Deneme süresi boyunca işten çıkarılma resmi

Deneme süresi boyunca işten çıkarılma

Deneme süresi boyunca, işveren ve çalışan birbirini tanıyabilir. Çalışan, işin ve şirketin hoşuna gidip gitmediğini görebilirken, işveren çalışanın işe uygun olup olmadığını görebilir. Maalesef bu, çalışanın işten çıkarılmasına neden olabilir. İşveren, deneme süresi içinde herhangi bir nedenle bir çalışanı işten çıkarabilir mi? Bu blog yazısında, bir çalışan veya işveren olarak neler bekleyeceğinizi açıklıyoruz. İlk olarak bir deneme süresinin yasal gereklilikleri ne zaman karşıladığını tartışacağız. Daha sonra, deneme süresi boyunca işten çıkarmayla ilgili kurallar tartışılır.

Yasal deneme süresi

Deneme süresi içindeki işten çıkarmalara, deneme süresi dışındaki işten çıkarmalardan farklı şartlar uygulandığından, öncelikle deneme süresinin kanunun gereklerini karşılayıp karşılamadığı önemlidir. İlk olarak, deneme süresi her iki taraf için de aynı olmalıdır. İkinci olarak, deneme süresi yazılı olarak kararlaştırılmalıdır. Bu, örneğin (toplu) iş sözleşmesinde kararlaştırılabilir.

Deneme süresi uzunluğu

Ek olarak, deneme süresi yasal olarak izin verilenden uzun olmamalıdır. Bu, iş sözleşmesinin süresine bağlıdır. Örneğin yasa, 6 ay veya daha kısa süreli bir iş sözleşmesi durumunda deneme süresinin uygulanamayacağını belirtmektedir. İş sözleşmesinin süresi 1 yıldan az ancak 6 aydan uzun ise maksimum 1 ay geçerlidir. Sözleşme 2 yıl veya daha uzun bir süre için yapılırsa (örneğin belirsiz bir süre için), maksimum 2 aylık bir süre geçerlidir.

Aynı işverenle yeni bir iş sözleşmesinde deneme süresi

Ayrıca, yeni iş sözleşmesi açıkça farklı beceriler veya sorumluluklar gerektirmedikçe, aynı işverenle yeni bir iş sözleşmesinde bir deneme süresine prensip olarak izin verilmediği de kanundan anlaşılmaktadır. Aynı iş halefi bir işvereni içeriyorsa (örneğin geçici istihdam) yeni bir deneme süresi dahil edilmeyebilir. Bunun sonucu, kanun gereği, bir deneme süresi ilke olarak yalnızca bir kez kararlaştırılabilecek olmasıdır.

Deneme süresi yasal gereksinimleri karşılamıyor

Bir deneme süresi yasal gereklilikleri karşılamıyorsa (örneğin, izin verilenden daha uzun olduğu için), boş ve geçersiz kabul edilir. Bu, deneme süresinin mevcut olmadığı anlamına gelir. Bunun işten çıkarılmanın geçerliliği için sonuçları vardır, çünkü işten çıkarmayla ilgili düzenli yasal kurallar uygulamak. Bu, deneme süresi boyunca işten çıkarmadan daha katı gerekliliklere tabidir.

Deneme süresi içinde işten çıkarılma

Bir deneme süresi yukarıda açıklanan yasal gereklilikleri karşılıyorsa, daha esnek bir işten çıkarma planı uygulanır. Bu, iş sözleşmesinin, yasal olarak makul bir işten çıkarılma nedeni olmaksızın deneme süresi içinde herhangi bir zamanda feshedilebileceği anlamına gelir. Sonuç olarak, örneğin hastalık durumunda çalışan deneme süresi sırasında işten çıkarılabilir ve bu durumda daha uzun bir deneme süresi hakkına sahip değildir. İş sözleşmesini feshederken, bunu yazılı olarak teyit etmek tercih edilmekle birlikte, sözlü bir beyan yeterlidir. Deneme süresi içinde iş akdinin feshi bu şartlar altında hem işçi hem de işveren açısından etkilenebilir. Bu, çalışan henüz işe başlamamışsa da mümkündür. Deneme süresi içinde işten çıkarılma durumunda, işveren ücret ödemeye devam etmek zorunda değildir ve ayrıca (zorunlu haller hariç) tazminat ödemek zorunda değildir.

Görevden alınma nedeni

İşveren, iş sözleşmesini feshettiğinde gerekçe göstermek zorunda değildir. Ancak, çalışanın talebi üzerine işveren bunu açıklamalıdır. İşveren fesih için bir motivasyon isterse, aynı şey çalışan için de geçerlidir. İşten çıkarılma motivasyonu yazılı olarak sağlanmalıdır.

Avantajlardan yararlanma hakkı

Bir çalışan deneme süresi içinde istifa etmeyi seçerse, WW ödeneğine hak kazanmaz. Ancak, belediyeden sosyal yardım ödeneği alma hakkı olabilir. Bir çalışan hastalık nedeniyle işten çıkarılırsa, Hastalık Yardımı Yasası (Ziektewet) kapsamında yararlanma hakkına sahip olabilir.

ayırt etme

Ancak işveren, iş sözleşmesini feshederken ayrımcılık yasağına uymakla yükümlüdür. Bu nedenle işveren, cinsiyet (örneğin hamilelik), ırk, din, yönelim, engellilik veya kronik hastalıkla bağlantılı olarak sözleşmeyi feshedemez. Bununla birlikte, burada, genel bir işten çıkarılma nedeni ile bağlantılı olarak, hamilelik veya kronik hastalık sırasında deneme süresi içinde feshedilmesine izin verilmesi önemlidir.

Görevden alma ayrımcı ise, alt bölge mahkemesi tarafından iptal edilebilir. İşten çıkarıldıktan sonra iki ay içinde talep edilmelidir. Böyle bir talebin kabul edilebilmesi için işverenin ciddi bir kusuru olması gerekir. Mahkeme çalışanın lehine karar verirse, işten çıkarılma bildirimi geçersiz sayıldığından, işveren maaşı borçludur. İşveren zararı tazmin etmek zorunda değildir. Fesih yerine, ayrımcı fesih durumunda adil tazminat talep etmek de mümkündür, bu durumda ciddi bir suçlamanın kanıtlanması gerekmez.

Bir deneme süresi içinde işten çıkarılma ile mi karşı karşıya kalıyorsunuz veya bir çalışanı işten çıkarma niyetinde misiniz? Eğer öyleyse, lütfen iletişime geçin Law & More. Avukatlarımız, iş hukuku alanında uzmandır ve işlem sırasında size hukuki tavsiye veya yardım sağlamaktan mutluluk duyacaktır. Hizmetlerimiz hakkında veya işten çıkarılma hakkında herhangi bir sorunuz var mı? Sitemizde daha fazla bilgi de bulunabilir: işten çıkarma.site.

Law & More