IND kararına itiraz veya temyiz

IND kararına itiraz veya temyiz

IND'nin kararına katılmıyorsanız, karara itiraz edebilir veya itiraz edebilirsiniz. Bu, başvurunuz hakkında olumlu bir karar almanızla sonuçlanabilir.

Itiraz

Başvurunuzla ilgili olumsuz bir karar

IND, başvurunuz hakkında karar şeklinde bir karar verecektir. Başvurunuzun olumsuz sonuçlanması, yani ikamet belgesi alamamanız halinde itirazda bulunabilirsiniz. Aşağıda listelenen uygulamalara itiraz edilebilir:

  • Kısa süreli vize
  • Geçici oturma izni (MVV)
  • Belirli süreli düzenli ikamet izni
  • Daimi düzenli oturma izni veya AB'de uzun süreli ikamet eden kişi
  • Sponsor olarak tanınma
  • Vatandaşlığa kabul talebi (Hollanda vatandaşlığı)

İtiraz prosedürü

IND başvurunuzu reddederse, kararda Hollanda'da itirazı bekleyip bekleyemeyeceğiniz belirtilecektir. Hollanda'da itiraz prosedürünü bekleyebilirseniz, IND masasından ikamet onayı için randevu alabilirsiniz. İkamet onayı pasaportunuza eklenecektir. İşleminiz süresince Hollanda'da kalabileceğinizi gösteren çıkartmadır.

Kararda, Hollanda'daki itiraz prosedürünüzü bekleyemeyeceğiniz belirtiliyorsa, Hollanda'yı terk etmeniz gerekir. Eğer yine de Hollanda'da itirazı beklemek istiyorsanız mahkemeye ihtiyati tedbir başvurusunda bulunabilirsiniz.

İtiraz bildiriminde IND'nin kararına neden itiraz ettiğinizi yazarsınız. İtiraz bildirimini ve kararın bir kopyasını kararda belirtilen posta adresine gönderin. İtirazınızı avukatlarımıza da hazırlatabilirsiniz. Bu durumda IND için iletişim kişiniz olarak hareket edebiliriz.

IND itirazınızı aldıktan sonra size itirazın alındığı tarihi ve itirazın karar süresini belirten bir mektup gönderecektir. Herhangi bir belgenin eklenmesi veya düzeltilmesi gerekiyorsa, IND'den hangi belgeleri hâlâ sağlamanız gerektiğini belirten bir mektup alacaksınız.

IND daha sonra itiraz hakkında karar verecektir. İtirazın kabul edilmesi durumunda başvurunuz hakkında olumlu bir karar alacaksınız. Ancak itirazınızın asılsız olduğu anlaşılırsa başvurunuz şimdilik reddedilir. Eğer aynı fikirde değilseniz, mahkemelere itirazda bulunabilirsiniz.

Başvurunuzla ilgili olumlu karara itiraz etmek

Oturma izni başvurunuz onaylandıysa ancak kararın bir kısmına katılmıyorsanız da itiraz edebilirsiniz. IND masasından oturma izninizi aldıktan sonra itirazda bulunabilirsiniz. Bu durumda, ikamet belgesini aldığınız tarihten itibaren itiraz etmek için dört haftanız vardır.

Meslek

İtirazınızın asılsız bulunması halinde mahkemelere itirazda bulunabilirsiniz. İtirazınızın karara bağlanmasından itibaren dört hafta içerisinde doldurduğunuz Dilekçe/İtiraz formunu Merkezi Kayıt Bürosuna (CIV) göndermeniz gerekmektedir.

IND'nin itiraz kararı, Hollanda'da temyizi bekleyip bekleyemeyeceğinizi gösterir. İtiraz durumunda olduğu gibi Hollanda'da itirazın beklenmesini beklemenize izin verilmesi durumunda ikamet izni alabilirsiniz. Hollanda'da temyizi bekleyemiyorsanız Hollanda'yı terk etmeniz gerekir. Yine de Hollanda'da temyiz başvurusunu beklemek amacıyla ihtiyati tedbir için mahkemeye başvurabilirsiniz.

Formu doldurup gönderdikten sonra, itiraz bildiriminizde IND'nin itirazınıza ilişkin kararına neden katılmadığınızı belirtirsiniz. Temyiz bildirimini mahkemenin belirlediği süre içerisinde sunmanız gerekir. IND, itiraz bildiriminize bir savunma beyanı kullanarak yanıt verebilir. Bundan sonra duruşma yapılacak.

Prensip olarak mahkeme altı hafta içinde karar verecek. Hakimin daha fazla süreye ihtiyacı varsa taraflara derhal bildirimde bulunacaktır. İtirazınız onaylanırsa hakim şu karara varabilir:

  • IND itirazı yeniden incelemelidir ve IND, IND'nin mahkeme kararına uyduğu yeni bir karar verir
  • IND'nin kararının hukuki sonuçları halen yürürlüktedir
  • Hakimin kendi kararı

Ancak mahkeme tarafından haklı olmanız, oturma izni konusunda kesinlik alacağınız anlamına gelmez. Çoğu zaman IND, mahkemenin kararını dikkate alarak yeni bir karar verecektir. Ancak bu karar yine de oturma izninizin reddedilmesiyle sonuçlanabilir.

Avukatlarımız Göçmenlik Hukuku konusunda uzmanlaşmıştır ve itiraz veya temyiz konusunda size yardımcı olabilirler. Bu süreçte size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Ayrıca UAF ile Law & More diğer sorular için. 

Law & More