Nafakanın yasal indekslenmesi 2023 Görüntü

Nafakanın yasal endekslemesi 2023

Devlet her yıl nafaka tutarlarını belirli bir oranda artırmaktadır. Buna nafakanın endekslenmesi denir. Artış, Hollanda'daki ücretlerdeki ortalama artışa bağlıdır. Çocuk ve eş nafakasının endekslenmesi, maaşlardaki artışı ve geçim masrafını düzeltmeyi amaçlamaktadır. Adalet Bakanı yüzdeyi belirler. Bakan, gelecek yıl için Trema standartlarına göre yasal endeksleme yüzdesini, nafaka endekslemesini belirler.

2023 yılı endeksleme oranı olarak belirlendi. %3.4. Bu, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli nafaka miktarının %3.4 oranında artırılacağı anlamına gelir. Nafaka ödeyen bu artışı kendisi uygulamak zorundadır.

Her nafaka mükellefi bu artışı yasal olarak uygulamakla yükümlüdür. Maaşlarınız yükselmemiş veya giderleriniz artmış olsa bile nafaka endeksini kullanmak zorundasınız. Artışı ödemezseniz, eski eşiniz tutarı talep edebilir. Nafakayı endeksleme yükümlülüğü hem çocuk hem de eş nafakası için geçerlidir. Ebeveynlik planında ve/veya boşanma sözleşmesinde bunu kabul etmemiş olsanız ve/veya mahkeme kararında endekslemeden bahsedilmese bile, endeksleme kanunen geçerlidir. Sadece çocuk ve eş nafakasının yasal olarak endekslenmesinin anlaşma veya mahkeme kararıyla açıkça hariç tutulduğu durumlarda ödenmesi gerekmez.

Nafaka endeksleme 2023 kendi kendine hesapla

Eş ve çocuk nafakası endekslemesini şu şekilde hesaplarsınız: cari nafaka tutarı/100 x 2023 endeksleme yüzdesi + cari nafaka tutarı. Örnek: mevcut ortağın nafaka tutarının 300€ olduğunu ve endekslemeden sonraki yeni nafaka tutarının (300/100) x 3.4 + 300 = 310.20€ olduğunu varsayalım.

Önceki yıllarda endeksleme yapılmadı mı?

Nafaka ödeyen siz misiniz? O zaman nafaka endekslemesini her zaman yakından takip etmeniz en iyisi olacaktır. Bununla ilgili bir bildirim almayacaksınız ve miktar otomatik olarak ayarlanmayacaktır. Yıllık olarak indekslemezseniz, eski partneriniz indekslemeyi beş yıla kadar geri alabilir. İlgili miktarlar o zaman önemli olabilir. Yeni nafaka tutarını hesaplamanızı ve yeni nafaka tutarını eski eşinize veya çocuklarınıza 1 Ocak 2023 tarihine kadar ödemenizi tavsiye ederiz.

Nafakanın yasal olarak endekslenmesi veya nafaka borçlarının tahsil edilmesi hakkında sorularınız mı var? Ya da nafaka miktarının belirlenmesini veya değiştirilmesini mi istiyorsunuz? Lütfen bizimle iletişime geçin aile hukuku avukatları.

Law & More