Nafaka, ne zaman kurtulursun?

Nafaka, ne zaman kurtulursun?

Evlilik nihayetinde yürümezse, siz ve eşiniz boşanmaya karar verebilirsiniz. Bu genellikle sizin veya eski eşiniz için gelirinize bağlı olarak nafaka yükümlülüğü ile sonuçlanır. Nafaka yükümlülüğü, nafaka veya eş desteğinden oluşabilir. Ama bunun için ne kadar süre ödemek zorundasın? Ve ondan kurtulabilir misin?

nafakanın süresi

Çocuk bakımı hakkında kısaca bilgi verebiliriz. Bunun nedeni, nafakanın süresinin kanunla belirlenmiş olması ve bundan sapmanın mümkün olmamasıdır. Kanunen, çocuk 21 yaşına gelene kadar nafaka ödenmeye devam edilmelidir. Bazen nafaka ödeme yükümlülüğü 18 yaşında sona erebilir. Bu, çocuğunuzun ekonomik bağımsızlığına bağlıdır. Çocuğunuz 18 yaşından büyükse, refah düzeyinde bir gelire sahipse ve artık okumuyorsa, maddi olarak kendi kendine bakabilecek durumda olduğu kabul edilir. Sizin için bu, çocuğunuz henüz 21 yaşında olmasa bile, nafaka yükümlülüğünüz sona erdiği anlamına gelir.

eş desteğinin süresi 

Ayrıca, eş nafakası ile ilgili olarak, kanunda nafaka yükümlülüğünün sona ereceği bir süre vardır. Nafakanın aksine, eski ortaklar başka anlaşmalar yaparak bundan sapabilirler. Ancak, siz ve eski eşiniz, eş nafakasının süresi konusunda anlaşamadınız mı? Daha sonra yasal süre geçerlidir. Bu terimi belirlerken boşandığınız an esastır. Burada 1 Temmuz 1994'ten önceki boşanmalar, 1 Temmuz 1994 ile 1 Ocak 2020 arasındaki boşanmalar ve 1 Ocak 2020'den sonraki boşanmalar arasında bir ayrım yapılmaktadır.

1 Ocak 2020'den sonra boşanmış

1 Ocak 2020'den sonra boşanmışsanız, nafaka yükümlülüğü prensipte evliliğin sürdüğü sürenin yarısı kadar, en fazla 5 yıl için geçerli olacaktır. Ancak bu kuralın üç istisnası vardır. İlk istisna, siz ve eski eşiniz birlikte çocuk sahibiyseniz geçerlidir. Nitekim bu durumda eş desteği ancak en küçük çocuk 12 yaşına geldiğinde sona erer. İkinci olarak, 15 yıldan uzun süren bir evlilik durumunda, nafaka alıcısının on yıl içinde AOW'ye hak kazandığı durumlarda, eş nafakası AOW başlayana kadar devam eder. Son olarak, nafaka ödeyen kişinin 1 Ocak 1970 tarihinde veya daha önce doğmuş olması, evliliğin 15 yıldan uzun sürmesi ve nafaka ödeyen kişinin yalnızca on yıldan fazla bir süre içinde AOW alması durumunda, eş nafakası on yıl sonra sona erer.

1 Temmuz 1994 ile 1 Ocak 2020 arasında boşanmış

1 Temmuz 1994 ile 1 Ocak 2020 arasında boşanmış olanlar için eş nafakası, çocuk sahibi değilseniz ve evlilik beş yıldan az sürmedikçe 12 yıla kadar sürer. Bu durumda eş desteği evlilik devam ettiği sürece devam eder.

1 Temmuz 1994'ten önce boşanmış

Son olarak, 1 Temmuz 1994'ten önce boşanmış eski eşler için yasal bir süre yoktur. Siz ve eski eşiniz hiçbir şey üzerinde anlaşmamışsanız, eş nafakası ömür boyu devam edecektir.

Eş desteğini sona erdirmek için diğer seçenekler 

Nafaka durumunda, nafaka yükümlülüğünün sona erdiği başka durumlar da vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Siz ve eski eşiniz, nafaka yükümlülüğünün sona erdiği konusunda hemfikirsiniz;
  • Siz veya eski eşiniz ölürse;
  • Nafaka alıcısı başka biriyle evlenir, birlikte yaşar veya hemcins birlikteliğine girer;
  • Nafaka ödeyen artık nafaka ödeyemez; veya
  • Bakım alıcısının yeterli bağımsız geliri vardır.

Eş desteğinin miktarını karşılıklı olarak değiştirme olasılığı da vardır. Eski eşiniz bir değişikliğe katılmıyor mu? O zaman bunu mahkemeden de talep edebilirsiniz. Bunu yapmak için, örneğin gelirdeki bir değişiklik nedeniyle iyi bir nedeniniz olmalıdır.

Eski eşiniz nafakayı değiştirmek veya sonlandırmak istiyor ve siz buna katılmıyor musunuz? Yoksa nafaka ödeyen siz misiniz ve nafaka yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Eğer öyleyse, avukatlarımızdan biriyle iletişime geçin. Boşanma avukatlarımız kişisel tavsiyelerle hizmetinizdedir ve her türlü yasal adımda size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

Law & More