Genel satın alma şartları ve koşulları: B2B

Genel satın alma şartları ve koşulları: B2B

Bir girişimci olarak düzenli olarak anlaşmalar yaparsınız. Ayrıca diğer şirketlerle. Genel şartlar ve koşullar genellikle anlaşmanın bir parçasıdır. Genel şartlar ve koşullar, ödeme koşulları ve yükümlülükler gibi her sözleşmede önemli olan (yasal) konuları düzenler. Bir girişimci olarak mal ve/veya hizmet satın alırsanız, bir dizi genel satın alma koşulunuz da olabilir. Bunlara sahip değilseniz, bunları çizmeyi düşünebilirsiniz. dan bir avukat Law & More bu konuda size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacaktır. Bu blog, genel satın alma şart ve koşullarının en önemli yönlerini tartışacak ve belirli sektörler için bazı koşulları vurgulayacaktır. blogumuzda 'Genel şartlar ve koşullar: bunlar hakkında bilmeniz gerekenler' genel hüküm ve koşullar hakkında daha genel bilgileri ve tüketicilerin veya tüketicilere odaklanan şirketlerin ilgisini çeken bilgileri okuyabilirsiniz.

Genel satın alma şartları ve koşulları: B2B

Genel şartlar ve koşullar nelerdir?

Genel şartlar ve koşullar genellikle her sözleşme için tekrar kullanılabilecek standart şartlar içerir. Sözleşmenin kendisinde taraflar birbirlerinden tam olarak ne bekledikleri konusunda anlaşırlar: temel anlaşmalar. Her sözleşme farklıdır. Genel koşullar, ön koşulları belirler. Genel hüküm ve koşulların tekrar tekrar kullanılması amaçlanmıştır. Aynı türde bir sözleşmeyi düzenli olarak yapıyorsanız veya yapabiliyorsanız bunları kullanırsınız. Genel şartlar ve koşullar, her seferinde bir dizi (standart) konunun belirtilmesi gerekmediğinden, yeni sözleşmelere girmeyi çok daha kolay hale getirir. Satın alma koşulları, mal ve hizmetlerin satın alınması için geçerli olan koşullardır. Bu çok geniş bir kavramdır. Satın alma koşulları bu nedenle inşaat sektörü, sağlık sektörü ve diğer hizmet sektörleri gibi her türlü sektörde bulunabilir. Perakende pazarında aktifseniz, satın alma günün sırası olacaktır. Yürütülen işin türüne bağlı olarak, uygun genel hüküm ve koşulların hazırlanması gerekir.

Genel hüküm ve koşulları kullanırken iki husus büyük önem taşır: 1) genel hüküm ve koşullar ne zaman kullanılabilir ve 2) genel hüküm ve koşullarda neler düzenlenebilir ve düzenlenemez?

Kendi genel hüküm ve koşullarınızı çağırmak

Tedarikçi ile bir ihtilaf durumunda, genel satın alma koşullarınıza güvenmek isteyebilirsiniz. Onlara gerçekten güvenip güvenemeyeceğiniz bir takım yönlere bağlıdır. Her şeyden önce, genel hüküm ve koşulların uygulanabilir olduğu beyan edilmelidir. Bunları nasıl uygulanabilir ilan edebilirsiniz? Teklif talebinde, sipariş veya satın alma emrinde veya sözleşmede geçerli genel satın alma koşullarınızı beyan ettiğinizi belirterek. Örneğin, şu cümleyi ekleyebilirsiniz: '[şirket adı] genel satın alma koşulları tüm sözleşmelerimiz için geçerlidir'. Örneğin hem mal alımı hem de iş sözleşmesi gibi farklı türde alımlarla uğraşıyorsanız ve farklı genel koşullarla çalışıyorsanız, hangi koşulların geçerli olduğunu beyan ettiğinizi de açıkça belirtmelisiniz.

İkinci olarak, genel satın alma koşullarınız ticaret tarafınız tarafından kabul edilmelidir. İdeal durum bunun yazılı olarak yapılmasıdır, ancak şartların uygulanabilir olması için buna gerek yoktur. Koşullar, örneğin tedarikçinin genel satın alma koşullarınızın uygulanabilirlik beyanına itiraz etmemesi ve ardından sizinle sözleşme imzalaması nedeniyle zımnen de kabul edilebilir.

