Sponsor olarak tanınma

Sponsor olarak tanınma

Şirketler düzenli olarak yurt dışından çalışanlarını Hollanda'ya getiriyor. Şirketiniz aşağıdaki kalış amaçlarından biri için oturma iznine başvurmak istiyorsa sponsor olarak tanınma zorunludur: yüksek vasıflı göçmen, AB 2016/801 Direktifi kapsamında araştırmacılar, eğitim, çocuk bakıcılığı veya değişim.

Sponsor olarak Tanınmaya ne zaman başvuruyorsunuz?

Şirket olarak sponsor olarak IND'ye Tanınma başvurusunda bulunabilirsiniz. Sponsor olarak tanınmanın kullanılabileceği dört kategori istihdam, araştırma, öğrenim veya değişimdir.

İstihdam söz konusu olduğunda, bilgi göçmeni olma, işçi olarak çalışma, mevsimlik çalışma, çıraklık, bir şirket veya işyerinde transfer amaçlı çalışma amaçlı oturma izinleri veya çalışma izni sahibi olması durumunda ikamet izni düşünülebilir. Avrupa Mavi Kartı. Araştırmaya ilişkin olarak, AB 2016/801 Direktifinde belirtilen amaçla araştırma amaçlı oturma izni talep edilebilir. Çalışma kategorisi, eğitim amaçlı oturma izinleriyle ilgilidir. Son olarak değişim kategorisi, kültürel değişim veya au-pair amaçlı oturma izinlerini içermektedir.

Sponsor olarak tanınma koşulları

Sponsor olarak Tanınma başvurusunu değerlendirirken aşağıdaki koşullar geçerlidir:

  1. Ticaret Siciline Kayıt;

Firmanızın Ticaret Siciline kayıtlı olması gerekmektedir.

  1. İşletmenizin sürekliliği ve ödeme gücü yeterince güvence altındadır;

Bu, şirketinizin tüm mali yükümlülüklerini uzun bir süre boyunca karşılayabileceği (süreklilik) ve şirketin mali aksaklıkları (ödeme gücü) karşılayabileceği anlamına gelir.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), bir şirketin sürekliliği ve ödeme gücü konusunda IND'ye tavsiyelerde bulunabilir. RVO, yeni kurulan şirketler için 100 puana kadar bir puan sistemi kullanır. Yeni başlayan bir girişimci, bir buçuk yıldan daha az bir süredir var olan veya henüz bir buçuk yıldır ticari faaliyette bulunmayan bir şirkettir. Start-up'ın RVO'dan olumlu görüş alabilmesi için en az 50 puan alması gerekir. Yeterli puan ve dolayısıyla olumlu görüş alan şirket referans olarak kabul edilmektedir.

Puan sistemi Hollandalı Kamer van Koophandel'e (KvK) ve iş planı. İlk olarak RVO, şirketin kayıtlı olup olmadığını kontrol eder. KvK. Ayrıca, sponsor olarak tanınma başvurusundan bu yana örneğin hissedarlarda veya ortaklarda değişiklik olup olmadığına ve aynı zamanda bir devralma, moratoryum veya iflas olup olmadığına da bakar.

Daha sonra iş planı değerlendirilir. RVO, iş planını pazar potansiyeli, organizasyon ve şirket finansmanına göre değerlendirir.

İlk kriter olan pazar potansiyeli değerlendirilirken RVO ürün veya hizmete bakar ve pazar analizi hazırlanır. Ürün veya hizmet, özelliklerine, uygulamasına, pazar ihtiyacına ve benzersiz satış noktalarına göre değerlendirilir. Pazar analizi niteliksel ve nicelikseldir ve kendine özgü iş ortamına odaklanır. Pazar analizi, diğer şeylerin yanı sıra potansiyel müşterilere, rakiplere, giriş engellerine, fiyatlandırma politikasına ve risklere odaklanır.

Daha sonra RVO ikinci kriter olan şirketin organizasyonunu değerlendirir. RVO firmanın organizasyon yapısını ve yetkinliklerin dağılımını dikkate alır.

Son kriter olan finansman, ödeme gücü, ciro ve likidite tahminine dayalı olarak RVO tarafından değerlendirilir. Şirketin üç yıl boyunca gelecekteki mali zorlukları (ödeme gücü) karşılayabilmesi önemlidir. Ayrıca ciro tahmininin makul görünmesi ve pazar potansiyeliyle uyumlu olması gerekir. Son olarak - üç yıl içinde - fiili ticari faaliyetlerden elde edilen nakit akışının pozitif olması gerekir (likidite tahmini).

  1. Şirketiniz iflas etmemiş veya henüz moratoryum kararı almamış;
  2. Başvuru sahibinin veya teşebbüse doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan gerçek veya tüzel kişilerin veya teşebbüslerin güvenilirliğinin yeterince tesis edilmiş olması;

Aşağıdaki örnekler IND'nin güvenilirliğin olmadığını düşündüğü durumları göstermeye hizmet etmektedir:

  • Sponsor olarak Tanınma başvurusunda bulunmadan önce şirketiniz veya ilgili (tüzel) kişiler yılda üç kez iflas etmişse.
  • Şirketiniz, sponsor olarak Tanınma başvurusunda bulunmadan dört yıl önce vergi suçu cezası almıştır.
  • Şirketiniz, sponsor olarak tanınma başvurusundan önceki dört yıl içinde Yabancılar Kanunu, Yabancı Uyrukluların Çalışma Kanunu veya Asgari Ücret ve Asgari Tatil Harcırahı Kanunu kapsamında üç veya daha fazla para cezası almışsa.

