Önleyici gözaltı: ne zaman caizdir?

Önleyici gözaltı: ne zaman caizdir?

Polis sizi günlerce gözaltına aldı mı ve şimdi bunun kesinlikle kitap tarafından yapılıp yapılmadığını merak ediyor musunuz? Örneğin, gerekçelerinin meşruluğundan şüphe ettiğiniz için veya sürenin çok uzun olduğuna inandığınız için. Sizin veya arkadaşlarınızın ve ailenizin bununla ilgili soruları olması oldukça normaldir. Aşağıda, adli makamların bir şüpheliyi tutuklamadan hapis cezasına kadar ne zaman tutuklamaya karar verebileceklerini ve hangi olası süre sınırlarının geçerli olduğunu size anlatıyoruz.

Önleyici gözaltı: ne zaman caizdir?

Tutuklama ve sorgulama

Tutuklandıysanız, bunun nedeni bir suç şüphesi olması / şüphesinin olmasıdır. Böyle bir şüphe durumunda en kısa sürede bir şüpheli karakola götürülür. Oradayken sorgulanmak üzere gözaltına alınır.. Maksimum 9 saatlik bir süreye izin verilir. Bu, (yardımcı) memurun kendisinin verebileceği bir karardır ve bir hakimin iznine ihtiyaç duymaz.

İzin verilenden daha uzun bir tutuklama olduğunu düşünmeden önce: 12.00 ile 09 arasındaki saatler sayılmaz dokuz saate doğru. Örneğin, şüpheli saat 11'te sorgulanmak üzere gözaltına alınırsa, 00-11.00 arasında bir saat geçecek ve ertesi gün saat 12'a kadar süre tekrar başlamayacaktır. Dokuz saatlik süre, ertesi gün saat 00: 09'de biter.

Sorgulama için gözaltı süresi boyunca, memur bir seçim yapmalıdır: zanlının eve gidebileceğine karar verebilir, ancak bazı durumlarda zanlının tutuklanmasına da karar verebilir.

Kısıtlamalar

Gözaltına alındığınızda avukatınız dışında kimseyle temas kurmanıza izin verilmediyse, bu, savcının kısıtlayıcı tedbirler alma yetkisi ile ilgilidir. Savcı, soruşturmanın yararına ise, şüphelinin tutuklandığı andan itibaren bunu yapabilir. Şüphelinin avukatı da buna bağlı. Bu, örneğin şüphelinin yakınları tarafından avukat çağrıldığında, kısıtlamalar kaldırılana kadar herhangi bir açıklama yapmasına izin verilmediği anlamına gelir. Avukat, kısıtlamalara karşı bir itiraz bildirimi göndererek ikincisini gerçekleştirmeye çalışabilir. Genellikle bu itiraz bir hafta içinde ele alınır.

Geçici gözaltı

Önleyici gözaltı, tutukluluk anından inceleme hakiminin gözaltına alınmasına kadar geçen aşamadır. Bu, bir şüphelinin ceza yargılamasına kadar gözaltına alındığı anlamına gelir. Tutuklandınız mı? Buna herkese izin verilmez! Buna, yalnızca kanunda özel olarak sıralanan suçlar söz konusu olduğunda, ciddi bir ceza gerektiren suça bulaşma şüphesi varsa ve bir kişiyi daha uzun süre önleyici gözaltında tutmak için geçerli nedenler varsa izin verilir. Önleyici gözaltı, 63. ve devamı maddelerde kanunla düzenlenir. Bu ciddi şüphe için tam olarak ne kadar kanıt olması gerektiği kanunda veya içtihatta daha fazla açıklanmamaktadır. Hiçbir durumda yasal ve ikna edici kanıt gerekli değildir. Şüphelinin bir suça karışmış olma olasılığı yüksek olmalıdır.

Gözaltı

Önleyici gözaltı, tutuklu yargılanma ile başlar. Bu, şüphelinin gözaltına alınabileceği anlamına gelir. maksimum üç gün için. Bu maksimum bir süre, dolayısıyla şüphelinin gözaltında tutulduktan sonra üç gün boyunca evden uzak kalacağı anlamına gelmez. Gözaltına alınan zanlıyı tutuklama kararı da Cumhuriyet savcısı (vekili) tarafından verilir ve hâkimden izin gerektirmez.

Bir şüpheli, tüm şüpheler nedeniyle tutuklanamaz. Kanunda üç olasılık vardır:

  1. Önleyici gözaltı, en fazla dört yıl veya daha fazla hapis cezası ile cezalandırılabilecek bir suç şüphesi olması durumunda mümkündür.
  2. Tehdit (285, Ceza Kanunu'nun 1. fıkrası), zimmete para geçirme (Ceza Kanunu'nun 321'i), suç duyurusu pazarlığı (Ceza Kanunu'nun 417bis'i), ölüm veya Etki altında araç kullanma durumunda ağır bedensel zarar (Ceza Kanunu'nun 175, 2. fıkrası), vb.
  3. Şüphelinin Hollanda'da sabit bir ikamet yeri yoksa geçici tutukluluk mümkündür ve işlediğinden şüphelenilen suç için hapis cezası verilebilir.

