Hollanda vatandaşı olmayanlar için Hollanda'da boşanma Image

Hollanda vatandaşı olmayanlar için Hollanda'da boşanma

Hollanda'da evli ve Hollanda'da yaşayan iki Hollandalı ortak boşanmak istediğinde, Hollanda mahkemesi doğal olarak bu boşanmaya karar verme yetkisine sahiptir. Peki ya yurtdışında evli iki yabancı ortak söz konusu olduğunda? Son zamanlarda, Hollanda'da boşanmak isteyen Ukraynalı mülteciler hakkında düzenli olarak sorular alıyoruz. Ama bu mümkün mü?

Hiçbir ülkede boşanma davası açılamaz. Ortaklar ve başvurunun yapıldığı ülke arasında bir bağlantı olmalıdır. Hollanda mahkemesinin bir boşanma başvurusunu görme yetkisine sahip olup olmadığı, Avrupa Brüksel II-ter Sözleşmesinin yargı yetkisi kurallarına bağlıdır. Bu sözleşmeye göre, Hollanda mahkemesi, diğer şeylerin yanı sıra, eşlerin Hollanda'da mutad meskenleri varsa, boşanmaya karar verebilir.

Mutad meskenin Hollanda'da olup olmadığını belirlemek için, eşlerin bunu kalıcı kılmak için çıkarlarının merkezini nerede kurduklarına bakmak gerekir. Mutad meskeni belirlemek için, özel davanın fiili koşulları dikkate alınmalıdır. Bunlar arasında belediyeye kayıt, yerel tenis kulübü üyeliği, bazı arkadaşlar veya akrabalar ve bir iş veya eğitim yer alabilir. Belirli bir ülke ile kalıcı bağlara işaret eden kişisel, sosyal veya mesleki koşullar olmalıdır. Basitçe söylemek gerekirse, mutad mesken, kişinin yaşam merkezinin şu anda bulunduğu yerdir. Eşlerin mutat ikametgahı Hollanda'daysa, Hollanda mahkemesi boşanmayı kararlaştırabilir. Bazı durumlarda, ortaklardan yalnızca birinin Hollanda'da mutad meskeni olması gerekir.

Ukraynalı mültecilerin Hollanda'da ikameti birçok durumda geçici olsa da, mutat ikametgahın Hollanda'da olduğu tespit edilebilir. Durumun böyle olup olmadığı, kişilerin somut olguları ve koşulları tarafından belirlenir.

Siz ve eşiniz Hollandalı değilsiniz ama Hollanda'da boşanmak mı istiyorsunuz? Eğer öyleyse lütfen bizimle iletişime geçin. Bizim aile avukatları (uluslararası) boşanmalarda uzmanlaşın ve size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır!

Law & More