Donör Anlaşması: Neleri bilmeniz gerekiyor? resim

Bağış Sözleşmesi: Bilmeniz gerekenler nelerdir?

Sperm donörünün yardımıyla çocuk sahibi olmanın uygun bir donör bulmak veya tohumlama süreci gibi çeşitli yönleri vardır. Bu bağlamda bir diğer önemli husus, tohumlama yoluyla hamile kalmak isteyen taraf ile herhangi bir partner, bir sperm donörü ve çocuk arasındaki hukuki ilişkidir. Bu hukuki ilişkiyi düzenlemek için bir bağış sözleşmesi gerekmediği doğrudur. Ancak taraflar arasındaki hukuki ilişki hukuken karmaşıktır. Gelecekte anlaşmazlıkları önlemek ve tüm taraflar için kesinlik sağlamak için, tüm tarafların bir bağış anlaşması yapması akıllıca olacaktır. Bağış sözleşmesi ayrıca, anne adayları ve sperm bağışçıları arasındaki anlaşmaların net olmasını sağlar. Her bağış sözleşmesi kişisel bir sözleşmedir, ancak herkes için önemli bir sözleşmedir çünkü çocukla ilgili sözleşmeleri de içerir. Bu anlaşmaların kaydedilmesiyle, bağışçının çocuğun hayatındaki rolü hakkında da daha az anlaşmazlık olacaktır. Bağış sözleşmesinin tüm taraflara sunabileceği faydalara ek olarak, bu blog, bir bağış sözleşmesinin neleri içerdiğini, içinde hangi bilgilerin belirtildiğini ve içinde hangi somut anlaşmaların yapılabileceğini arka arkaya tartışıyor.

Bağış sözleşmesi nedir?

Bir donör sözleşmesi veya donör sözleşmesi, amaçlanan ebeveyn (ler) ile bir sperm donörü arasındaki anlaşmaların kaydedildiği bir sözleşmedir. 2014 yılından bu yana, Hollanda'da iki tür bağış ayrılmıştır: B ve C bağış.

B-bağış bağış yapmak amaçlanan ebeveynlerin bilmediği bir kliniğin bağışçısı tarafından yapıldığı anlamına gelir. Bununla birlikte, bu tip donör, Vakıf Donör Verileri Yapay Gübreleme ile klinikler tarafından kaydedilir. Bu kaydın bir sonucu olarak, hamile kalan çocuklar daha sonra kökenini bulma fırsatına sahip olurlar. Gebe kalan çocuk on iki yaşına geldiğinde, bu tür donör hakkında bazı temel bilgileri talep edebilir. Temel veriler, örneğin bağış sırasında bağışçının belirttiği şekliyle görünüş, meslek, aile durumu ve karakter özellikleri ile ilgilidir. Gebe kalan çocuk on altı yaşına geldiğinde, bu tür bağışçının (diğer) kişisel verilerini de talep edebilir.

C-bağışÖte yandan, amaçlanan ebeveynler tarafından bilinen bir bağışçı ile ilgili olduğu anlamına gelir. Bu tür bir bağışçı, genellikle olası ebeveynlerin tanıdıklarından veya arkadaşlarından veya örneğin potansiyel ebeveynlerin kendilerinin çevrimiçi bulduğu birinden biridir. İkinci tip donör, aynı zamanda, genellikle donör anlaşmalarının imzalandığı donördür. Bu tür bir bağışçının en büyük avantajı, amaçlanan ebeveynlerin vericiyi ve dolayısıyla onun özelliklerini bilmesidir. Üstelik bekleme listesi yoktur ve tohumlama hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Ancak bu tür bir bağışçı ile çok iyi anlaşmalar yapmak ve bunları kaydetmek önemlidir. Bağış sözleşmesi, sorular veya belirsizlikler olması durumunda önceden açıklama sağlayabilir. Bir dava olması durumunda, böyle bir anlaşma, geriye dönük olarak, kişilerin birbirleriyle anlaştıkları anlaşmaların neler olduğunu ve anlaşmanın imzalanması sırasında tarafların ne gibi niyetleri olduğunu gösterecektir. Bağışçı ile yasal çatışmalardan ve işlemlerden kaçınmak için, bu nedenle, bağış sözleşmesini hazırlamak için yargılamanın erken bir aşamasında bir avukattan hukuki yardım talep etmeniz önerilir.

Bağış sözleşmesinde neler belirtiliyor?

Bağış sözleşmesinde genellikle aşağıdakiler belirtilmiştir:

  • Bağışçının isim ve adres bilgileri
  • Muhtemel ebeveynlerin isim ve adres detayları
  • Süre, iletişim ve işleme gibi sperm bağışları ile ilgili anlaşmalar
  • Kalıtsal kusurların araştırılması gibi tıbbi yönler
  • Tıbbi verileri inceleme izni
  • Herhangi bir ödenek. Bunlar genellikle, bağışçının tıbbi muayeneleri için seyahat masrafları ve masraflarıdır.
  • Bağışçının hakları ve yükümlülükleri.
  • Anonimlik ve gizlilik hakları
  • Her iki tarafın sorumluluğu
  • Durumda değişiklik olması halinde diğer hükümler

