Arabuluculuk yoluyla boşanma

Arabuluculuk yoluyla boşanma

Boşanmaya genellikle ortaklar arasındaki anlaşmazlık eşlik eder. Siz ve eşiniz ayrıldığınızda ve birbirinizle anlaşamadığınızda, bazı durumlarda yükselebilir bile. Boşanma bazen duyguları yüzünden bir kimsede kötü olanı ortaya çıkarabilir. Böyle bir durumda, yasal hakkınızı almak için bir avukata başvurabilirsiniz. Sizin adınıza yasal işlemlere başlayabilecektir. Bununla birlikte, örneğin, sonuç olarak çocuklarınızın çok fazla acı çekmesi ihtimali yüksektir. Bu gerilimleri önlemek için arabuluculuk yoluyla boşanmayı da tercih edebilirsiniz. Uygulamada, buna genellikle boşanma arabuluculuğu denir.

Arabuluculuk yoluyla boşanma

Arabuluculuk nedir?

Anlaşmazlığı olan herkes en kısa zamanda ondan kurtulmak ister. Genellikle bir anlaşmazlık o kadar yüksek bir düzeye ulaşmıştır ki, her iki taraf da artık bir çözüm görmemektedir. Arabuluculuk bunu değiştirebilir. Arabuluculuk, bir anlaşmazlığın tarafsız bir çatışma aracısı olan arabulucunun yardımıyla ortak çözümüdür. Arabuluculuk hakkında daha fazla bilgiyi genel olarak uyumlulaştırma sayfası.

Boşanma arabuluculuğunun faydaları nelerdir?

Kötü düzenlenmiş bir boşanma, gelecek yıllarda keder ve hayal kırıklığına neden olabilir. Arabuluculuk, örneğin çocuklarla nasıl başa çıkılacağı, paranın dağıtımı, olası nafaka ve emeklilikle ilgili anlaşmalar gibi danışmada ortak bir çözüme ulaşmanın bir yoludur.
Taraflar arabuluculuk sürecinde anlaşmalar yapabildiklerinde, bunu bir uzlaşma anlaşmasına dahil edeceğiz. Daha sonra yapılan anlaşmalar mahkeme tarafından onaylanabilir.

Tarafların mahkemede karşılaştığı boşanmada, taraflardan biri sık sık kendi yoluna sahip olurken, diğer taraf olduğu gibi kaybeden olur. Arabuluculukta kaybeden yoktur. Arabuluculukta, sorunları birlikte çözmek için bir girişimde bulunulur, böylece her iki taraf için bir kazan-kazan durumu ortaya çıkar. Boşanmadan sonra tarafların birbirleriyle çok fazla uğraşmaları gerektiğinde bu özellikle önemlidir. Örneğin, çocukların dahil olduğu durumu düşünün. Bu durumda, eski ortakların boşanmadan sonra hala bir kapıdan geçebilmeleri önemlidir. Arabuluculuğun bir diğer avantajı, uzun süren yasal işlemlerden daha ucuz ve daha az külfetli olmasıdır.

Arabuluculuk nasıl çalışır?

Arabuluculukta taraflar profesyonel bir arabulucunun rehberliğinde birbirleriyle konuşurlar. Arabulucu, taraflarla birlikte herkes için kabul edilebilir bir çözüm arayan bağımsız bir arabulucudur. Arabulucu sadece davanın yasal tarafına değil, aynı zamanda altta yatan sorunlara da bakar. Taraflar daha sonra arabulucunun bir uzlaşma anlaşmasında kaydettiği ortak bir çözüme gelirler. Arabulucu bir görüş bildirmez. Dolayısıyla arabuluculuk, birlikte, güvenli bir şekilde anlaşmaya varma iradesine dayanır. Bu arabuluculuk süreci mahkemedeki bir duruşmadan daha yumuşaktır. Anlaşmalar birlikte yapıldığına göre, tarafların bunlara bağlı kalma şansı da daha fazla.

Arabulucu her iki tarafın da kendi hikayelerini anlatabilmesini ve birbirlerinin dinlenmesini sağlar. Arabulucu ile yapılan görüşmelerde tarafların duygularına yeterince dikkat edilecektir. İyi anlaşmalar yapılabilmesi için duyguların tartışılması gerekir. Ayrıca, bir arabulucu, taraflarca yapılan anlaşmaların yasal olarak doğru olmasını sağlar.

Arabuluculukta dört adım

  1. Alım görüşmesi. İlk röportajda, arabulucu arabuluculuğun ne olduğunu açıkça açıklar. Ardından taraflar arabuluculuk anlaşması imzalarlar. Bu anlaşmada taraflar, görüşmelerin gizli olduğunu, gönüllü olarak katılacaklarını ve görüşmelere aktif olarak katılacaklarını kabul eder. Taraflar istedikleri zaman arabuluculuk sürecini bozmakta özgürdürler.
  2. Keşif aşaması. Arabulucunun rehberliğinde çatışma, tüm bakış açıları ve çıkarlar netleşene kadar analiz edilir.
  3. Müzakere aşaması. Her iki taraf da olası çözümler üretiyor. Çözümün her iki taraf için de iyi olması gerektiğini unutmayın. Bu şekilde gerekli anlaşmalar yapılır.
  4. Randevu ayarla. Arabulucu nihayetinde tüm bu anlaşmaları örneğin bir uzlaşma anlaşması, bir ebeveynlik planı veya boşanma sözleşmesinde kağıda dökecektir. Bu daha sonra onay için mahkemeye sunulur.

Ortak düzenlemeler yaparak boşanmanızı da düzenlemek istiyor musunuz? Yoksa arabuluculuğun sizin için iyi bir çözüm olup olmadığını bilmek ister misiniz? Ofisimizle iletişime geçmekten çekinmeyin. Arabuluculuk için bir seçim yapmanıza yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.  

Law & More