Kalıcı bir sözleşmeyle işten çıkarılma

Kalıcı bir sözleşmeyle işten çıkarılma

Kalıcı bir sözleşmede işten çıkarılmaya izin verilir mi?

Kalıcı bir sözleşme, bir bitiş tarihi üzerinde anlaşmaya varmadığınız bir iş sözleşmesidir. Yani sözleşmeniz süresiz olarak devam ediyor. Kalıcı bir sözleşme ile hızlı bir şekilde kovulamazsınız. Bunun nedeni, böyle bir iş sözleşmesinin ancak siz veya işvereninizin bildirimde bulunmasıyla sona ermesidir. İşten çıkarma prosedüründe geçerli olan bildirim süresine ve diğer kurallara uymalısınız. İşvereninizin de iyi bir nedeni olması gerekir. Ayrıca, bu geçerli gerekçenin UWV veya bölge mahkemesi tarafından değerlendirilmesi gerekecektir.

Kalıcı bir sözleşme aşağıdaki şekillerde feshedilebilir:

  • Yasal bildirim süresine tabi olarak kendinizi iptal edin Yasal bildirim süresine uyduğunuz sürece kalıcı sözleşmenizi kendiniz feshedebilirsiniz. Ancak, kendiniz istifa ederseniz, prensip olarak işsizlik parası ve geçiş tazminatı hakkınızı kaybedeceğinizi unutmayın. İstifa etmek için iyi bir neden, yeni işvereninizle imzalanmış bir iş sözleşmesidir.
  • İşverenin iş sözleşmesini feshetmek için geçerli bir nedeni vardır. İşvereniniz iyi bir neden ileri sürer ve bunu sağlam bir işten çıkarma dosyasıyla kanıtlayabilir. Genellikle önce karşılıklı anlaşma ile işten çıkarmanın mümkün olup olmadığı denenir. Birlikte anlaşamazsanız, işten çıkarılma nedeniniz veya UWV veya bölge mahkemesi çıkarma talebi hakkında karar verir. Yaygın olarak görülen işten çıkarma nedenlerine örnekler:
  • Ekonomik nedenler
  • yetersiz işlev
  • bozulan iş ilişkisi
  • düzenli devamsızlık
  • Uzun vadeli sakatlık
  • kusurlu bir eylem veya ihmal
  • iş reddi
  • (Yapısal olarak) ciddi davranış nedeniyle kalıcı olarak işten çıkarılma (yapısal olarak) ciddi şekilde yaramazlık yaptıysanız, işvereniniz sizi derhal işten çıkarabilir. Dolandırıcılık, hırsızlık veya şiddet gibi acil bir neden düşünün. Derhal işten çıkarılırsanız, işvereninizin alt bölge mahkemesinden izin istemesine gerek yoktur. Ancak işten çıkarılmanızın derhal bildirilmesi ve acil sebebin size söylenmiş olması esastır.

Süresiz sözleşme ile işten çıkarma işlemleri

İşvereniniz iş sözleşmenizi süresiz olarak feshetmek istediğinde, bunu yapmak için makul sebepleri olmalıdır (bir istisna geçerli değilse). İşten çıkarma gerekçesine bağlı olarak, aşağıdaki görevden alma prosedürlerinden biri kullanılacaktır:

  • Karşılıklı anlaşma ile; birçok kişi farkında olmasa da, işten çıkarma prosedüründe müzakere neredeyse her zaman mümkündür. Bir çalışan olarak, tüm hükümleri etkileyebileceğiniz ve onayınız gerektiği için, genellikle karşılıklı anlaşma ile feshedildiğinde en fazla hareket alanına sahip olursunuz. Bu prosedürün hızı, sonucun göreceli kesinliği ve az miktarda çalışması da genellikle işvereninizin bunu seçmesinin nedenleridir. Bu, bir uzlaşma anlaşmasının kullanımını içerir. Uzlaşma anlaşması aldınız mı? Eğer öyleyse, her zaman bir iş avukatına kontrol ettirin.
  • UWV aracılığıyla; ticari ekonomik nedenlerle veya uzun süreli sakatlık nedeniyle UWV'den çıkarılma talep edilir. İşvereniniz daha sonra bir işten çıkarma izni isteyecektir.
  • Bölge mahkemesi aracılığıyla, ilk iki seçeneğin ikisi de mümkün/uygulanabilir değilse, işvereniniz bölge mahkemesinde dava açacaktır. İşvereniniz daha sonra alt bölge mahkemesine iş sözleşmesini feshetmesi için dilekçe verecektir.

Kalıcı sözleşme ile kıdem tazminatı

Temel olarak, kendi isteği dışında işten çıkarılan herhangi bir çalışan geçiş ödeneğine hak kazanır. Başlangıç ​​noktası, işvereninizin iş sözleşmenizi feshetme girişiminde bulunmasıdır. Ancak, bazı istisnalar hem işvereninize hem de size bağlı olabilir. Örneğin, alt bölge mahkemesinin görüşüne göre ciddi şekilde kusurlu davranmışsanız, geçiş ödeneği almayacaksınız. Bölge mahkemesi daha sonra geçiş ödeneğini ihmal edebilir. Çok özel durumlarda, alt bölge mahkemesi kusurlu davranışa rağmen geçiş ödeneğine hükmedebilir.

Geçiş telafisi seviyesi

Yasal geçiş tazminatının miktarının belirlenmesinde, hizmet yılı sayısı ve maaşınızın miktarı dikkate alınır.

Tüm prosedürlerde müzakere için yer vardır.

İşten çıkarılmanın nadiren bitmiş bir anlaşma olduğunu bilmek güzel. Durumunuzu değerlendirmekten ve şansınızı ve atmanız gereken en iyi adımları açıklamaktan mutluluk duyarız.

Lütfen daha fazla belirsizlik içinde kalmayın; Biz senin için burdayız.

Avukatlarımızla iletişime geçmekten çekinmeyin. info@lawandmore.nl veya +31 (0)40-3690680 numaralı telefondan bizi arayın.

Law & More