Fotoğrafların telif hakkı

Fotoğrafların telif hakkı

Herkes neredeyse her gün fotoğraf çekiyor. Ancak neredeyse hiç kimse, telif hakkı biçiminde bir fikri mülkiyet hakkının çekilen her fotoğrafta yer aldığı gerçeğine dikkat etmez. Telif hakkı nedir? Peki ya örneğin telif hakkı ve sosyal medya? Sonuçta, günümüzde daha sonra Facebook, Instagram veya Google'da görünen çekilen fotoğrafların sayısı her zamankinden daha fazla. Bu fotoğraflar daha sonra çevrimiçi olarak geniş bir izleyici kitlesine sunulur. O halde fotoğrafların telif hakkı hala kimde? Fotoğraflarınızda başka kişiler varsa sosyal medyada fotoğraf paylaşmanıza izin var mı? Bu sorular aşağıdaki blogda cevaplanmıştır.

Fotoğrafların telif hakkı

telif hakkı

Yasa, telif hakkını şu şekilde tanımlar:

"Telif hakkı, bir edebi, bilimsel veya sanatsal eserin yaratıcısının veya onun haleflerinin, yasanın koyduğu kısıtlamalara tabi olarak, onu yayınlama ve çoğaltma münhasır hakkıdır."

Telif hakkının yasal tanımı göz önüne alındığında, fotoğrafın yaratıcısı olarak iki münhasır hakka sahipsiniz. Her şeyden önce bir kullanım hakkınız var: fotoğrafı yayınlama ve çoğaltma hakkınız. Buna ek olarak, bir telif hakkı kişiliği hakkınız vardır: Yapıcı olarak adınızı veya başka bir sıfatı belirtmeden ve fotoğrafınızda herhangi bir değişiklik, değişiklik veya sakatlamaya karşı fotoğrafın yayınlanmasına itiraz etme hakkınız vardır. Telif hakkı, eserin oluşturulduğu andan itibaren yaratıcıya otomatik olarak tahakkuk eder. Bir fotoğraf çekerseniz, otomatik olarak ve yasal olarak telif hakkına sahip olursunuz. Yani, hiçbir yerde kayıt olmanız veya telif hakkı için başvurmanız gerekmez. Ancak telif hakkı süresiz olarak geçerli değildir ve yaratıcının ölümünden yetmiş yıl sonra sona erer.

Telif hakkı ve sosyal medya

Fotoğrafın yapımcısı olarak telif hakkına sahip olduğunuz için, fotoğrafınızı sosyal medyada yayınlamaya karar verebilir ve böylece geniş bir izleyici kitlesi için erişilebilir hale getirebilirsiniz. Bu genellikle olur. Telif haklarınız, fotoğrafın Facebook veya Instagram'da yayınlanmasından etkilenmeyecektir. Yine de bu tür platformlar genellikle fotoğraflarınızı izinsiz veya ödeme yapmadan kullanabilir. Telif hakkınız ihlal edilecek mi? Her zaman değil. Genellikle, böyle bir platforma bir lisans yoluyla çevrimiçi olarak gönderdiğiniz fotoğrafın kullanım haklarını verirsiniz.

Böyle bir platforma fotoğraf yüklerseniz, genellikle "kullanım koşulları" geçerlidir. Kullanım koşulları, kabul etmeniz üzerine platforma fotoğrafınızı belirli bir amaç için ve / veya belirli bir alanda belirli bir şekilde yayınlama ve çoğaltma yetkisi verdiğiniz hükümler içerebilir. Bu hüküm ve koşulları kabul ederseniz, platform fotoğrafınızı kendi adıyla çevrimiçi olarak yayınlayabilir ve pazarlama amacıyla kullanabilir. Ancak, fotoğrafları gönderdiğiniz fotoğrafı veya hesabınızı silmek, platformun gelecekte fotoğraflarınızı kullanma hakkını da sonlandıracaktır. Bu genellikle, platform tarafından daha önce çekilmiş fotoğraflarınızın kopyaları için geçerli değildir ve platform belirli koşullar altında bu kopyaları kullanmaya devam edebilir.

Telif haklarınızın ihlali, ancak yazarın izniniz olmadan yayınlanması veya çoğaltılması halinde mümkündür. Sonuç olarak, siz, bir şirket veya bir birey olarak zarar görebilirsiniz. Örneğin, bir başkası fotoğrafınızı Facebook veya Instagram hesabından kaldırırsa ve daha sonra bunu izinsiz olarak veya kendi web sitesinde / hesabında kaynaktan bahsedilmeden kullanırsa, telif hakkınız ihlal edilmiş olabilir ve içerik oluşturucu olarak buna karşı işlem yapabilirsiniz. . Bu konudaki durumunuzla ilgili herhangi bir sorunuz var mı, telif hakkınızı tescil ettirmek veya çalışmanızı telif hakkınızı ihlal eden kişilere karşı korumak ister misiniz? O zaman avukatlarıyla iletişime geçin Law & More.

Portre hakları

Fotoğrafın yapımcısı telif hakkına ve dolayısıyla iki münhasır hakka sahip olmasına rağmen, bu haklar belirli koşullar altında mutlak değildir. Resimde başka insanlar da var mı? Ardından fotoğrafın yapımcısı, fotoğrafı çekilen kişilerin haklarını dikkate almalıdır. Fotoğraftaki kişilerin, kendisine ait portrenin yayımlanmasıyla ilgili portre hakları vardır. Portre, fotoğraftaki kişinin, yüz görünmese bile tanınabildiği zamandır. Karakteristik bir duruş veya bir ortam yeterli olabilir.

Fotoğraf, fotoğrafı çekilen kişi adına mı çekildi ve yapımcı fotoğrafı yayınlamak istiyor mu? Daha sonra yapımcının fotoğrafı çekilen kişiden izin alması gerekir. İzin yoksa, fotoğraf herkese açıklanamaz. Görev yok mu? Bu durumda, fotoğrafı çekilen kişi, portre hakkına dayanarak, makul bir ilgi gösterebiliyorsa, fotoğrafın yayınlanmasına karşı çıkabilir. Genellikle makul ilgi, mahremiyet veya ticari argümanları içerir.

Telif hakkı, portre hakları veya hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi ister misiniz? O zaman avukatlarıyla iletişime geçin Law & More. Avukatlarımız, fikri mülkiyet hukuku alanında uzmandır ve size yardımcı olmaktan mutluluk duyar.

Law & More