Son olarak, genel satın alma koşullarının kullanıcısı, yani alıcı olarak siz, bir bilgilendirme görevine sahipsiniz (Hollanda Medeni Kanunu, Bölüm 6:233). Bu yükümlülük, genel satın alma koşulları sözleşmenin imzalanmasından önce veya sözleşmenin imzalanması sırasında tedarikçiye teslim edilmişse yerine getirilir. Genel satın alma koşullarının sözleşmenin akdedilmesinden önce veya akdedilmesi sırasında teslim edilmesi durumunda, makul olarak mümkün değil, bilgi verme yükümlülüğü başka bir şekilde yerine getirilebilir. Bu durumda, muayene için şartların kullanıcının işyerinde veya onun gösterdiği bir Ticaret Odasında mevcut olduğunu veya mahkeme siciline arz edildiğini ve istendiğinde gönderileceğinin belirtilmesi yeterlidir. Bu beyan, sözleşmenin imzalanmasından önce yapılmalıdır. Teslimatın makul bir şekilde mümkün olmadığı gerçeği yalnızca istisnai durumlarda varsayılabilir.

Teslimat elektronik olarak da gerçekleşebilir. Bu durumda, fiziksel devir ile aynı şartlar geçerlidir. Bu durumda, satın alma koşulları, sözleşmenin imzalanmasından önce veya sözleşmenin imzalanması sırasında, tedarikçinin bunları saklayabileceği ve ileride başvurmak üzere erişilebileceği şekilde sunulmalıdır. bu ise makul olarak mümkün değil, sözleşmenin imzalanmasından önce, koşulların elektronik olarak görüşülebileceği ve talep üzerine elektronik veya başka bir şekilde gönderileceği konusunda tedarikçi bilgilendirilmelidir. lütfen aklınızda bulundurun: Sözleşmenin elektronik ortamda yapılmaması durumunda, genel satın alma koşullarının elektronik ortamda sağlanabilmesi için tedarikçinin onayı gerekir!

Bilgi verme yükümlülüğü yerine getirilmediyse, genel hüküm ve koşullarda bir maddeye başvurmanız mümkün olmayabilir. Bu durumda hüküm geçersizdir. Büyük bir karşı taraf, bilgi verme yükümlülüğünün ihlali nedeniyle hükümsüzlük talebinde bulunamaz. Ancak karşı taraf makul ve adil olduğuna güvenebilir. Bu, diğer tarafın genel satın alma koşullarınızdaki bir hükmün yukarıda belirtilen standart açısından kabul edilemez olduğunu ve neden kabul edilemez olduğunu iddia edebileceği anlamına gelir.

formların savaşı

Genel satın alma koşullarınızın geçerli olduğunu beyan ederseniz, tedarikçinin koşullarınızın uygulanabilirliğini reddetmesi ve kendi genel teslimat koşullarını geçerli ilan etmesi olabilir. Bu duruma hukuk jargonunda 'biçim savaşı' denir. Hollanda'da ana kural, ilk önce bahsedilen koşulların geçerli olmasıdır. Bu nedenle, genel satın alma koşullarınızın geçerli olduğunu beyan ettiğinizden ve mümkün olan en erken aşamada teslim ettiğinizden emin olmalısınız. Koşullar, teklif talebi anında uygulanabilir olarak ilan edilebilir. Tedarikçi, teklif sırasında koşullarınızı açıkça reddetmezse, genel satın alma koşullarınız geçerli olur. Tedarikçi, teklife (teklif) kendi şart ve koşullarını dahil ederse ve sizinkini açıkça reddederse ve teklifi kabul ederseniz, tekrar satın alma koşullarınıza başvurmalı ve tedarikçinin şartlarını açıkça reddetmelisiniz. Bunları açıkça reddetmezseniz, tedarikçinin genel satış hüküm ve koşullarının geçerli olduğu bir anlaşma yine de kurulacaktır! Bu nedenle, tedarikçiye yalnızca genel satın alma koşullarınızın geçerli olması durumunda kabul etmek istediğinizi belirtmeniz önemlidir. Tartışma olasılığını azaltmak için, genel satın alma koşullarının sözleşmenin kendisinde geçerli olduğu gerçeğini dahil etmek en iyisidir.

Uluslararası anlaşma

Uluslararası bir satış sözleşmesi varsa yukarıdakiler geçerli olmayabilir. Bu durumda mahkeme Viyana Satış Sözleşmesine bakmak zorunda kalabilir. Bu konvansiyonda 'nakavt kuralı' geçerlidir. Ana kural, sözleşmenin akdedilmiş olması ve üzerinde anlaşmaya varılan hüküm ve koşulların sözleşmenin bir parçasını oluşturmasıdır. Her iki genel koşulun çeliştiği hükümler sözleşmenin parçası olmaz. Bu nedenle taraflar, çelişen hükümler hakkında düzenlemeler yapmak zorundadır.

