Çocuklarla boşanma: iletişim anahtar görüntüdür

Çocuklarla boşanma: iletişim anahtardır

Boşanma kararı verildikten sonra, düzenlenmesi ve tartışılması gereken çok şey vardır. Boşanan eşler genellikle kendilerini duygusal bir rollercoaster içinde bulurlar ve bu da makul anlaşmalara varmayı zorlaştırır. İşin içinde çocuklar olduğunda daha da zor. Çocuklar yüzünden az çok birbirinize ömür boyu bağlısınız. Düzenli olarak birlikte düzenlemeler yapmak zorunda kalacaksınız. Bu, çocuklarla boşanmayı her durumda duygusal olarak daha zorlayıcı hale getirir ve çocuklar üzerinde büyük bir etkisi vardır. Mümkün olduğunca ayırmak için bu seçimleri birlikte yapmak önemlidir ve taraflar arasındaki iyi iletişim çok önemli bir faktördür. İyi bir iletişim sayesinde hem birbirinize hem de çocuklarınıza duygusal zarar verilmesini önleyebilirsiniz.

Eski partnerinizle iletişim

Beklentilerle ve iyi niyetle başladığımız ilişkileri koparırız. Bir ilişkide, genellikle birbirinize ortak olarak tepki verdiğiniz sabit bir kalıbınız vardır. Boşanma, bu kalıbı kırmanın zamanıdır. Ve kendinize iyi bakın, çünkü bundan sonra hem kendiniz hem de çocuklarınız için farklı şeyler yapmak istiyorsunuz. Yine de bazen hayal kırıklıkları ve yanlış anlamalar olabilir. Her ilişkinin temeli iletişimdir. İletişimimizde işlerin nerede yanlış gittiğine bakarsak, başarısızlıkların genellikle konuşmanın içeriğinden değil, söylenenlerden kaynaklandığı ortaya çıkar. Diğer kişi sizi 'anlamıyor' gibi görünüyor ve siz farkına bile varmadan kendinizi yine aynı eski tuzaklarda buluyorsunuz. Boşanmayı kabul etmek ve işleme koymak çocuk için başlı başına zor bir iştir. Eski eşler arasındaki zayıf iletişim nedeniyle çocuklar daha da psikolojik sorunlar yaşayabilir.

Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri

Boşanma, genellikle çatışmaların eşlik ettiği acı verici bir olaydır. Bu, partneri fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebilir, aynı zamanda çocukları da etkileyebilir. Boşanmanın çocuklar için en yaygın sonuçları düşük benlik saygısı, davranış sorunları, kaygı ve depresif duygulardır. Boşanma çok çelişkili ve karmaşık olduğunda, çocuklar için sonuçları da daha ciddidir. Ebeveynlerle güvenli bir bağ geliştirmek, küçük çocuklar için çok önemli bir gelişim görevidir. Güvenli bağlanma, barış, güvenlik, istikrar ve güven sunan uygun bir ebeveyn gibi uygun koşullar gerektirir. Bu koşullar boşanma sırasında ve sonrasında baskı altındadır. Ayrılık sırasında, küçük çocukların ebeveynleriyle bağlarını sürdürebilmeleri önemlidir. Burada her iki ebeveynle de güvenli bir temas esastır. Güvensiz bir bağlanma, kendine güvenin azalmasına, esnekliğin azalmasına ve davranışsal sorunlara yol açabilir. Çocuklar ayrıca sıklıkla, ayrılığı kontrol edemeyecekleri veya etkileyemeyecekleri stresli bir durum olarak deneyimlerler. Kontrol edilemeyen stresli durumlarda, çocuklar sorunu görmezden gelme veya inkar etme eğiliminde olacaklar (deneyecekler) ve hatta travma sonrası stres şeklini alacaklardır. Stres ayrıca sadakat çatışmalarına da yol açabilir. Sadakat, anne-baba ile çocuk arasındaki doğumda ortaya çıkan ve çocuğun neredeyse her zaman her iki ebeveynine de sadık olduğu doğal bağdır. Sadakat çatışmalarında, ebeveynlerden biri veya her ikisi de çocuklarına büyük ölçüde bağımlı olabilir. Karmaşık bir boşanmada ebeveynler bazen bilinçli ya da bilinçsiz olarak çocuklarını seçim yapmaya zorlayabilirler. Bu, doğal olarak her iki ebeveyne de sadık olmak isteyen çocukta bir iç çatışma yaratır. Seçim yapmak, bir çocuk için umutsuz bir iştir ve genellikle her iki ebeveyn arasında seçim yapmaya çalışmasına yol açar. Belki bir çocuk babasıyla bir hafta sonundan annesine gelir ve babasına bunun çok güzel olduğunu söyler, ama anneye çok sıkıcı olduğunu söyler. Araştırmalar, bir çocuğun diğer ebeveynle iyi vakit geçirmek için bir ebeveynden onay almasının önemli olduğunu göstermektedir. Hatta bazı boşanmalarda, çocuğun ebeveynin iyiliğinden kendisinin sorumlu olduğunu düşünmesi bile söz konusu olabilir. Çocuğun uygunsuz bakım alması isteniyor (ve/veya hissediyor). Yukarıdaki etkiler, ebeveynler arasında çok fazla yanlış iletişim ve gerilimin olduğu bir ebeveyn boşanmasında yaygındır.

