Boşanma sırasında ve sonrasında evlilik evinde kalın

Boşanma sırasında ve sonrasında evlilik evinde kalın

Boşanma sırasında ve sonrasında kimin evinde kalmasına izin verilir?

Eşler boşanmaya karar verdikten sonra, genellikle evdeki bir çatı altında birlikte yaşamaya devam etmenin mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. Gereksiz gerilimleri önlemek için taraflardan birinin ayrılması gerekecek. Eşler genellikle bu konuda birlikte anlaşmayı başarırlar, ancak bu mümkün değilse neler olabilir?

Boşanma işlemleri sırasında evlilik evinin kullanımı

Boşanma işlemleri henüz mahkemede sonuçlanmamışsa, ayrı davalarda geçici tedbirler talep edilebilir. Geçici ihtiyati tedbir kararı, boşanma işlemleri süresince bir karar verilen bir tür acil durum prosedürüdür. Talep edilebilecek hükümlerden biri evlilik evinin münhasır kullanımıdır. Hakim daha sonra eşlerden birine münhasır kullanımının verilmesine ve diğer eşin artık eve girmesine izin verilmemesine karar verebilir.

Bazen her iki eş de evlilik evinin özel kullanımını talep edebilir. Böyle bir durumda yargıç, menfaatleri tartacak ve konutun kullanımını elde etmede kimin en çok hak ve menfaati olduğunu bu temelde belirleyecektir. Mahkemenin kararı, davanın tüm koşullarını dikkate alacaktır. Örneğin, geçici olarak başka bir yerde kalma imkanına sahip olan, çocuklarla ilgilenen, işinin ortaklarından biri eve bağlı, evde engelliler için özel imkanlar var mı vb. mahkeme karar vermişse, kullanım hakkı verilmeyen eşin evi terk etmesi gerekir. Bu eşin sonradan izinsiz evlilik evine girmesine izin verilmez.

Kuş yuvası

Uygulamada, hâkimlerin kuşları öldürme yöntemini seçmeleri giderek yaygınlaşmaktadır. Bu, partilerin çocuklarının evde kalması ve ebeveynlerin sırayla evlilik evinde kalması anlamına gelir. Ebeveynler, çocukların bakım günlerinin bölündüğü bir ziyaret düzenlemesi üzerinde anlaşabilirler. Ebeveynler daha sonra evlilik evinde kimin kalacağı, ne zaman ve o günlerde başka bir yerde kimin kalması gerektiği ziyaret düzenlemesine göre belirleyebilirler. Kuş yuvalamanın bir avantajı, çocukların sabit bir tabana sahip olacakları için mümkün olduğunca sessiz bir duruma sahip olmalarıdır. Her iki eşin de bütün aile için bir ev yerine kendileri için bir ev bulması daha kolay olacaktır.

Boşanma sonrası evlilik evinin kullanımı

Bazen boşanmanın telaffuz edildiği söylenebilir, ancak taraflar kesin olarak bölünene kadar evlilik evinde kimin yaşamaya izin verildiğini tartışmaya devam ediyorlar. Bu durumda, örneğin, boşanma medeni hal kayıtlarına kayıt edildiğinde evde yaşayan taraf, mahkemeye, bu evde hariç tutulmak üzere altı ay süreyle devam etmesine izin verilmesi için başvurabilir. diğer eski eş. Evliliğini kullanmaya devam edebilecek tarafın çoğu durumda çıkış yapan tarafa doluluk ücreti ödemesi gerekir. Altı aylık süre boşanmanın medeni hal kayıtlarında tescil edildiği andan itibaren başlar. Bu sürenin sonunda, her iki eş de prensip olarak evlilik evini tekrar kullanma hakkına sahiptir. Altı aylık bu süreden sonra ev hala paylaşılıyorsa, taraflar kanton hâkiminin evin kullanımına karar vermesini isteyebilir.

Boşanmadan sonra evin mülkiyetine ne olur?

Boşanma bağlamında, taraflar, evi ortak mülkiyete sahiplerse, evin bölünmesi konusunda da anlaşmak zorunda kalacaklardır. Bu durumda, ev taraflardan birine tahsis edilebilir veya üçüncü bir tarafa satılabilir. Satış veya devralma fiyatı, artı değerin bölünmesi, artık borcun taşınması ve müştereken serbest bırakılması ve ipotek borcuna ilişkin çeşitli yükümlülükler konusunda iyi anlaşmalar yapılması önemlidir. Birlikte bir anlaşmaya varamazsanız, evi taraflardan birine bölme veya evin satılması gerektiğini belirleme isteği ile mahkemeye de başvurabilirsiniz. Bir kiralık mülkte birlikte yaşıyorsanız, hakimden mülkün kiralama hakkını taraflardan birine vermesini isteyebilirsiniz.

Boşanma davası içinde misiniz ve evlilik evinin kullanımı hakkında bir tartışma mı yapıyorsunuz? O zaman tabii ki ofisimizle iletişime geçebilirsiniz. Deneyimli avukatlarımız size memnuniyetle yardımcı olacaktır.

Law & More