İstifa

İstifa

Boşanma çok şey içerir

Boşanma davası birkaç adımdan oluşur. Hangi adımların atılması gerektiği, çocuk sahibi olup olmamanıza ve gelecekteki eski eşinizle bir anlaşma üzerinde önceden anlaşıp anlaşmadığınıza bağlıdır. Genel olarak, aşağıdaki standart prosedür izlenmelidir. Öncelikle mahkemeye boşanma başvurusu yapılmalıdır. Bu tek taraflı bir başvuru veya ortak bir başvuru olabilir. İlk seçenekle, bir ortak yalnızca dilekçeyi sunar. Ortak bir dilekçe yapılırsa, siz ve eski eşiniz dilekçeyi sunar ve tüm düzenlemeler üzerinde anlaşırsınız. Bu anlaşmaları bir arabulucu veya avukat tarafından bir boşanma sözleşmesinde imzalatabilirsiniz. Bu durumda mahkeme duruşması olmayacak, ancak boşanma kararı alacaksınız. Boşanma kararını aldıktan sonra, bir avukat tarafından istifa belgesi düzenletebilirsiniz. İstifa davası, mahkeme tarafından verilen boşanma kararını not aldığınızı ve karara itiraz etmeyeceğinizi, yani derhal belediyeye tescil edilebileceğini beyan eder. Kanun uyarınca, karar belediyenin nüfus kayıtlarına girildikten sonra boşanacaksınız. Boşanma kararı tescil edilmediği sürece, hala resmi olarak evlisiniz.

İstifa

Mahkemenin kararından sonra prensip olarak 3 aylık temyiz süresi başlar. Bu süre içinde, boşanma kararına katılmıyorsanız itiraz edebilirsiniz. Taraflar boşanma kararına derhal katılırlarsa bu 3 aylık süre gecikebilir. Bunun nedeni, mahkemenin kararının ancak karar kesinleştikten sonra tescil edilebilmesidir. Bir karar, ancak 3 aylık temyiz süresi sona erdiğinde kesinleşir. Ancak, her iki taraf da istifa anlaşmasını imzalarsa, ikisi de temyiz etmekten vazgeçiyor. Taraflar mahkeme kararına 'istifa' ederler. Daha sonra karar kesindir ve 3 aylık süreyi beklemek zorunda kalmadan kaydedilebilir. Boşanma kararına katılmıyorsanız istifa senedinin imzalanmaması önemlidir. Bu nedenle senedin imzalanması zorunlu değildir. Mahkemenin kararından sonra istifa konusunda şu olasılıklar bulunmaktadır:

  • Her iki taraf da bir istifa eylemi imzalar:
    Taraflar, böyle yaparak boşanma kararına itiraz etmek istemediklerini belirtmişlerdir. Bu durumda 3 aylık temyiz süresi sona erer ve boşanma işlemleri daha hızlı olur. Boşanma, belediyenin medeni durum kayıtlarına hemen girilebilir.
  • İki partiden biri istifa etti, diğeri ise imzalamadı. Ancak temyizde de bulunmaz:
    İtiraz olasılığı açık kalır. 3 aylık itiraz süresi beklenmelidir. (Gelecekteki) eski eşiniz yine de itirazda bulunmazsa, boşanma 3 ay sonra belediyeye kesin olarak kaydedilebilir.
  • İki taraftan biri istifa dilekçesi imzalar, diğer taraf itiraz eder:
    Bu durumda, yargılama tamamen yeni bir aşamaya girer ve mahkeme temyiz üzerine davayı yeniden inceleyecektir.
  • Taraflardan hiçbiri istifa kararına imza atmıyor, ancak taraflar da temyize gitmiyor:
    3 aylık itiraz süresinin sonunda siz veya avukatınız boşanma kararını medeni durum kayıtlarına kesin kayıt için doğum, evlilik ve ölüm kayıt memuruna göndermelisiniz.

3 aylık temyiz süresi dolduktan sonra boşanma kararı geri alınamaz hale geliyor. Karar geri alınamaz hale geldiğinde, 6 ay içinde medeni durum kayıtlarına girilmelidir. Boşanma kararı zamanında tescil edilmezse karar geçecek ve evlilik feshedilmeyecek!

Temyiz süresi sona erdiğinde, boşanma davasının belediyeye tescil ettirilmesi için başvuru yapmama belgesine ihtiyacınız olacaktır. Bu müracaat etmeme davası için boşanma davasında kararı açıklayan mahkemeye başvurmalısınız. Mahkeme bu belgede tarafların karara itiraz etmediğini beyan eder. İstifa senedinden farkı, istifa senedinin temyiz süresi dolduktan sonra mahkemeden istenmesi, istifa senedinin ise temyiz süresi dolmadan tarafların avukatları tarafından düzenlenmesi gerektiğidir.

Boşanmanız sırasında tavsiye ve rehberlik için aile hukuku avukatları ile iletişime geçebilirsiniz. Law & More. At Law & More boşanmanın ve sonraki olayların hayatınız üzerinde geniş kapsamlı sonuçları olabileceğini anlıyoruz. Bu nedenle kişisel bir yaklaşım sergiliyoruz. Avukatlarımız da herhangi bir davada size yardımcı olabilir. Avukatlar Law & More aile hukuku alanında uzmandır ve muhtemelen eşinizle birlikte boşanma sürecinde size rehberlik etmekten mutluluk duyarız.

Law & More