Kripto para birimi - uyumluluk risklerinin farkında olun - Image

Kripto para birimi: uyumluluk risklerinin farkında olun

Giriş

Hızla gelişen toplumumuzda, kripto para birimi giderek daha popüler hale geliyor. Şu anda, Bitcoin, Ethereum ve Litecoin gibi birçok kripto para birimi vardır. Kripto para birimleri sadece dijitaldir ve para birimleri ve teknoloji, blockchain teknolojisi kullanılarak güvende tutulur. Bu teknoloji, her bir işlemin güvenli bir kaydını tek bir yerde tutar. Kimse blockchain'i kontrol etmez, çünkü bu zincirler bir kripto para cüzdanı olan her bilgisayarda merkezi olmayan. Blockchain teknolojisi ayrıca kripto para birimi kullanıcıları için anonimlik sağlar. Kontrol eksikliği ve kullanıcıların anonimliği, şirketlerinde kripto para birimi kullanmak isteyen girişimciler için belirli riskler oluşturabilir. Bu makale önceki makalemizin devamıdır, 'Kripto para birimi: devrimci bir teknolojinin yasal yönleri'. Bu önceki makale temel olarak kripto para biriminin genel yasal yönlerine yaklaşırken, bu makale işletme sahiplerinin kripto para birimi ile uğraşırken karşılaşabilecekleri risklere ve uyumun önemine odaklanmaktadır.

Kara para aklama şüphesi riski

Kripto para birimi popülerlik kazanırken, Hollanda ve Avrupa'nın geri kalanında hala düzenlenmemiş. Yasa koyucular ayrıntılı düzenlemelerin uygulanması üzerinde çalışıyorlar, ancak bu uzun bir süreç olacak. Ancak, Hollanda ulusal mahkemeleri kripto para birimi ile ilgili davalarda zaten çeşitli kararlar vermiştir. Birkaç karar kripto para biriminin yasal statüsü ile ilgili olsa da, çoğu dava ceza spektrumundaydı. Kara para aklama bu kararlarda büyük rol oynamıştır.

Kara para aklama, kuruluşunuzun Hollanda Ceza Kanunu kapsamına girmemesini sağlamak için dikkate alınması gereken bir husustur. Kara para aklama, Hollanda ceza hukuku uyarınca cezalandırılabilir bir eylemdir. Bu, Hollanda Ceza Kanunu'nun 420bis, 420ter ve 420. maddelerinde belirlenmiştir. Kara para aklama, bir kişinin belirli bir malın gerçek doğasını, kökenini, yabancılaşmasını veya yer değiştirmesini gizlediğinde veya malın suç faaliyetlerinden kaynaklandığının farkında olarak malın faydalanıcısı veya sahibi kim olduğunu gizlediğinde kanıtlanmıştır. Bir kişi, iyi olanın cezai faaliyetlerden kaynaklandığı gerçeğinin açıkça farkında olmasa da, bunun böyle olduğunu makul bir şekilde varsaymış olsa bile, kara para aklama suçundan bulunabilir. Bu fiiller dört yıla kadar hapis cezası (ceza menşeinin farkında olmak için), bir yıla kadar hapis cezası (makul bir varsayım nedeniyle) veya 67.000 euro'ya kadar para cezası ile cezalandırılabilir. Bu, Hollanda Ceza Kanunu'nun 23. maddesinde belirlenmiştir. Kara para aklama alışkanlığı kazanan bir kişi altı yıla kadar hapse bile girebilir.

Aşağıda, Hollanda mahkemelerinin kripto para biriminin kullanımından geçtiği birkaç örnek verilmiştir:

