10 adımda boşanma

10 adımda boşanma

Boşanıp boşanmayacağına karar vermek zor. Bunun tek çözüm olduğuna karar verdiğinizde, süreç gerçekten başlar. Pek çok şeyin ayarlanması gerekiyor ve aynı zamanda duygusal olarak zor bir dönem olacak. Size yolunuzda yardımcı olmak için, boşanma sırasında atmanız gereken tüm adımların bir özetini vereceğiz.

10 adımda boşanma

1. Adım: Boşanma bildirimi

Önce partnerinize boşanmak istediğinizi söylemeniz önemlidir. Bu bildirime genellikle boşanma bildirimi de denir. Bu bildirimi şahsen partnerinize vermeniz akıllıca olacaktır. Ne kadar zor olsa da, bunun hakkında birbirimizle konuşmak güzel. Bu şekilde neden bu kararı verdiğinizi açıklayabilirsiniz. Birbirinizi suçlamamaya çalışın. Bu, ikiniz için de zor bir karar. İyi bir iletişim kurmaya çalışmanız önemlidir. Dahası, gerilimden kaçınmak iyidir. Bu sayede boşanmanızın boşanma ile mücadeleye dönüşmesini engelleyebilirsiniz.

Birbirinizle iyi iletişim kurabilirseniz, birlikte boşanabilirsiniz. Bu süreçte size rehberlik etmesi için bir avukat tutmanız önemlidir. Partnerinizle iletişiminiz iyiyse, bir avukatı birlikte kullanabilirsiniz. Durum böyle değilse, her bir taraf kendi avukatını tutmak zorunda kalacaktır.

2. Adım: Bir avukatı / arabulucuyu aramak

Hakim tarafından boşanma kararı verilir ve mahkemeye sadece avukatlar boşanma davası açabilir. Avukat mı yoksa arabulucu mu seçmeniz gerektiği boşanma şeklinize bağlıdır. Arabuluculukta size bir avukat / arabulucu eşlik etmeyi seçersiniz. Siz ve eşiniz kendi avukatınızı kullanırsanız, yargılamanın zıt taraflarında olacaksınız. Bu durumda, yargılamalar da daha uzun sürecek ve daha fazla maliyete neden olacaktır.

3. Adım: Önemli veriler ve belgeler

Boşanma için siz, eşiniz ve çocuklarınızla ilgili bir takım kişisel bilgiler önemlidir. Örneğin, evlilik cüzdanı, çocukların doğum belgeleri, belediyeden BRP alıntıları, yasal velayet sicilinden ve varsa evlilik öncesi anlaşmalardan alıntılar. Bunlar, boşanma davasını başlatmak için gereken en önemli kişisel detaylar ve belgelerdir. Özel durumunuzda daha fazla belge veya bilgiye ihtiyaç duyulursa, avukatınız sizi bilgilendirecektir.

Adım 4: Varlıklar ve borçlar

Boşanma sırasında sizin ve eşinizin tüm varlıklarını ve borçlarını planlamanız ve destekleyici belgeleri toplamanız önemlidir. Örneğin, evinizin tapusunu ve noter ipotek tapusunu düşünebilirsiniz. Aşağıdaki mali belgeler de önemli olabilir: sermaye sigortası poliçeleri, yıllık sigorta poliçeleri, yatırımlar, banka hesap özetleri (tasarruf ve banka hesaplarından) ve son yılların gelir vergisi beyannameleri. Ayrıca, kimin neyi alacağını belirttiğiniz ev eşyalarının bir listesi hazırlanmalıdır.

Adım 5: Çocuk nafakası / Partner desteği

Mali durumunuza bağlı olarak, muhtemelen çocuk veya eş desteğinin de ödenmesi gerekecektir. Bunu belirlemek için her iki tarafın gelir verilerinin ve sabit giderlerinin gözden geçirilmesi gerekir. Bu verilere dayanarak avukatınız / arabulucunuz nafaka hesaplaması yapabilir.

