geçici sözleşme

Bir iş sözleşmesi için geçiş tazminatı: Nasıl çalışır?

Belirli koşullar altında, iş sözleşmesi sona eren bir çalışan, yasal olarak belirlenmiş bir tazminat alma hakkına sahiptir. Bu aynı zamanda başka bir işe geçişi veya olası eğitim için geçişi kolaylaştırmayı amaçlayan geçiş ödemesi olarak da adlandırılır. Ancak bu geçiş ödemesine ilişkin kurallar nelerdir: Çalışan ne zaman hak kazanır ve geçiş ödemesi tam olarak ne kadardır? Geçiş ödemesi (geçici sözleşme) ile ilgili kurallar bu blogda art arda tartışılmaktadır.

Bir iş sözleşmesi için geçiş tazminatı: Nasıl çalışır?

Geçiş ödemesi hakkı

Sanat uyarınca. 7:673 Hollanda Medeni Kanunu'nun 1. paragrafına göre, bir çalışan, işle ilgili olmayan amaçlar için de kullanılabilen bir geçiş ödemesine hak kazanır. Sanat. 7:673 BW, hangi durumlarda bir işverenin bunu ödemekle yükümlü olduğunu belirtir.

İş sözleşmesinin sona ermesi işverenin inisiyatifinde çalışanın inisiyatifinde
iptal ederek geçiş ödemesi hakkı doğru değil*
çözülerek geçiş ödemesi hakkı doğru değil*
devam etmeden kanunun işleyişi ile geçiş ödemesi hakkı doğru değil *

* Çalışan, yalnızca, işverenin ciddi kusurlu eylemleri veya ihmallerinin sonucuysa, geçiş ödemesi alma hakkına sahiptir. Bu sadece cinsel taciz ve ırkçılık gibi çok ciddi vakalarda geçerlidir.

İstisnalar

Ancak bazı durumlarda, bir işverenin geçiş ödemesi borcu yoktur. İstisnalar şunlardır:

  • çalışanın on sekiz yaşından küçük olması ve haftada ortalama on iki saatten az çalışmış olması;
  • emeklilik yaşına ulaşmış bir çalışanla iş sözleşmesi feshedilir;
  • iş sözleşmesinin feshi, çalışanın ciddi kusurlu davranışlarının sonucudur;
  • işveren iflas etmiş veya bir moratoryumda ilan edilmişse;
  • toplu iş sözleşmesi, işten çıkarmanın ekonomik nedenlerle gerçekleşmesi durumunda geçiş ödemesi yerine yeni bir hüküm alabileceğinizi şart koşar. Bu değiştirme olanağı elbette belirli koşullara tabidir.

Geçiş ödemesi tutarı

Geçiş ödemesi, hizmet yılı başına brüt aylık maaşın 1/3'ü kadardır (1. iş gününden itibaren).

Aşağıdaki formül, kalan tüm günler için ve bir yıldan az süren istihdam için de kullanılır: (iş sözleşmesinin kalan kısmında alınan brüt maaş / brüt aylık maaş) x (1/3 brüt aylık maaş /12) .

Bu nedenle geçiş ödemesinin kesin miktarı, maaşa ve çalışanın işveren için çalıştığı süreye bağlıdır. Aylık maaş söz konusu olduğunda, tatil parası ile ikramiye, fazla mesai ödeneği gibi diğer ödeneklerin de eklenmesi gerekir. Çalışma saatleri söz konusu olduğunda, çalışanın aynı işverenle yaptığı ardışık sözleşmeler de hizmet yılı hesaplamasına eklenmelidir. Ardışık bir işverenin sözleşmeleri, örneğin çalışanın başlangıçta işveren için bir iş bulma kurumu aracılığıyla çalışması durumunda da toplanmalıdır. Çalışanın iki iş sözleşmesi arasında 6 aydan fazla bir süre geçmişse, geçiş ücretinin hesaplanmasında eski sözleşme artık çalışılan hizmet yılı hesaplamasına dahil edilmez. İşçinin hasta olduğu yıllar da çalışılan hizmet yılı sayısına dahil edilir. Ne de olsa, bir çalışan uzun süredir ücret ödemesi ile hastalanmışsa ve işveren onu iki yıl sonra işten çıkarırsa, çalışanın geçiş ödeneği almaya hakkı vardır.

Bir işverenin ödemesi gereken maksimum geçiş ödemesi 84,000 €'dur (2021'de) ve yıllık olarak ayarlanır. Çalışan, yukarıdaki hesaplama yöntemine göre bu maksimum tutarı aşarsa, 84,000'de yalnızca 2021 € geçiş ödemesi alacaktır.

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, geçiş ödemesi hakkı için iş sözleşmesinin en az iki yıl sürmesi gerekmemektedir. 2020'den itibaren, geçici sözleşmeli bir çalışan da dahil olmak üzere her çalışan, ilk iş gününden itibaren geçiş ödemesi alma hakkına sahiptir.

Bir çalışan mısınız ve geçiş ödemesi almaya hakkınız olduğunu düşünüyor musunuz (ve bunu almadınız mı)? Yoksa işveren misiniz ve çalışanınıza geçiş ücreti ödemeniz gerekip gerekmediğini mi merak ediyorsunuz? Lütfen iletişime geçin Law & More telefon veya e-posta ile. İş hukuku alanında uzman ve uzman avukatlarımız size yardımcı olmaktan mutluluk duyar.

Law & More