Babayı ebeveynlik yetkisinden mahrum bırakmak: mümkün mü?

Babayı ebeveynlik yetkisinden mahrum bırakmak: mümkün mü?

Eğer baba çocuğa bakamıyor ve büyütemiyorsa veya çocuğun gelişimi ciddi şekilde tehdit ediliyorsa, bunu ebeveynlik yetkisinin sona ermesi takip edebilir. Bazı durumlarda, arabuluculuk veya diğer sosyal yardımlar bir çözüm sunabilir, ancak başarısız olursa ebeveynlik yetkisinin kaldırılması mantıklı bir seçimdir. Babanın velayeti hangi hallerde sona erebilir? Bu soruyu cevaplamadan önce, ebeveyn otoritesinin ne olduğunu ve neyi gerektirdiğini tam olarak bilmemiz gerekiyor.

Ebeveyn yetkisi nedir?

Bir çocuğun velayeti sizde olduğunda, çocuğu etkileyen önemli kararlar verebilirsiniz. Bunlar, örneğin okul seçimini ve bakım ve yetiştirme kararlarını içerir. Belli bir yaşa kadar, çocuğunuzun neden olduğu her türlü zarardan siz de sorumlusunuz. Müşterek velayet ile, her iki ebeveyn de çocuğun yetiştirilmesinden ve bakımından sorumludur. Ebeveynlerden yalnızca birinin velayeti varsa, tek velayetten söz ederiz.

Bir çocuk doğduğunda, anne otomatik olarak çocuğun velayetini alır. Anne evli veya kayıtlı bir birliktelik içinde ise, baba da doğumdan itibaren velayete sahiptir. Anne ve babanın evli olmaması veya kayıtlı birliktelik içinde olmaları durumunda baba otomatik velayete sahip değildir. Daha sonra baba, annenin rızasıyla bunu talep etmelidir.

Not: Ebeveyn velayeti, babanın çocuğu kabul edip etmediğinden ayrıdır. Bu konuda genellikle çok fazla kafa karışıklığı vardır. Bunun için 'Teşekkür ve ebeveyn yetkisi: Açıklanan farklılıklar' başlıklı diğer blogumuza bakın.

Ebeveyn otoritesini reddeden baba

Anne, babanın çocuğun velayetini rıza yoluyla almasını istemiyorsa, bu rızayı vermeyi reddedebilir. Bu durumda baba velayeti ancak mahkemeler aracılığıyla alabilir. İkincisi, izin için mahkemeye başvurmak üzere avukatını tutmak zorunda kalacak.

Not! 22 Mart 2022 Salı günü Senato, evli olmayan çiftlerin çocuklarını tanıdıktan sonra yasal olarak ortak velayete sahip olmalarına izin veren yasa tasarısını onayladı. Evli olmayan ve kayıtsız eşler, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle çocuğu tanıyana kadar otomatik olarak müşterek velayet yetkisine sahip olacaklardır. Ancak bu yasa şu ana kadar yürürlüğe girmedi.

Velayet yetkisi ne zaman sona erer?

Velayet yetkisi aşağıdaki durumlarda sona erer:

  • Çocuk 18 yaşına geldiğinde. Dolayısıyla çocuk resmen bir yetişkindir ve önemli kararları kendisi alabilir;
  • Çocuk 18 yaşını doldurmadan evliliğe girerse, bu, çocuk evlilik yoluyla kanun önünde reşit olduğu için özel izin gerektirir;
  • 16 veya 17 yaşındaki bir çocuk bekar bir anne olduğunda ve mahkeme onun yaşını beyan etme başvurusunu kabul ettiğinde.
  • Bir veya daha fazla çocuğun ebeveyn velayetinden tahliye veya diskalifiye ile.

Babayı ebeveynlik yetkisinden mahrum bırakmak

Anne babanın velayetini almak istiyor mu? Eğer öyleyse, bu amaçla mahkeme nezdinde bir dilekçe prosedürü başlatılmalıdır. Durumu değerlendirirken hakimin öncelikli endişesi, değişikliğin çocuğun çıkarına olup olmadığıdır. Prensip olarak, hakim bu amaçla sözde “kelepçeleme kriteri”ni kullanır. Hakimin çıkarları tartma konusunda çok fazla özgürlüğü vardır. Kriter testi iki bölümden oluşur:

  • Çocuğun ebeveynler arasında kapana kısılması veya kaybolması gibi kabul edilemez bir risk vardır ve bunun öngörülebilir gelecekte yeterince iyileşmesi beklenmemektedir veya çocuğun yüksek yararı için velayet değişikliği gerekli değildir.

Prensip olarak, bu önlem yalnızca çocuğa çok zararlı durumlarda başvurulur. Bu, aşağıdaki davranışlardan birini veya birkaçını içerebilir:

  • Çocuğa karşı veya çocuğun huzurunda zararlı/suç teşkil eden davranış;
  • Eski eş düzeyinde zararlı/suçlu davranış. Diğer velayet altındaki ebeveynin (artık) zarar verici ebeveynle istişarede bulunmasının makul bir şekilde beklenememesini sağlayan davranış;
  • Çocuk için çok önemli olan kararları geciktirme veya (motivasyonsuz) engelleme. İstişare için ulaşılamaz veya 'izlenemez' olmak;
  • Çocuğu sadakat çatışmasına iten davranışlar;
  • Ebeveynler için kendi aralarında ve/veya çocuk için yardımın reddedilmesi.

Gözaltının sona ermesi kesin midir?

Gözaltının sona erdirilmesi genellikle kesindir ve geçici bir önlem içermez. Ancak koşullar değişirse, velayetini kaybeden baba mahkemeden velayetinin "geri verilmesini" isteyebilir. Elbette baba, bu arada bakım ve yetiştirme sorumluluğunu (sürekli olarak) üstlenebileceğini kanıtlamalıdır.

yargı

İçtihatta, babanın ebeveynlik yetkisinden yoksun bırakılması veya reddedilmesi nadirdir. Ebeveynler arasındaki zayıf iletişim artık belirleyici görünmüyor. Ayrıca, çocuk ile diğer ebeveyn arasında artık temas olmadığında bile, hakimin ebeveyn otoritesini elinde tuttuğunu giderek daha fazla görüyoruz; bu 'son bağ'ı kesmemek için. Baba normal davranışlara uyarsa ve istişare için istekli ve hazırsa, tek başına velayet talebinin başarı şansı çok azdır. Öte yandan, ortak ebeveynlik sorumluluğunun işlemediğini gösteren zararlı olaylarla ilgili olarak baba aleyhine yeterli kanıt varsa, o zaman bir talep çok daha başarılı olur.

Sonuç

Anne-baba ilişkisinin kötü olması, babayı velayet yetkisinden mahrum bırakmak için yeterli değildir. Velayet değişikliği, çocukların ebeveynler arasında sıkıştığı veya kaybolduğu bir durum varsa ve bunda kısa vadede bir iyileşme yoksa aşikardır.

Anne velayet değişikliği istiyorsa bu işlemleri nasıl başlattığı önemlidir. Yargıç ayrıca, duruma ilişkin katkılarına ve ebeveyn otoritesinin çalışması için hangi eylemleri yaptığına da bakacaktır.

Bu makalenin sonucunda herhangi bir sorunuz var mı? Eğer öyleyse, lütfen bizimle iletişime geçin aile avukatları herhangi bir yükümlülük olmadan. Size tavsiyelerde bulunmaktan ve rehberlik etmekten mutluluk duyacağız.

 

Law & More