Adım 6: Emeklilik

Boşanmanın emekli maaşınız için de sonuçları olabilir. Bunu belirleyebilmek için, siz ve eşiniz tarafından tahakkuk eden tüm emeklilik haklarını gösteren belgeler gereklidir. Daha sonra siz ve (eski) eşiniz, emekli aylığının bölünmesi ile ilgili düzenlemeleri yapabilirsiniz. Örneğin, yasal eşitleme veya dönüştürme yöntemi arasında seçim yapabilirsiniz. Emeklilik fonunuz doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.

Adım 7: Ebeveynlik planı

Siz ve (eski) eşinizin de çocukları varsa, birlikte bir ebeveynlik planı hazırlamak zorundasınız. Bu ebeveynlik planı boşanma talebiyle birlikte mahkemeye sunulur. Bu planda aşağıdaki konularda birlikte anlaşmalar yapacaksınız:

  • Bakım ve ebeveynlik görevlerini bölme şekliniz;
  • çocuklar için önemli olaylar ve reşit olmayan çocukların varlıkları hakkında birbirinize bilgi verme ve danışma şekliniz;
  • reşit olmayan çocukların bakım ve yetiştirme masrafları.

Çocukların da ebeveynlik planının hazırlanmasında yer alması önemlidir. Avukatınız muhtemelen sizinle birlikte bir ebeveynlik planı hazırlayabilir. Bu şekilde ebeveynlik planının mahkemenin tüm gerekliliklerini karşıladığından emin olabilirsiniz.

8. Adım: Dilekçenin doldurulması

Tüm anlaşmalar yapıldığında, ortak avukatınız veya eşinizin avukatı boşanma için bir dilekçe hazırlayacak ve mahkemeye sunacaktır. Tek taraflı boşanmada, diğer tarafa davasını ortaya koyması için bir süre verilecek ve ardından bir duruşma planlanacaktır. Ortak boşanmayı seçtiyseniz, avukatınız dilekçeyi açar ve çoğu durumda mahkeme oturumuna gerek kalmaz.

Adım 9: Sözlü yargılamalar

Sözlü yargılamalar sırasında, taraflar avukatlarıyla birlikte görünmelidir. Sözlü duruşma sırasında taraflara hikayelerini anlatma fırsatı verilir. Yargıç ayrıca soru sorma fırsatına sahip olacaktır. Hakim yeterli bilgiye sahip olduğu kanaatindeyse duruşmayı sona erdirecek ve hangi süre içinde hüküm vereceğini belirtecektir.

Adım 10: Boşanma kararı

Hakim boşanma kararını açıkladıktan sonra, karara katılmıyorsanız, kararnameden sonraki 3 ay içinde itiraz edebilirsiniz. Üç ay sonra karar geri alınamaz hale gelir ve boşanma tapu siciline tescil edilebilir. Ancak o zaman boşanma kesinleşir. Üç aylık süreyi beklemek istemezseniz, siz ve eşiniz avukatınızın düzenleyeceği bir rıza belgesi imzalayabilirsiniz. Bu belge, boşanma kararını kabul ettiğinizi ve itiraz etmeyeceğinizi gösterir. Bu durumda üç aylık süreyi beklemenize gerek kalmaz ve boşanma kararını derhal Nüfus Müdürlüğü'ne kaydedebilirsiniz.

Boşanmanız için yardıma ihtiyacınız var mı veya boşanma davasıyla ilgili sorularınız mı var? Ardından uzmanla iletişime geçin aile hukuku avukatları at Law & More. At Law & Moreboşanmanın ve sonraki olayların hayatınız üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini anlıyoruz. Bu nedenle kişisel bir yaklaşım sergiliyoruz. Avukatlarımız da her türlü davada size yardımcı olabilir. Avukatlar Law & More kişisel hukuk ve aile hukuku alanında uzmandır ve boşanma sürecinde muhtemelen eşinizle birlikte size rehberlik etmekten mutluluk duyacaktır.

Law & More