Alternatif uyuşmazlık çözüm biçimleri: tahkim neden ve ne zaman seçilir?

Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları

Neden ve ne zaman tahkim seçilmelidir?

Taraflar bir çatışma durumundayken ve konuyu kendi başlarına çözemezlerse, mahkemeye gitmek genellikle bir sonraki adımdır. Ancak, taraflar arasındaki çatışmalar çeşitli şekillerde çözülebilir. Bu uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri tahkimdir. Tahkim bir tür özel adalettir ve dolayısıyla yasal işlemlere bir alternatiftir.

Alternatif uyuşmazlık çözüm biçimleri: tahkim neden ve ne zaman seçilir?

Ama neden olağan yasal yol yerine tahkimi seçtiniz?

Tahkim usulü temelde yargı usulünden farklıdır. Aşağıdaki noktalar sadece iki anlaşmazlık çözüm modu arasındaki farkları açıklamakla kalmaz, aynı zamanda tahkimin faydalarını da vurgular:

  • Uzmanlık. Hukuki işlemlerde fark, tahkimde çatışmanın mahkeme dışında çözülmesidir. Taraflar (tek sayıda) bağımsız uzmanları kendileri atayabilirler. Çatışmayı ele alan bir tahkim komitesi (veya tahkim kurulu) oluştururlar. Hâkimin aksine, uzmanlar veya hakemler, anlaşmazlığın gerçekleştiği alanda çalışır. Sonuç olarak, mevcut çatışmayı çözmek için gerekli olan bu özel bilgi ve uzmanlığa doğrudan erişimleri vardır. Ve hâkim genellikle bu kadar özel bir bilgiye sahip olmadığından, hâkim anlaşmazlığın bazı bölümleri hakkında uzmanlar tarafından bilgilendirilmeyi gerekli gördüğü yasal işlemlerde sıklıkla olur. Böyle bir soruşturma genellikle prosedürde önemli bir gecikmeye neden olur ve ayrıca yüksek maliyetlerle ilişkilidir.
  • Zaman atlamalı. Gecikmelerin yanı sıra, örneğin uzmanları dahil ederek, prosedürün kendisi normal yargıçtan önce oldukça uzun zaman alır. Sonuçta, prosedürlerin kendileri düzenli olarak ertelenir. Genellikle hâkimler, taraflarca bilinmeyen nedenlerle, kararı altı haftaya kadar bir veya birkaç kez ertelemeye karar verirler. Bu nedenle ortalama bir prosedür kolayca bir veya iki yıl sürebilir. Tahkim daha az zaman alır ve genellikle altı ay içinde çözülebilir. Tahkimde temyiz başvurusu da yoktur. Tahkim komitesi bir karar alırsa, çatışma sona erer ve dava kapatılır, bu da uzun ve pahalı prosedürleri en aza indirir. Bu sadece tarafların temyiz olasılığı konusunda açıkça birbirleriyle anlaşması durumunda farklıdır.
  • Tahkim durumunda, taraflar prosedürün masraflarını ve uzman hakemlerin kullanımını üstlenirler. İlk olarak, bu maliyetler taraflar için sıradan mahkemelere gitme maliyetinden daha yüksek olabilir. Sonuçta, hakemler genellikle saat başına ödenmelidir. Ancak, uzun vadede, taraflar için tahkim işlemlerindeki maliyetler, yasal işlemdeki maliyetlerden daha düşük olabilir. Sonuçta, sadece adli prosedür daha fazla zaman ve bu nedenle usule ilişkin işlem yapmakla kalmaz, aynı zamanda maliyetlerin artması anlamına gelen dış uzmanlar da talep edilebilir. Tahkim prosedürünü kazanırsanız, hakemler prosedürde yaptığınız masrafların tamamını veya bir kısmını diğer tarafa da aktarabilir.
  • Olağan adli kovuşturmalarda duruşmalar ilke olarak halka açıktır ve yargılama kararları sıklıkla yayınlanır. Olası maddi veya maddi olmayan hasar göz önüne alındığında, bu olayların durumu sizin durumunuzda arzu edilmeyebilir. Tahkim durumunda taraflar davanın içeriği ve sonucunun gizli kalmasını sağlayabilir.

Başka bir soru ne zaman her zamanki yasal yol yerine tahkim için seçim yapmak akıllıca olabilir mi? Belirli dallar arasında bir çatışma söz konusu olduğunda bu durum söz konusu olabilir. Sonuçta, çeşitli nedenlerden dolayı, böyle bir çatışma genellikle kısa bir süre içinde bir çözüm değil, aynı zamanda ve her şeyden önce, bir çözüme ulaşmak için tahkim prosedüründe garanti edilebilecek ve sağlanabilecek uzmanlığı gerektirir. Tahkim hukuku, iş, inşaat ve gayrimenkul alanlarında sıklıkla kullanılan ayrı bir spor dalıdır.

Yukarıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurulduğunda, taraflar için, bir anlaşma imzalanırken, yalnızca ticari veya finansal yönlere değil, aynı zamanda anlaşmazlık çözümü durumunu da dikkate almak önemlidir. Karşı tarafla herhangi bir anlaşmazlığı normal mahkemeye gönderir misiniz veya tahkim için karar verir misiniz? Tahkim için seçim yaparsanız, sözleşmede yazılı olarak bir tahkim şartı veya diğer tarafla ilişkinin başlangıcında genel hüküm ve koşullar oluşturmak mantıklıdır. Böyle bir tahkim şartının sonucu, bağlayıcı bir tahkim şartına rağmen, bir tarafın itirazda bulunması halinde, mahkemenin yargı yetkisi olmadığını beyan etmesi gerektiğidir.

Ayrıca, bağımsız hakemler sizin davanızda bir hüküm verdiyse, bu kararın taraflar için bağlayıcı olduğunu unutmamak önemlidir. Bu, her iki tarafın da hakem heyetinin kararına uyması gerektiği anlamına gelir. Aksi takdirde, hakem heyeti mahkemeden tarafları buna mecbur etmesini isteyebilir. Karara katılmıyorsanız, tahkim prosedürü sona erdikten sonra davanızı mahkemeye sunamazsınız.

Sizin durumunuzda tahkimi kabul etmenin iyi bir seçim olup olmadığından emin değil misiniz? Lütfen iletişime geçin Law & More uzmanlar. Ayrıca iletişime geçebilirsiniz Law & More Bir tahkim sözleşmesi hazırlamak veya kontrol ettirmek istiyorsanız veya tahkimle ilgili sorularınız varsa. Tahkim hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki adreste de bulabilirsiniz: tahkim hukuku sitesi.

Law & More