Sözleşme özgürlüğü ve kısıtlamalar

Sözleşme hukuku, sözleşme özgürlüğü ilkesine tabidir. Bu, yalnızca hangi tedarikçiyle sözleşme yapacağınıza değil, aynı zamanda o tarafla tam olarak ne üzerinde anlaşacağınıza da karar vermekte özgür olduğunuz anlamına gelir. Ancak, her şey sınırlama olmaksızın koşullarda ortaya konulamaz. Kanun ayrıca, genel koşulların ne zaman 'geçersiz' olabileceğini de belirtir. Bu şekilde tüketicilere ekstra koruma sağlanmaktadır. Bazen girişimciler de koruma kurallarına başvurabilir. Buna refleks eylemi denir. Bunlar genellikle küçük karşı taraflardır. Bunlar, örneğin, yerel bir fırıncı gibi bir meslek veya işin icrasında faaliyet gösteren gerçek kişilerdir. Böyle bir tarafın koruyucu kurallara güvenip güvenemeyeceği özel koşullara bağlıdır. Satın alan taraf olarak bunu genel koşullarınızda dikkate almak zorunda değilsiniz, çünkü karşı taraf her zaman tüketiciyi koruma kurallarına itiraz edemeyen taraftır. Diğer taraf genellikle düzenli olarak satış/teslim eden veya hizmet sağlayan bir taraftır. 'Daha zayıf bir taraf' ile iş yapıyorsanız, ayrı anlaşmalar yapılabilir. Standart satın alma koşullarınızı kullanmayı seçerseniz, genel koşullardaki belirli bir maddeye güvenememe riskini üstlenirsiniz, çünkü örneğin karşı tarafınız tarafından geçersiz kılınır.

Kanunda ayrıca herkes için geçerli olan sözleşme özgürlüğü üzerinde kısıtlamalar bulunmaktadır. Örneğin, taraflar arasındaki sözleşmeler hukuka veya kamu düzenine aykırı olamaz, aksi halde hükümsüzdür. Bu, hem sözleşmenin kendisindeki düzenlemeler hem de genel hüküm ve koşullardaki hükümler için geçerlidir. Ayrıca, makullük ve hakkaniyet standartlarına göre kabul edilemez olmaları halinde şartlar geçersiz kılınabilir. Söz konusu sözleşme serbestisi ve yapılan sözleşmelerin yerine getirilmesi kuralı nedeniyle, söz konusu standardın ölçülü bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Söz konusu terimin uygulanması kabul edilemez ise iptal edilebilir. Özel vakanın tüm koşulları değerlendirmede rol oynar.

Genel şartlar ve koşullarda hangi konular ele alınmaktadır?

Genel şartlar ve koşullarda, içinde bulunabileceğiniz herhangi bir durumu tahmin edebilirsiniz. Belirli bir durumda bir hüküm uygulanmıyorsa, taraflar bu hükmün - ve diğer hükümlerin - hariç tutulacağını kabul edebilirler. Sözleşmenin kendisinde, genel hüküm ve koşullardan farklı veya daha spesifik düzenlemeler yapmak da mümkündür. Aşağıda, satın alma koşullarınızda düzenlenebilecek bir dizi konu bulunmaktadır.

Tanımlar

Öncelikle genel satın alma şartlarında bir tanım listesi eklemekte fayda var. Bu liste, koşullarda yinelenen önemli terimleri açıklar.

Sorumluluk

Sorumluluk, uygun şekilde düzenlenmesi gereken bir konudur. Prensip olarak, her sözleşmeye aynı sorumluluk planının uygulanmasını istersiniz. Kendi sorumluluğunuzu mümkün olduğunca dışlamak istiyorsunuz. Bu nedenle bu, genel satın alma koşullarında önceden düzenlenmesi gereken bir konudur.

Fikri Mülkiyet Hakları

Fikri mülkiyete ilişkin bir hüküm de bazı genel hüküm ve koşullara dahil edilmelidir. Mimarları inşaat çizimleri tasarlamaları ve/veya belirli işleri teslim etmeleri için müteahhitleri sık sık görevlendirirseniz, nihai sonuçların sizin mülkünüz olmasını isteyeceksiniz. Prensip olarak, bir mimar, yapıcı olarak çizimlerin telif hakkına sahiptir. Genel şartlarda örneğin mimarın mülkiyeti devretmesi veya değişiklik yapılmasına izin vermesi öngörülebilir.

