İş sözleşmesinin uzatılmasında hamilelik ayrımcılığı

İş sözleşmesinin uzatılmasında hamilelik ayrımcılığı

Giriş

Law & More yakın zamanda Wij'in bir çalışanına danışmanlık yaptıeindhoven Vakfın, hamileliği nedeniyle cinsiyete dayalı yasaklı bir ayrım yapıp yapmadığı ve ayrımcılık şikayetini ihmalkar bir şekilde ele alıp almadığı konusunda İnsan Hakları Kurulu'na (College Rechten voor de Mens) yaptığı başvuruda.

İnsan Hakları Kurulu, diğer hususların yanı sıra, bireysel vakalarda işyerinde, eğitimde veya tüketici olarak ayrımcılığın olup olmadığına karar veren bağımsız bir idari organdır.

Stichting Wijeindhoven belediye adına çalışmalar yürüten bir vakıftır. Eindhoven sosyal alan alanında. Vakfın yaklaşık 450 çalışanı bulunuyor ve 30 milyon Avroluk bir bütçeyle faaliyet gösteriyor. Bu çalışanlardan yaklaşık 400'ü, yaklaşık 25,000 kişiyle iletişimi sürdüren genel uzmanlardan oluşuyor Eindhoven sekiz mahalle ekibinin sakinleri. Müşterimiz genel uzmanlardan biriydi.

Kurul, 16 Kasım 2023'te kararını açıkladı.

İşveren cinsiyet ayrımcılığını yasakladı

Duruşmada müvekkilimiz cinsiyet ayrımcılığını akla getiren olguları öne sürdü. Kurul, başvuranın sunduğu bilgilere dayanarak performansının gereklilikleri karşıladığını tespit etmiştir. Üstelik işveren, performansındaki eksikliklerden dolayı kendisini hiçbir zaman sorumlu tutmadı.

Çalışan hamilelik ve ebeveynlik nedeniyle bir süre ortalıkta yoktu. Aksi takdirde, asla eksik değildi. Devamsızlığından önce eğitime katılmak için hâlâ onay alıyordu.

Çalışan, döndükten bir gün sonra amiri ve insan kaynakları yetkilisi ile bir toplantı yaptı. Görüşmede, çalışanın geçici sözleşmesinin bitiminden sonra işine devam edilmeyeceği belirtildi.

İşveren daha sonra yenilememe kararının işyerinde görünürlük eksikliğinden kaynaklanacağını belirtti. Bu gariptir çünkü çalışan gezici bir pozisyondaydı ve bu nedenle esas olarak bireysel temelde faaliyet gösteriyordu.

Kurul şunu tespit ediyor:

'Davalı, iş sözleşmesinin yenilenmemesinin nedeninin (çalışanın yokluğu) hamileliğinin olmadığını ispatlayamamıştır. Bu nedenle sanık, başvurana karşı doğrudan cinsiyet ayrımcılığı yapmıştır. Yasal bir istisna geçerli olmadığı sürece doğrudan ayrımcılık yasaktır. Durumun böyle olduğu ne tartışıldı ne de gösterildi. Dolayısıyla Kurul, sanığın başvuru sahibiyle yeni bir iş sözleşmesi yapmayarak başvuru sahibine karşı yasaklanmış cinsiyet ayrımcılığı yaptığını tespit etmiştir.”

Ayrımcılık şikayetinin dikkatsizce ele alınması

Wij'de bilinmiyordueindhoven Ayrımcılık şikayetinin nereye ve nasıl yapılacağı. Bu nedenle çalışan, yönetici ve yöneticiye yazılı ayrımcılık şikayetinde bulundu. Direktör, şirket içi soruşturmalar yaptığını ve bu temelde çalışanın bakış açısını paylaşmadığını söyledi. Direktör, harici gizli danışmana şikayette bulunma olasılığına dikkat çekiyor. Daha sonra bu gizli danışmana bir şikayette bulunulur. İkincisi daha sonra sanığın yanlış adreste olduğunu bildirir. Gizli danışman, iddianın her iki tarafını da dinlemek veya soruşturma yürütmek gibi herhangi bir gerçeği tespit etmediğini kendisine bildirir. Çalışan daha sonra müdürden şikayetle ilgilenmesini tekrar ister. Direktör daha sonra kendisine sunulan şikayette yeni gerçekler ve koşullar bulunmadığından pozisyonunu koruduğunu bildirir.

Wij, İnsan Hakları Kurulu nezdinde daha fazla önlem alındığını duyurduktan sonraeindhoven yönetim kuruluna yapılan şikayetin geri çekilmesi koşuluyla istihdamın devamı veya tazminatı görüşmeye istekli olduğunu belirtti.

Kurul bu konuda aşağıdaki hususları belirtmektedir:

“Başvuranın son derece gerekçeli ve somut ayrımcılık şikâyetine rağmen, davalının şikâyeti daha fazla araştırmadığı anlaşılmaktadır. Kurul görüşüne göre davalının bunu yapması gerekirdi. Böyle bir durumda yönetmenin çok kısa ve öz yanıtı yeterli olamaz. Davalı, duruşma yapılmadan, ayrımcılık şikayeti için yeterli esas bulunmadığına karar vererek, başvuranın şikayetini dikkatli bir şekilde ele alma yükümlülüğünü yerine getirmemiştir. Üstelik ayrımcılık şikâyeti her zaman gerekçeli bir yanıt gerektirir.”

Wij'den yanıteindhoven

Göre EindhovenDagblad, Wijeindhoven'nin yanıtı şöyle: “Bu kararı ciddiye alıyoruz. Her türlü ayrımcılık doğrudan standartlarımıza ve değerlerimize aykırıdır. Hamilelik şikayetleri nedeniyle farkında olmadan sözleşme yenilemediğimiz izlenimini verdiğimiz için üzgünüz. Tavsiyeyi dikkate alacağız ve hangi iyileştirme adımlarını atmamız gerektiğini inceleyeceğiz.”

Yanıt Law & More

Law & More İnsan Hakları Kurulu'nun kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Firma ayrımcılıkla mücadeleye katkıda bulunmaktan mutluluk duymaktadır. İşyerinde cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için hamilelikle ilgili ayrımcılıkla mücadele edilmelidir.

Law & More