İşin reddi - Resim

İşin reddi

Çalışanınızın talimatlarınıza uymaması çok can sıkıcıdır. Örneğin, hafta sonu çalışma katında görüneceğine güvenemeyeceğiniz bir çalışan veya temiz kıyafet kuralınızın kendisi için geçerli olmadığını düşünen kişi. Bu tekrar tekrar olursa çok sinir bozucu olabilir. Neyse ki, yasa bunun için bir çözüm sunuyor. Her iki durumda da ve diğer pek çok durumda, işiniz reddedilebilir. Bu yazıda, durumun böyle olduğu ve bu konuda bir işveren olarak neler yapabileceğinizi açıklıyoruz. İlk olarak, bir işveren olarak sizin verebileceğiniz talimatlara bakacağız. Daha sonra, bir çalışanın hangi talimatları reddedebileceğini ve diğer yandan işin reddine yol açacağını tartışacağız. Son olarak, bir işveren olarak işin reddiyle başa çıkmak için hangi seçeneklere sahip olduğunuzu tartışacağız.

Bir işveren olarak hangi talimatları vermenize izin verilmektedir?

Bir işveren olarak, çalışanı çalışmaya teşvik etmek için talimat verme hakkına sahipsiniz. Prensip olarak, çalışanınız bu talimatlara uymalıdır. Bu, iş sözleşmesi temelinde çalışan ve işveren arasındaki yetki ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Bu eğitim hakkı, hem işle ilgili düzenlemeler (örneğin, iş görevleri ve giyim düzenlemeleri) hem de şirket içinde iyi bir düzenin teşvik edilmesi için geçerlidir (örneğin, çalışma saatleri, meslektaş davranış standartları ve sosyal medyadaki açıklamalar). Çalışanınız, iş sözleşmesinin ifadesinden anlaşılmasa bile bu talimatlara uymakla yükümlüdür. Bunu yapmazsa ve ısrarla yaparsa, bu bir çalışmayı reddetme durumudur. Bununla birlikte, burada aşağıda açıklanan bir dizi nüans geçerlidir.

Makul görev

Bir işveren olarak sizden aldığınız bir görevin mantıksız olması durumunda takip edilmesi gerekmez. İyi bir çalışan olma bağlamında iş sözleşmesinin bir parçası olarak görülebiliyorsa görevlendirme mantıklıdır. Örneğin, yoğun Noel döneminde bir dükkanda fazla mesai yapma talebi makul bir görev olabilir, ancak 48 saatten fazla bir çalışma haftasına yol açıyorsa (ki bu, Bölüm 24 altbölümüne göre yasa dışıdır) İş Kanunu Madde 1). Bir görevlendirmenin makul olup olmadığı ve bu nedenle bir çalışmanın reddi, davanın koşullarına ve ilgili menfaatlere bağlıdır. İşçinin itirazları ve işverenin görevi verme nedenleri dikkate alınmalıdır. Çalışanın görevi reddetmek için acil bir nedeni olduğu varsayılabilirse, çalışmayı reddetme söz konusu değildir.

Çalışma koşullarında tek taraflı değişiklik

Ayrıca bir işveren, çalışma koşullarını tek taraflı olarak değiştiremez. Örneğin maaş veya işyeri. Herhangi bir değişiklik her zaman çalışana danışarak yapılmalıdır. Bunun bir istisnası, bazı durumlarda bunun iş sözleşmesine dahil edilmesi veya işveren olarak sizin ciddi bir ilginiz olması halinde izin verilmesidir. Bununla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, biz Law & More onları sizin için cevaplamaya hazırız.

Bir çalışan talimatlarınızı ne zaman reddedebilir?

Bir çalışanın mantıksız bir görevi reddedebileceği ve ayrıca çalışma koşullarını tek taraflı olarak değiştiremeyebileceği gerçeğine ek olarak, iyi çalışan ve işveren statüsünün gereklerinden kaynaklanan ek yükümlülükler de vardır. Bunlar sağlık ve güvenlik standartlarını içerir. Örneğin, bir çalışan, örneğin hamilelik veya iş göremezlik durumunda çalışanların fiziksel durumunu dikkate almalıdır. Bir işçi, bir işçiden kendi sağlığı için risk oluşturan ve güvenli çalışma koşulları sağlamalıdır talimatlara uymasını isteyemez. Çalışmanın uygun bir biçimde yürütülebilmesi şartıyla, vicdani itirazlar da dikkate alınmalıdır.

Davanın koşulları

Talimatlarınız yukarıda açıklanan standartlara uygunsa ve çalışan ısrarla reddetmeye devam ederse, bu bir çalışmayı reddetme anlamına gelir. Sorunun işin reddi olup olmadığı bazı yaygın durumlar vardır. Örneğin, iş göremezlik, (hastalık) devamsızlık veya normal görevlerinin dışında oldukları için makul görevleri yerine getirmek istemeyen bir çalışan. Bir işin reddinin olup olmadığı, büyük ölçüde davanın koşullarına ve çalışanınızın itirazlarına bağlıdır, bu nedenle biraz dikkatli olmak ve gerekirse yasal tavsiye almak akıllıca olacaktır. Bu, takip adımlarını düşündüğünüzde kesinlikle geçerlidir. Ayrıca, çalışanınız bu nedenle çalışmayı reddederse, gerçekten iş göremezlik olup olmadığına dair şüpheleriniz varsa, bir iş sağlığı ve güvenliği doktorunun veya şirket doktorunun görüşünü beklemek her zaman önemlidir. Diğer davalar aslında çalışmayı reddetme durumlarıdır. Örneğin, bir personel yetersizliği döneminde, çalışanınıza müşteriler tarafından ulaşılabiliyorsa izin vermeniz için istisnai olarak izin verdiyseniz, ancak daha sonra uzak bir bölgede tatile çıkıyorsa ve tamamen ulaşılamaz durumdaysa.

İşin reddinin sonuçları

Çalışanınız işini reddederse, bir işveren olarak yetkinizi korumak için doğal olarak olabildiğince çabuk müdahale etmek istersiniz. Bu durumda uygun önlemlerin alınması önemlidir. Çalışana disiplin cezası verebilirsiniz. Bu, reddedilen çalışma saatleri için resmi bir uyarı veya stopaj ödemesi yapılmasını içerebilir. Tekrar tekrar çalışmayı reddetme durumunda, aşağıdaki gibi daha geniş kapsamlı önlemler almak mümkündür. işten çıkarma veya özet işten çıkarma. Prensip olarak, istihdamın reddedilmesi işten çıkarılma için acil bir nedendir.

Yukarıda okuduğunuz gibi, işin ne zaman reddedildiği ve bu durumda hangi uygun önlemlerin alınabileceği sorusu, büyük ölçüde işveren ile işçi arasında yapılan somut koşullara ve anlaşmalara bağlıdır. Bununla ilgili herhangi bir sorunuz var mı? Lütfen iletişime geçin Law & More. Uzman ekibimiz kişisel bir yaklaşım kullanır. Sizinle birlikte olasılıklarınızı değerlendireceğiz. Bu analiz temelinde, sonraki uygun adımlar konusunda size tavsiyede bulunmaktan memnuniyet duyarız. Bunun gerekli olması halinde, bir prosedür sırasında size tavsiye ve yardım da vereceğiz.

Law & More