Boşanmayı Önlemek

 Bir ebeveyn olarak çocuğunuz için en iyisini istersiniz, bu yüzden tek başına iletişim sorunlarından kaçınmak için bir nedendir. Aşağıda, boşanmanızın zor döneminde eski eşinizle iyi iletişim kurmaya devam etmenizi sağlayacak bir dizi ipucu sunuyoruz:

  • Birbirinizi görmeye devam etmek ve yüz yüze konuşmalar yapmak önemlidir. WhatsApp veya telefon görüşmesi yoluyla zor kararlar vermekten kaçının.
  • Diğer kişiyi dinleyin (ama kendinize bakın!) Diğer kişiyi dikkatlice dinleyin ve sadece onun söylediğine cevap verin. Bu konuşmayla ilgili olmayan şeyleri getirmeyin.
  • Her zaman sakin ve birbirinize saygılı olmaya çalışın. Bir konuşma sırasında duyguların yükseldiğini fark ederseniz, daha sonra sakin bir şekilde devam edebilmeniz için onu durdurun.
  • Bir konuşma sırasında tüm taleplerinizi hemen masaya koyarsanız, bu partnerinizin cesaretini kırabilir. Bu nedenle, her şey hakkında tek tek sakince kararlar vermeye çalışın.
  • Bir konuyu tartıştığınızda, her zaman eski partnerinizin tepki vermesini ve konuşmasını sağlamaya çalışın. Bu size eski partnerinizin konu hakkında ne düşündüğü hakkında net bir fikir verecektir.
  • Görüşmelerde, eski partnerinizin işlerini kıskanmak yerine işleri halletmeye çalışın. Olumlu bir tavırla daha iyi konuşmalar yapacağınızı göreceksiniz.
  • Sohbeti ilerletmek için 'her zaman' ve 'asla' gibi kapalı sözcüklerden kaçınmak faydalı olacaktır. Bu sayede açık bir sohbete devam edebilir ve güzel sohbetlere devam edebilirsiniz.
  • Mülakata iyi hazırlanmış olarak girdiğinizden emin olun. Bu, sizin için karmaşık veya duygusal olabilecek şeyleri düşünmeyi içerir.
  • Tahrişlerin doğrudan ifade edilmesi ve şişede tutulmaması gerektiğini kabul edin.
  • Çevrenizdeki insanlarla yaptığınız konuşmalar hakkında konuşun. Bu şekilde duygularınız için bir çıkışa sahip olursunuz ve bunlar olayları perspektife koymanıza yardımcı olabilir veya gelecekteki konuşmalar için size daha fazla ipucu verebilir.

Destek

Boşanmanın zor olduğu durumlarda avukatınızın ve/veya arabulucunuzun desteğinin yanı sıra çeşitli yardım biçimleri mevcuttur. Örneğin, yakınınızdaki insanlardan, sosyal hizmet uzmanlarından veya hasta arkadaşlarınızdan destek isteyebilirsiniz. Çocukların desteklenmesi söz konusu olduğunda, rehberlik sunabilecek gönüllü kuruluşlar ve gençlik hizmetleri bulunmaktadır. Zor seçimler hakkında konuşmak, iç huzuru, netlik verir ve olumlu bir tutuma katkıda bulunur.

Kilit ve anahtar

Çocukların çıkarlarının önce gelmesi gerektiği apaçık görünüyor ve bu nedenle bahsetmeye değmez. Ancak birlikte bir şey yapamıyorsanız, bu önemli bir anahtar bile olabilir: Çocukların ne isteyeceğini bir düşünün. Bu birçok tartışmayı çözer. Birlikte hapsolduğunuz kalıbı tanımak, onu durdurmanın ilk adımıdır. Böyle bir kalıbın nasıl durdurulacağı kolay bir iş değildir: Bu birinci sınıf bir spordur ve bir ebeveyn olarak, çocuklar için neyin gerekli olduğuna ve eski partnerinizle iletişim kurarken duygularınızın nereden geldiğine bakmanızı gerektirir. Geleceğe giden en hızlı yol, sizi neyin etkilediğini fark etmek ve kendinize kilitlenmenize ve diğer ebeveynle artık mantıklı bir şekilde tartışamamanıza neden olan soruyu sormaya cesaret etmektir. Ve genellikle anahtarın bulunduğu yer burasıdır.

Boşanmayı mı planlıyorsunuz ve çocuklarınız için her şeyi mümkün olduğu kadar iyi ayarlamak mı istiyorsunuz? Yoksa boşandıktan sonra hala sorunlarınız mı var? ile iletişime geçmekten çekinmeyin. boşanma avukatları of Law & More. Size tavsiyede bulunmaktan ve yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Law & More