  • Bir kişinin kara para aklamakla suçlandığı bir dava vardı. Bitcoinleri fiat paraya dönüştürerek elde edilen parayı aldı. Bu bitcoinler, kullanıcıların IP adreslerinin gizlendiği karanlık ağdan elde edildi. Araştırmalar, karanlık ağın neredeyse sadece yasadışı mal ticareti için kullanıldığını ve bunun bitcoinlerle ödeneceğini gösterdi. Bu nedenle mahkeme, karanlık ağdan elde edilen bitcoinlerin cezai bir kökene sahip olduğu varsayılmıştır. Mahkeme, şüphelinin cezai menşeli bitcoinleri fiat paraya dönüştürerek elde ettiği parayı aldığını belirtti. Şüpheli, bitcoinlerin genellikle suç kaynaklı olduğunu biliyordu. Yine de elde ettiği fiat parasının kaynağını araştırmadı. Bu nedenle, aldığı paranın yasadışı faaliyetlerle elde edilmesinin önemli şansını bilerek kabul etti. Kara para aklama suçundan mahkum edildi. [1]
  • Bu durumda, Mali Bilgi ve Soruşturma Servisi (Hollandaca: FIOD) bitcoin yatırımcıları hakkında bir soruşturma başlattı. Şüpheli, bu durumda, tüccarlara bitcoin sağladı ve onları fiat paraya dönüştürdü. Şüpheli, karanlık ağdan türetilen çok sayıda bitcoin bırakıldığı çevrimiçi bir cüzdan kullandı. Yukarıdaki durumda belirtildiği gibi, bu bitcoinlerin yasadışı kökenli olduğu varsayılmaktadır. Zanlı, bitcoinlerin kökeni hakkında açıklama yapmayı reddetti. Mahkeme, şüphelinin, müşterilerinin anonimliğini garanti eden ve bu hizmet için yüksek bir komisyon talep eden tüccarlara gittiği için bitcoinlerin yasadışı kökeninden iyi haberdar olduğunu belirtti. Bu nedenle mahkeme, şüphelinin niyetinin alınabileceğini belirtti. Kara para aklama nedeniyle hüküm giydi. [2]
  • Bir sonraki dava Hollanda bankası ING ile ilgilidir. ING, bir bitcoin tüccarı ile bir bankacılık sözleşmesine girdi. Banka olarak ING'nin belirli izleme ve soruşturma yükümlülükleri vardır. Müşterilerinin üçüncü taraflar için bitcoin satın almak için nakit para kullandıklarını keşfettiler. ING ilişkilerini sona erdirdi çünkü nakit ödemelerin kaynağı kontrol edilemedi ve para muhtemelen yasadışı faaliyetlerle elde edilebilirdi. ING, hesaplarının kara para aklama ve bütünlükle ilgili risklerden kaçınmak için kullanılmadığını garanti edemedikleri için artık KYC yükümlülüklerini yerine getiremediklerini hissetti. Mahkeme, ING müşterisinin nakit paranın yasal bir kökene sahip olduğunu kanıtlamakta yetersiz olduğunu belirtti. Bu nedenle ING'nin bankacılık ilişkisini sona erdirmesine izin verildi. [3]

Bu kararlar, kripto para birimi ile çalışmanın uyum konusunda risk oluşturabileceğini göstermektedir. Kripto para biriminin kaynağı bilinmediğinde ve para birimi karanlık ağdan türetilebildiğinde, kara para aklama şüphesi kolayca ortaya çıkabilir.

uyma

Kripto para birimi henüz düzenlenmediği ve işlemlerde anonimlik sağlandığı için cezai faaliyetlerde kullanılmak üzere cazip bir ödeme aracıdır. Bu nedenle, kripto para biriminin Hollanda'da bir tür olumsuz çağrışımı var. Bu aynı zamanda Hollanda Finansal Hizmetler ve Piyasalar Otoritesinin kripto para birimi alım satımına karşı tavsiyede bulunduğu gerçeğinde de gösterilmektedir. Kara para aklama, aldatma, dolandırıcılık ve manipülasyonun kolaylıkla ortaya çıkabileceği için kripto para kullanmanın ekonomik suçlar açısından risk oluşturduğunu belirtiyorlar. [4] Bu, kripto para birimi ile uğraşırken uyum konusunda çok doğru olmanız gerektiği anlamına gelir. Aldığınız kripto para biriminin yasa dışı faaliyetlerle elde edilmediğini gösterebilmelisiniz. Aldığınız kripto para biriminin kökenini gerçekten araştırdığınızı kanıtlayabilmelisiniz. Bu, kripto para birimini kullanan insanlar için genellikle tanımlanamayan zor olabilir. Çoğu zaman, Hollanda mahkemesinin kripto para birimiyle ilgili bir kararı olduğunda, bu ceza yelpazesi içindedir. Şu anda yetkililer kripto para ticaretini aktif olarak izlemiyor. Ancak, kripto para biriminin dikkatini çekiyor. Bu nedenle, bir şirketin kripto para birimi ile ilişkisi olduğunda, yetkililer fazladan tetikte olacaktır. Yetkililer muhtemelen kripto para biriminin nasıl elde edildiğini ve para biriminin kaynağının ne olduğunu bilmek isteyeceklerdir. Bu soruları doğru bir şekilde cevaplayamazsanız, kara para aklama şüphesi veya diğer cezai suçlar ortaya çıkabilir ve kuruluşunuzla ilgili bir soruşturma başlatılabilir.

