İş ortağı nafaka yükümlülüğünüzü ne zaman feshedebilirsiniz?

İş ortağı nafaka yükümlülüğünüzü ne zaman feshedebilirsiniz?

Mahkeme boşandıktan sonra eski eşinize nafaka ödemekle yükümlü olduğunuza karar verirse, bu belirli bir süreye bağlıdır. Bu süreye rağmen, pratikte, bir süre sonra nafaka kararını tek taraflı olarak azaltabileceğiniz veya hatta tamamen sona erdirebileceğiniz sıklıkla olur. Eski eşinize nafaka ödemek zorunda mısınız ve örneğin yeni bir eşle yaşadığını öğrendiniz mi? Bu durumda, nafaka yükümlülüğünü feshetmek için bir sebebiniz vardır. Ancak, bir arada yaşama olduğunu kanıtlayabilmelisiniz. İşinizi kaybettiyseniz veya başka bir şekilde daha az mali kapasiteye sahipseniz, bu aynı zamanda eş nafakasını azaltmak için bir nedendir. Eski ortağınız bir değişikliği kabul etmezse veya nafakayı feshederse, bunu mahkemede düzenleyebilirsiniz. Bunu yapmak için bir avukata ihtiyacınız olacak. Bir avukatın bunun için mahkemeye başvurması gerekecektir. Bu başvuruya ve karşı tarafın savunmasına dayanarak mahkeme karar verecek. Law & Moreboşanma avukatları ortak nafaka ile ilgili konularda uzmanlaşmıştır. Eski ortağınızın artık ortak nafaka almasına izin verilmediğini düşünüyorsanız veya meblağın azaltılması gerektiğini düşünüyorsanız, gereksiz nafakayı ödememek için lütfen doğrudan deneyimli avukatlarımızla iletişime geçin.

İş ortağı nafaka yükümlülüğünüzü ne zaman feshedebilirsiniz?

Eski eşinizi koruma yükümlülüğü aşağıdaki şekillerde sona erebilir:

  • Eski ortaklardan biri ölür;
  • Nafaka alıcısı yeniden ev sahipliği yapar, birlikte yaşar veya kayıtlı bir ortaklığa girer;
  • Nafaka alan kişinin kendisi veya kendisi veya nafaka ödemekle yükümlü olan kişi artık nafaka ödeyemez;
  • Karşılıklı kararlaştırılan süre veya yasal süre sona erer.

Nafaka ödeme yükümlülüğünün sona ermesinin nafaka alan kişi için önemli sonuçları vardır. Her ay belirli bir miktarı kaçırması gerekecek. Dolayısıyla hakim böyle bir karar verilmeden önce dikkatli bir değerlendirme yapacaktır.

Yeni ilişki eski ortağı

Pratikte ortak bir tartışma noktası, nafaka alıcısının birlikte yaşaması ile ilgilidir. Partner nafakasını sona erdirmek için, 'sanki evli gibi' veya kayıtlı bir ortaklık içindeymiş gibi bir birlikte yaşama olması gerekir. Birlikte yaşayanların ortak bir hane halkına sahip olduğu, aynı zamanda kalıcı olan duygusal bir ilişkiye sahip oldukları ve birlikte yaşayanların birbirleriyle ilgilendikleri ortaya çıktığında sanki evli gibi bir birlikte yaşama vardır. Bu nedenle uzun süreli bir birlikte yaşama olması gerekir, geçici bir ilişkinin bu amacı yoktur. Tüm bu gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğine genellikle bir hakim tarafından karar verilir. Hakim, kriterleri sınırlı bir şekilde yorumlayacaktır. Bu, yargıcın sanki evli gibi bir arada yaşama olduğuna kolayca karar veremeyeceği anlamına gelir. Ortak nafaka yükümlülüğünü sona erdirmek istiyorsanız, birlikte yaşamayı kanıtlamanız gerekir.

Gerçekten yeni bir partnerle 'tekrar birlikte yaşama' vakası varsa, o zaman ortak nafaka hakkı olan kişi nafaka hakkını kesinlikle kaybetmiştir. Bu aynı zamanda eski partnerinizin yeni ilişkisinin tekrar kopması durumunda da geçerlidir. Bu nedenle, yeni ilişkisi sona erdiği için eski partnerinize nafaka ödemek zorunda kalamazsınız.

Yeni ilişki nafaka ödeyen

Nafaka ödeyen biri olarak, evleneceğiniz, birlikte olacağınız veya kayıtlı bir ortaklığa gireceğiniz yeni bir ortak edinmeniz de mümkündür. Bu durumda, eski partnerinize nafaka ödeme yükümlülüğünüze ek olarak, yeni partnerinize bir bakım yükümlülüğünüz de olacaktır. Bazı durumlarda, bu durum eski partnerinize ödenecek nafaka miktarında bir azalmaya yol açabilir, çünkü taşıma kapasitenizin iki kişi arasında bölünmesi gerekir. Gelirinize bağlı olarak, bu, eski eşinize karşı nafaka yükümlülüğünü sona erdirebileceğiniz anlamına da gelebilir, çünkü ödeme yeteneğiniz yetersizdir.

Ortak nafaka yükümlülüğünün birlikte sona erdirilmesi

Eski eşiniz, iş ortağı nafakasının sona ermesini kabul ederse, bunu yazılı bir anlaşmayla yapabilirsiniz. Law & Moreavukatları sizin için resmi bir anlaşma yapabilir. Bu anlaşma daha sonra siz ve eski partneriniz tarafından imzalanmalıdır.

Ortak nafakası için düzenlemeler yapma

Siz ve eski eşiniz, birlikte ortak nafakasının süresi ve miktarı konusunda anlaşmaya özgürsünüz. Nafaka süresi konusunda herhangi bir mutabık kalınmamışsa, yasal süre otomatik olarak uygulanır. Bu süreden sonra nafaka ödeme yükümlülüğü sona erer.

Ortak nafakası için yasal şart

1 Ocak 2020'den önce boşanırsanız, ortak azami nafaka süresi 12 yıldır. Evlilik beş yıldan uzun sürmediyse ve çocuğunuz yoksa, nafaka süresi evlilik süresine eşittir. Bu yasal şartlar kayıtlı bir ortaklığın sonunda da geçerlidir.

1 Ocak 2020'den itibaren yürürlükte olan başka kurallar da vardır. 1 Ocak 2020'den sonra boşanırsanız, nafaka süresi en fazla 5 yıl ile evlilik süresinin yarısına eşittir. Ancak, bu kuralda birkaç istisna yapılmıştır:

  • 15 yıldır evliyseniz ve yaşlılık aylığınızı 10 yıl içinde talep edebiliyorsanız, yaşlılık aylığı geçerli olana kadar nafaka talep edebilirsiniz.
  • 50 yaşından büyük müsünüz ve en az 15 yıldır evli misiniz? Bu durumda, azami nafaka süresi 10 yıldır.
  • 12 yaşın altındaki çocuklarınız var mı? Bu durumda, ortak nafaka, en küçük çocuk 12 yaşına ulaşana kadar devam eder.

Partner nafakasının feshini veya azaltılmasını haklı kılan bir durumdaysanız, iletişime geçmekten çekinmeyin Law & More. Law & MoreUzman avukatları, nafakayı azaltmak ve hatta sonlandırmak için dava başlatmanın akıllıca olup olmadığı konusunda size daha fazla tavsiyede bulunabilir.

Law & More