Çocuğa ilişkin yasal hak ve yükümlülükler

Gebe çocuk söz konusu olduğunda, bilinmeyen bir donörün genellikle yasal bir rolü yoktur. Örneğin, bir bağışçı, yasal olarak gebe kalan çocuğun ebeveyni olmaya zorlayamaz. Bu, belirli koşullar altında bağışçının yasal olarak çocuğun ebeveyni olmasının mümkün olduğu gerçeğini değiştirmez. Bağışçının yasal ebeveynlik yapmasının tek yolu, yeni doğan çocuğun tanınmasıdır. Ancak bunun için anne-babanın rızası gereklidir. Gebe çocuğun halihazırda iki yasal ebeveyni varsa, bağışçının gebe çocuğu izin alsa bile tanıması mümkün değildir. Bilinen bir bağışçı için haklar farklıdır. Bu durumda, örneğin, bir ziyaret planı ve nafaka da bir rol oynayabilir. Bu nedenle, anne babanın aşağıdaki noktaları bağışçı ile tartışması ve kaydetmesi akıllıca olacaktır:

Yasal ebeveynlik. Bu konuyu bağışçı ile tartışarak, olası ebeveynler, bağışçının gebe kalan çocuğu kendi çocuğu olarak tanımak istemesi ve bu nedenle yasal ebeveyni olmak istemesi gerçeğine nihayetinde şaşırmamaktan kaçınabilir. Bu nedenle, bağışçıya önceden bir çocuğu tanımayı ve / veya velayetini almayı isteyip istemediğini sormak önemlidir. Daha sonra tartışmaktan kaçınmak için, bağış sözleşmesinde bu noktada bağışçı ve hedeflenen ebeveynler arasında tartışılanları açıkça kaydetmek akıllıca olacaktır. Bu anlamda bağış sözleşmesi, hedeflenen ebeveyn (ler) in yasal ebeveynliğini de korur.

İletişim ve Vesayet. Bu, bağış sözleşmesinde anne adayları ve bağışçı tarafından önceden tartışılmayı hak eden bir diğer önemli kısımdır. Daha spesifik olarak sperm donörü ile çocuk arasında temas olup olmayacağı düzenlenebilir. Böyle bir durumda, bağış sözleşmesi, bunun hangi koşullar altında gerçekleşeceğini de belirleyebilir. Aksi takdirde, bu, gebe kalan çocuğun sürpriz bir şekilde (istenmeyen) olmasını engelleyebilir. Uygulamada, anne baba adaylarının ve sperm donörlerinin birbirleriyle yaptıkları anlaşmalarda farklılıklar vardır. Bir sperm donörü çocukla aylık veya üç ayda bir temas kuracak ve diğer sperm donörü on altı yaşına kadar çocukla görüşmeyecektir. Nihayetinde, bu konuda birlikte karar vermek bağışçı ve olası ebeveynlere kalmıştır.

Çocuk desteği. Bağış sözleşmesinde, vericinin tohumunu yalnızca amaçlanan ebeveynlere bağışladığı, yani suni tohumlama için vermekten başka bir şey olmadığı açıkça belirtildiğinde, donör nafaka ödemek zorunda değildir. Sonuçta, bu durumda o bir nedensel ajan değildir. Durum böyle değilse, bağışçının nedensel bir vekil olarak görülmesi ve nafaka ödemekle yükümlü olacak babalık davası yoluyla yasal baba olarak atanması mümkündür. Bu, bağış sözleşmesinin yalnızca hedeflenen ebeveyn (ler) için değil, aynı zamanda bağışçı için de önemli olduğu anlamına gelir. Bağış sözleşmesi ile bağışçı, kendisinin bir bağışçı olduğunu kanıtlayabilir ve bu da muhtemel ebeveyn (ler) in nafaka talep edememesini sağlar.

Bir bağış sözleşmesi hazırlamak, kontrol etmek veya ayarlamak

Halihazırda bir bağış sözleşmeniz var mı ve sizin için veya bağışçı için değişen koşullar var mı? O zaman bağış anlaşmasını ayarlamak akıllıca olabilir. Ziyaret düzenlemesi için sonuçları olan bir hareket düşünün. Veya nafaka incelemesini gerektiren gelirde bir değişiklik. Anlaşmayı zamanında değiştirir ve her iki tarafın da desteklediği anlaşmalar yaparsanız, sadece kendiniz için değil, çocuk için de istikrarlı ve huzurlu bir yaşam şansını artırırsınız.

Koşullar sizin için aynı mı kalıyor? O zaman bile bağış sözleşmenizi bir hukuk uzmanına kontrol ettirmek akıllıca olabilir. Şurada: Law & More her durumun farklı olduğunu anlıyoruz. Bu nedenle kişisel bir yaklaşım sergiliyoruz. Law & Moreavukatları aile hukuku konusunda uzmandır ve durumunuzu sizinle birlikte gözden geçirebilir ve bağış sözleşmesinin herhangi bir düzeltmeyi hak edip etmediğini belirleyebilir.

Uzman bir aile hukuku avukatı gözetiminde bağış sözleşmesi düzenlemek ister misiniz? O zaman bile Law & More sizin için hazır. Avukatlarımız, müstakbel ebeveynler ile bağışçı arasında bir anlaşmazlık olması durumunda size hukuki yardım veya tavsiye sağlayabilir. Bu konuyla ilgili başka sorularınız var mı? Lütfen iletişime geçin Law & Moresize yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Law & More