Kripto para biriminin düzenlenmesi

Yukarıda belirtildiği gibi, kripto para birimi henüz düzenlenmemiştir. Bununla birlikte, kripto para birimlerinin getirdiği cezai ve mali riskler nedeniyle kripto para birimlerinin ticareti ve kullanımı muhtemelen sıkı bir şekilde düzenlenecektir. Kripto para biriminin düzenlenmesi, tüm dünyada bir konuşma konusudur. Uluslararası Para Fonu (küresel parasal işbirliği üzerinde çalışan, finansal istikrarı güvence altına alan ve uluslararası ticareti kolaylaştıran bir Birleşmiş Milletler kuruluşu) hem finansal hem de cezai riskler için uyarıda bulunduğu için kripto para birimleri üzerinde küresel koordinasyon çağrısında bulunuyor. [5] Avrupa Birliği, henüz belirli bir mevzuat oluşturmamış olsalar da, kripto para birimlerini düzenlemeyi veya izlemeyi tartışıyor. Ayrıca, kripto para biriminin düzenlenmesi, Çin, Güney Kore ve Rusya gibi birkaç ayrı ülkede tartışma konusudur. Bu ülkeler kripto para birimleri ile ilgili kurallar koymak için adımlar atıyor veya almak istiyor. Hollanda'da, Finansal Hizmetler ve Piyasalar Otoritesi, yatırım firmalarının Hollanda'daki perakende yatırımcılara Bitcoin vadeli teklifleri sunduklarında genel bir özen yükümlülüğü olduğuna dikkat çekti. Bu, bu yatırım firmalarının müşterilerinin menfaatlerini profesyonel, adil ve dürüst bir şekilde karşılamalarını gerektirir. [6] Kripto para biriminin düzenlenmesiyle ilgili küresel tartışma, birçok kuruluşun en azından bir tür mevzuat oluşturmanın gerekli olduğunu düşündüğünü gösteriyor.

Sonuç

Kripto para biriminin patladığını söylemek güvenlidir. Bununla birlikte, insanlar bu para birimlerinin ticaretinin ve kullanımının da belirli riskler getirebileceğini unutuyorlar. Bunu bilmeden önce, kripto para birimi ile uğraşırken Hollanda Ceza Kanunu'nun kapsamına girebilirsiniz. Bu para birimleri genellikle cezai faaliyetlerle, özellikle de kara para aklamayla ilişkilidir. Dolayısıyla, cezai suçlardan yargılanmak istemeyen şirketler için uyum çok önemlidir. Kripto para birimlerinin kökeninin bilinmesi bunda büyük rol oynar. Kripto para biriminin biraz olumsuz bir çağrışımı olduğundan, ülkeler ve kuruluşlar kripto para birimi ile ilgili düzenlemeler yapıp yapmama konusunda tartışıyorlar. Bazı ülkeler düzenlemeye yönelik adımlar atmış olsalar da, dünya çapında düzenlemelerin gerçekleştirilmesi biraz zaman alabilir. Bu nedenle, şirketlerin kripto para birimi ile uğraşırken dikkatli olmaları ve uyumluluğa dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır.

İletişim

Bu makaleyi okuduktan sonra sorularınız veya yorumlarınız varsa, lütfen şu adresteki avukat Maxim Hodak ile iletişime geçmekten çekinmeyin. Law & More maxim.hodak@lawandmore.nl veya bir avukat olan Tom Meevis aracılığıyla Law & More tom.meevis@lawandmore.nl aracılığıyla veya +31 (0) 40-3690680 numaralı telefonu arayın.

[1] ECLI:NL:RBMNE:2017:5716, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5716.

[2] ECLI:NL:RBROT:2017:8992, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2017:8992.

[3] ECLI:NL:RBAMS:2017:8376, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:8376.

[4] Autoriteit Financiële Markten, 'Reële cryptocurrencies, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/nov/risico-cryptocurrencies.

[5] Rapor Fintech ve Finansal Hizmetler: İlk Düşünceler, Uluslararası Para Fonu 2017.

[6] Autoriteit Financiële Markten, 'Bitcoin Vadeli İşlemleri: AFM op', https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/dec/bitcoin-futures-zorgplicht.

Law & More