmak ister misiniz? Avukatlar Law & More yasal işlemlerde size yardımcı olmaya hazırdır ve sizinle birlikte düşünmekten memnuniyet duyarız.

Law & More