Yukarıdaki örneklere ek olarak IND, güvenilirliği değerlendirmek için bir İyi Davranış Sertifikası (VOG) talep edebilir.

  1. Başvuru sahibinin veya tüzel kişilerin veya o şirketle doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi olan şirketlerin, başvurunun geri çekilmesinden hemen önceki beş yıl içinde sponsor olarak tanınması;
  2. Başvuru sahibi, yabancı uyruklu kişinin Hollanda'da kalma veya kalmak isteme amacına ilişkin, davranış kurallarına uyma ve uymayı da içerebilecek gereklilikleri yerine getirmelidir.

Karşılanması gereken yukarıdaki koşullara ek olarak araştırma, çalışma ve değişim kategorileri için ek koşullar mevcuttur.

'Sponsor olarak tanınma' prosedürü

Şirketiniz açıklanan koşulları karşılıyorsa 'Sponsor Olarak Tanınma' başvuru formunu doldurarak IND'ye sponsor olarak Tanınma başvurusunda bulunabilirsiniz. Gerekli tüm belgeleri toplayacak ve bunları başvuruya ekleyeceksiniz. Talep edilen belgeler de dahil olmak üzere başvurunun tamamı posta yoluyla IND'ye gönderilmelidir.

Sponsor olarak Tanınma başvurunuzu gönderdikten sonra IND'den başvuru ücretini içeren bir mektup alacaksınız. Başvuru için ödeme yaptıysanız, IND'nin başvurunuz hakkında karar vermek için 90 günü vardır. Başvurunuzun tamamlanmaması veya ilave inceleme yapılmasının gerekli olması halinde bu karar süresi uzatılabilir.

IND daha sonra sponsor olarak Tanınma başvurunuz hakkında karar verecektir. Başvurunuz reddedilirse itirazda bulunabilirsiniz. Şirketin sponsor olarak tanınması durumunda, IND'nin web sitesinde Tanınan Sponsorlar Kamu Kaydı'na kaydolacaksınız. Siz Tanınmayı sonlandırana kadar veya koşulları artık karşılamadığınız sürece şirketiniz referans olarak kalacaktır.

Yetkili sponsorun yükümlülükleri

Yetkili sponsor olarak bilgilendirme göreviniz vardır. Bu görev kapsamında yetkili sponsor, durumdaki değişiklikleri dört hafta içinde IND'ye bildirmek zorundadır. Değişiklikler yabancı uyruklu kişinin statüsüne ve tanınan sponsora bağlı olabilir. Bu değişiklikler bildirim formu kullanılarak IND'ye bildirilebilir.

Ayrıca yetkili sponsor olarak yabancı uyruklu kişiye ait bilgileri kayıtlarınızda tutmalısınız. Bu bilgiyi, yabancı uyruklu kişinin yetkili sponsoru olmayı bıraktığınız tarihten itibaren beş yıl süreyle saklamanız gerekir. Yetkili sponsor olarak yönetim ve saklama yükümlülüğünüz vardır. Yabancı uyruklu kişiye ilişkin bilgileri IND'ye sunabilmeniz gerekir.

Ayrıca yetkili sponsor olarak yabancı uyruklu kişiye karşı özen gösterme göreviniz bulunmaktadır. Örneğin, yabancı uyruklu kişiye giriş ve ikamet koşulları ve ilgili diğer düzenlemeler hakkında bilgi vermelisiniz.

Ayrıca yetkili sponsor olarak yabancı uyruklu kişinin geri dönüşünden siz sorumlusunuz. Yabancı uyruklu kişi kendi aile üyesine sponsor olduğundan, yabancı uyruklu kişinin aile bireyinin iadesi sorumluluğu size ait değildir.

Son olarak IND, yetkili sponsorun yükümlülüklerine uyup uymadığını kontrol eder. Bu kapsamda IND tarafından idari para cezası uygulanabileceği gibi, sponsorluk tanınması da askıya alınabilecek veya geri çekilebilecektir.

Sponsor olarak tanınmanın faydaları

Şirketiniz sponsor olarak tanınırsa, bunun bazı avantajları da olur. Tanınmış bir sponsor olarak, yılda minimum veya maksimum sayıda başvuru yapma zorunluluğunuz yoktur. Üstelik başvuru formunuza daha az sayıda destekleyici belge eklemeniz gerekiyor ve oturma izni başvurusunu internet üzerinden yapabilirsiniz. Son olarak amaç, tanınan bir sponsorun başvurusuna iki hafta içinde karar vermektir. Böylece sponsor olarak tanınmak yurt dışından gelen işçilerin oturma iznine başvuru sürecini kolaylaştırmaktadır.

Avukatlarımız göçmenlik hukuku konusunda uzmandır ve size tavsiyelerde bulunmaya isteklidirler. Sponsor olarak Tanınma başvurusunda yardıma mı ihtiyacınız var veya bu makaleyi okuduktan sonra sorularınız mı kaldı? Avukatlarımız Law & More size yardım etmeye fazlasıyla hazırlar.

Law & More