Gizlilik

Diğer tarafla pazarlık yaparken veya gerçek bir satın alma işlemi yaparken (işle ilgili) hassas bilgiler genellikle paylaşılır. Bu nedenle, karşı tarafın gizli bilgileri (aynen bu şekilde) kullanmamasını sağlayan genel şartlar ve koşullara bir hüküm eklemek önemlidir.

Teminatlar

Ürünler satın alırsanız veya bir tarafı hizmet sağlaması için görevlendirirseniz, doğal olarak diğer tarafın belirli nitelikleri veya sonuçları garanti etmesini istersiniz.

Geçerli yasa ve yetkili yargıç

Sözleşme tarafınız Hollanda'da bulunuyorsa ve mal ve hizmetlerin teslimatı da Hollanda'da gerçekleşiyorsa, sözleşmeye uygulanacak hukuka ilişkin bir hüküm daha az önemli görünebilir. Ancak, öngörülemeyen durumları önlemek için, geçerli olduğunu beyan ettiğiniz yasayı her zaman genel hüküm ve koşullarınıza dahil etmek iyi bir fikirdir. Ayrıca, herhangi bir anlaşmazlığın hangi mahkemeye sunulacağını genel hüküm ve koşullarda belirtebilirsiniz.

İş sözleşmesi

Yukarıdaki liste ayrıntılı değildir. Elbette genel şartlar ve koşullarla düzenlenebilecek daha birçok konu var. Bu aynı zamanda şirketin türüne ve faaliyet gösterdiği sektöre de bağlıdır. Örnekleme yoluyla, iş için sözleşme yapılması durumunda genel satın alma koşulları için ilginç olan birkaç konuya örnek vereceğiz.

Zincir sorumluluğu

Asıl veya müteahhit olarak bir malzeme işi yapmak için bir (alt) müteahhit tutarsanız, zincir sorumluluk düzenlemesine girersiniz. Bu, (alt)yükleniciniz tarafından bordro vergilerinin ödenmesinden sorumlu olduğunuz anlamına gelir. Bordro vergileri ve sosyal güvenlik katkıları, bordro vergileri ve sosyal güvenlik katkıları olarak tanımlanır. Yükleniciniz veya alt yükleniciniz ödeme yükümlülüklerine uymazsa Vergi ve Gümrük İdaresi sizi sorumlu tutabilir. Mümkün olduğunca sorumluluktan kaçınmak ve riski azaltmak için (alt)yüklenicinizle belirli anlaşmalar yapmalısınız. Bunlar genel hüküm ve koşullarda belirtilebilir.

Uyarı yükümlülüğü

Örneğin, bir müdür olarak müteahhitinizle, işe başlamadan önce durumu yerinde inceleyip, görevde herhangi bir hata varsa size rapor edeceği konusunda anlaşabilirsiniz. Bu, yüklenicinin işi körü körüne yürütmesini önlemek için kabul edilir ve yükleniciyi sizinle birlikte düşünmeye zorlar. Bu şekilde herhangi bir zararın önüne geçilebilir.

Güvenlik

Güvenlik nedenleriyle, müteahhit ve müteahhit personelinin niteliklerine ilişkin şartlar getirmek istiyorsunuz. Örneğin, VCA sertifikasına ihtiyacınız olabilir. Bu, her şeyden önce genel hüküm ve koşullarda ele alınması gereken bir konudur.

İHA 2012

Bir girişimci olarak, diğer tarafla olan ilişki için geçerli olan İşlerin ve Teknik Kurulum İşleri 2012'nin yürütülmesi için Tekdüzen İdari Şartlar ve Koşulları beyan etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda, genel satın alma koşullarında geçerli olduklarını beyan etmek de önemlidir. Ayrıca, UAV 2012'den herhangi bir sapma da açıkça belirtilmelidir.

The Law & More avukatlar hem alıcılara hem de tedarikçilere yardımcı olur. Genel şartlar ve koşulların tam olarak ne olduğunu bilmek ister misiniz? avukatlar Law & More bu konuda size tavsiyede bulunabilir. Ayrıca sizin için genel şartlar ve koşullar hazırlayabilir veya mevcut olanları değerlendirebilirler.

Law & More