Birini daha uzun süre alıkoymanın da nedenleri olmalı. Geçici gözaltı yalnızca, Hollanda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunun 67a Bölümünde atıfta bulunulan gerekçelerden biri veya daha fazlası mevcutsa uygulanabilir, örneğin:

  • uçuş için ciddi bir tehlike,
  • 12 yıla kadar hapis cezası gerektiren suç,
  • 6 yılı geçmeyen hapis cezası ile cezalandırılacak bir suçtan yeniden suç işleme riski veya
  • Saldırı, zimmete para geçirme vb. gibi özel olarak adlandırılmış suçlardan 5 yıldan daha kısa bir süre önce mahkumiyet

Şüphelinin serbest bırakılmasının bir polis soruşturmasını engelleme veya engelleme ihtimali varsa, büyük olasılıkla şüpheliyi önleyici gözaltında tutmak için seçim yapılacaktır.

Üç gün geçtikten sonra memurun birkaç seçeneği vardır. Öncelikle şüpheliyi eve gönderebilir. Soruşturma henüz tamamlanmadıysa, memur gözaltı süresinin uzatılmasına bir kez karar verebilir. en fazla üç kez 24 saat. Uygulamada, bu karar neredeyse hiç alınmaz. Memur, soruşturmanın yeterince açık olduğunu düşünürse, soruşturma yargıcından şüpheliyi gözaltına almasını isteyebilir.

Alıkoyma

Görevli, dosyanın bir nüshasının inceleme hakimi ve avukata ulaşmasını sağlar ve inceleme yargıcından şüpheliyi on dört gün gözaltına almasını ister. Şüpheli, karakoldan mahkemeye çıkarılır ve hakim tarafından dinlenir. Avukat da hazır bulunur ve şüpheli adına konuşabilir. Duruşma halka açık değil.

İnceleme hakimi üç karar verebilir:

  1. Memurun talebinin kabul edilmesi gerektiğine karar verebilir. Şüpheli daha sonra bir gözaltı merkezine götürülür. On dört gün;
  2. Memurun iddiasının reddedilmesine karar verebilir. Daha sonra şüphelinin hemen eve gitmesine izin verilir.
  3. Savcının iddiasına izin vermekle birlikte şüpheliyi önleyici gözaltından uzaklaştırmaya karar verebilir. Bu, inceleme yargıcının şüpheli ile anlaşma yaptığı anlamına gelir. Yapılan anlaşmalara sadık kaldığı sürece, hâkimin kendisine ayırdığı on dört günü hizmet etmek zorunda değildir.

Uzun süreli gözaltı

Önleyici gözaltının son kısmı, uzun süreli tutukluluktur. Savcı, zanlının on dört gün sonra bile gözaltında kalması gerektiğine inanıyorsa, mahkemeden tutuklanmasını isteyebilir. Bu mümkündür maksimum doksan gün. Üç hakim bu talebi değerlendirir ve karar verilmeden önce şüpheli ve avukatı dinlenir. Yine üç seçenek vardır: askıya alma ile birlikte izin verme, reddetme veya izin verme. Önleyici gözaltı, şüphelinin kişisel koşulları nedeniyle askıya alınabilir. Önleyici gözaltının devamında toplumun çıkarları, salıverilmesindeki şüphelinin çıkarlarına karşı her zaman tartılır. Askıya alma başvurusunun nedenleri arasında çocuk bakımı, çalışma ve / veya çalışma koşulları, mali yükümlülükler ve belirli denetim programları yer alabilir. Sokak veya temas yasağı, pasaportun teslim edilmesi, belirli psikolojik veya diğer soruşturmalarla işbirliği veya denetimli serbestlik hizmeti ve muhtemelen depozito ödenmesi gibi önleyici gözaltının askıya alınmasına ilişkin koşullar eklenebilir. 

Maksimum 104 günlük süreden sonra toplamda, dava bir duruşmaya gelmelidir. Bu aynı zamanda proforma duruşma olarak da adlandırılır. Proforma duruşmada hakim, şüphelinin önleyici gözaltında daha uzun bir süre, her zaman bir süre boyunca kalması gerekip gerekmediğine karar verebilir. maksimum 3 ay.

Bu makaleyi okuduktan sonra hala önleyici gözaltına ilişkin sorularınız mı var? O zaman lütfen iletişime geçin Law & More. Avukatlarımız ceza hukuku konusunda oldukça tecrübelidir. Tüm sorularınızı yanıtlamaya hazırız ve bir suçtan şüpheleniyorsanız, haklarınızı memnuniyetle savunacağız.

Law & More