Hollanda'da bir vaka

Hollanda'da bir ceza davası

Ceza yargılamasında sanık hakkında Cumhuriyet Savcılığı (OM) tarafından dava açılıyor. OM bir savcı tarafından temsil edilir. Cezai işlemler genellikle polisle başlar ve ardından savcı şüpheli hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verir. Savcının şüpheli hakkında soruşturma başlatması halinde dava mahkemede sonuçlanıyor.

Suçlar

Suçlar, diğerlerinin yanı sıra Ceza Kanunu, Silah Kanunu, Afyon Kanunu veya Karayolu Trafik Kanununda bulunabilir. Kanunilik ilkesi uyarınca hiç kimse, önceden kanunda cezai hüküm bulunmayan bir eylem veya ihmalden dolayı mahkûm edilemez.

Kabahatler ve suçlar arasında bir ayrım yapılabilir. Suç, kabahatten daha ağır bir suçtur. Bir kabahat saldırı veya cinayeti içerebilir. Suçun bazı örnekleri, kamusal alanda sarhoşluk veya vandalizmdir.

Soruşturma

Bir ceza davası genellikle polisle başlar. Bu, bir suç raporuna veya izine yanıt olarak olabilir. Soruşturma savcının talimatıyla polisle birlikte başladı. Şüpheli aranıyor ve deliller toplanıyor. Soruşturmanın bulguları savcılığa gönderilen resmi bir raporla geliyor. Savcı, resmi rapora göre dosyayı değerlendiriyor. Savcı ayrıca şüphelinin yargılanıp yargılanmayacağını da değerlendiriyor. Bu, uygunluk ilkesi olarak bilinir; Bir suçun kovuşturulup kovuşturulmayacağına savcı karar verir.

mahkeme çağrısı

Savcının kovuşturmaya devam etmesi durumunda sanık celp alacaktır. Davetnamede, sanığın yargılandığı suç açıklanmakta ve sanığın nerede ve ne zaman mahkemeye çıkması gerektiği belirtilmektedir.

Mahkeme tarafından tedavi

Sanık olarak duruşmaya katılma zorunluluğunuz yoktur. Katılmaya karar verirseniz hakim duruşma sırasında sizi sorgulayacaktır. Ancak sorularına cevap vermek zorunda değilsiniz. Bunun nedeni nemo tenetur ilkesidir: Kendi inancınızla aktif olarak işbirliği yapmak zorunda değilsiniz. Hakim sanığın sorgusunu bitirdikten sonra savcıya söz verecek.

Daha sonra savcılık iddianameyi veriyor. İçinde suçun gerçeklerini ve kanıtlarını ortaya koyuyor. Daha sonra suç talebiyle iddianamesini sonlandırıyor.

Savcının konuşmasının ardından sanık avukatı savunmasını yapacak. Savunmada avukat, savcının iddianamesine yanıt verir ve müvekkilin çıkarlarını temsil eder. Sonunda sanığa söz verilir.

Hakimin kararı

Hakimin verebileceği birçok karar var. Kanıt bulmak için, sanığın mahkum edilmesini sağlayacak asgari miktarda delilin mevcut olması gerekir. Asgari delilin karşılanıp karşılanmadığı, spesifik davanın değerlendirilmesini gerektirir ve bu durum hakimin elindedir.

Öncelikle sanık hakim tarafından beraat ettirilebilir. Bu durumda hakime göre suç ispatlanmamıştır veya hakim suçun cezalandırılamayacağına hükmetmektedir. Ancak hakimin, sanığın suç teşkil eden fiili işlediğine ikna olmaması da mümkündür.

Ayrıca sanık, soruşturmadan tahliye edilebilir. Örneğin meşru müdafaa durumlarında veya şüphelinin akıl hastası olması durumunda bu durum geçerlidir. Bu durumlarda hâkim, sanığın cezaya tabi olmadığına veya sanığın kovuşturulmasına konu olan suçun cezaya tabi olmadığına karar verir. Ceza davası burada sona erebilir. Ancak hâkim, kovuşturmanın reddi üzerine de tedbir uygulayabilir. Buna zihinsel bozukluğu olan bir şüpheli için TBS de dahil olabilir.

Ayrıca sanığın cezalandırılması da mümkündür. Üç ana ceza ayırt edilebilir: hapis, örnek hizmet ve kamu hizmeti. Mahkeme ayrıca tazminat ödenmesi veya TBS gibi bir tedbir de uygulayabilir.

Bir ceza çeşitli amaçlara hizmet edebilir. Örneğin, intikam görevi görebilir. Sonuçta bir kişi suç işlediğinde bundan kurtulamaz. Ayrıca mağdurun yanı sıra toplum da tatmini hak ediyor. Cezanın amacı suçlunun tekrar etmesini önlemektir. Ayrıca cezanın caydırıcı olması da gerekir. Suçluların, suç niteliğindeki bir eylemin cezasız kalmayacağını bilmesi gerekir. Son olarak suçlunun cezalandırılması toplumu korur.

Ceza davasıyla karşı karşıya mısınız? Eğer öyleyse, şu adresteki avukatlarla iletişime geçmekten çekinmeyin: Law & More. Avukatlarımız geniş deneyime sahiptir ve size tavsiyelerde bulunmaktan ve yasal işlemlerde size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

 

Law & More