Yardım, tutuklandım Image

Yardım, tutuklandım

Bir soruşturma görevlisi tarafından şüpheli olarak durdurulduğunuzda, kiminle uğraştığını bilmesi için kimliğinizi belirleme hakkına sahiptir.

Ancak bir şüphelinin tutuklanması suçüstü veya suçüstü olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilir.

suçüstü

Bir suç işleme eyleminde bulundunuz mu? O zaman herkes seni tutuklayabilir. Soruşturma memuru bunu yaptığında, memur sizi doğrudan sorgulama yapacağınız yere götürecektir. Bir soruşturma görevlisinin sizi suçüstü tutukladığında size söyleyeceği ilk şey: “Sessiz kalma hakkınız var ve avukat tutma hakkınız var”. Şüpheli olarak tutuklandığınızda haklarınız vardır ve bu hakları not etmeniz gerekir. Örneğin, soruları cevaplamak zorunda değilsiniz, bir avukat size yardımcı olabilir, bir tercüman hakkınız var ve duruşma belgelerinizi inceleyebilirsiniz. Soruşturma görevlisinin de tutuklanmanız üzerine hakları vardır. Örneğin, bir soruşturma görevlisi herhangi bir yeri arayabilir ve taşıdığınız herhangi bir giysiyi veya nesneyi inceleyebilir.

suçüstü değil

Suçüstü işlediğinizden şüpheleniliyorsa, savcının emriyle soruşturma görevlisi tarafından tutuklanacaksınız. Ancak bu şüphenin, tutuklu yargılanmasına izin verilen bir suçla ilgili olması gerekir. Bunlar, dört yıl veya daha fazla hapis cezası verilen suçlardır. Duruşma öncesi gözaltı, bir şüphelinin yargıç kararını beklerken bir hücrede tutulmasıdır.

Soruşturma

Tutuklandıktan sonra soruşturma memuru tarafından sorgu yerine götürüleceksiniz. Bu duruşma savcı yardımcısı veya savcının kendisine yapılan bir duruşmadır. Duruşmadan sonra savcı, şüpheliyi serbest bırakmaya veya daha fazla soruşturma için tutuklamaya karar verebilir. İkincisi durumunda, dokuz saate kadar gözaltında tutulabilirsiniz. Duruşma öncesi tutukluluğa izin verilen bir suçtan şüphelenmiyorsanız, dokuz saate kadar gözaltında tutulabilirsiniz. 00:00 ile 09:00 arasındaki sürenin sayılmadığını bilmek önemlidir. Yani saat 23:00'te tutuklanırsanız dokuz saatlik süre 17:00'de sona eriyor. Cumhuriyet savcısının sorgusundan sonra, soruşturmanın yararına sizi daha uzun süre alıkoymanın akıllıca olup olmadığına karar verebilir. Buna tutukluluk denir ve sadece tutukluluğa izin verilen suçlar için mümkündür. Gözaltı, Cumhuriyet savcısı tarafından ivedilikle gerekli görülmedikçe en fazla üç gün sürer ve bu durumda üç gün üç gün daha uzatılır. Savcı sizi sorguladıktan sonra sorgu hakimi tarafından dinleneceksiniz.

Gözaltı hukuka aykırı olduğu için sorgu hakimine tahliye talebinde bulunabilirsiniz. Bu, gözaltına alınmamanız gerektiğine inandığınız ve serbest bırakılmak istediğiniz anlamına gelir. Sorgu hakimi daha sonra buna karar verebilir. Bu kabul edilirse serbest bırakılır ve reddedilirse tekrar polis nezaretine alınırsınız.

Geçici gözaltı

Tutukluluktan sonra hakim, Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine tutukluluk kararı verebilir. Bu, bir gözaltı evinde veya bir karakolda gerçekleşir ve en fazla on dört gün sürer. Tutuklama kararı, yargılama öncesi tutukluluğun ilk aşamasıdır. Diyelim ki savcı bu süreden sonra sizi bir süre daha tutuklu tutmayı gerekli gördü. Bu durumda mahkeme, Cumhuriyet savcısının talebi üzerine tutuklama kararı verebilir. Daha sonra en fazla 90 gün daha gözaltında tutulacaksınız. Bundan sonra mahkeme karar verecek ve cezalandırılıp cezalandırılmayacağınızı bileceksiniz. Polis nezaretine, gözaltı emrine veya gözaltı emrine alındığınız günlerin sayısına mahkeme öncesi gözaltı denir. Hâkim, hapiste geçireceğiniz gün/ay/yıl sayısından tutukluluğu keserek cezanızın indirilmesine karar verebilir.

Law & More