Hakaret ve iftira: farklılıklar açıklandı

Hakaret ve iftira: farklılıklar açıklandı 

Hakaret ve iftira, Ceza Kanunu'ndan kaynaklanan terimlerdir. Bunlar para cezası ve hatta hapis cezası ile cezalandırılabilen suçlardır, ancak Hollanda'da iftira veya iftira nedeniyle nadiren birileri parmaklıkların ardına düşer. Esas olarak cezai terimlerdir. Ancak iftira veya iftiradan suçlu olan biri de yasa dışı bir eylemde bulunur (Medeni Kanun Madde 6:162) ve bu nedenle, medeni hukuk kapsamında da yargılanabilir; bu sayede, kısa yargılama veya esasa ilişkin yargılamalarda çeşitli önlemler talep edilebilir; hukuka aykırı beyanların düzeltilmesi ve kaldırılması gibi.

karalama

Kanun, iftirayı (Ceza Kanunu'nun 261. maddesi), belirli bir gerçeği kamuya açıklamak için suçlayarak birinin şerefine veya iyi adına kasten zarar vermek olarak tanımlar. Kısacası: karalama, birisi başka bir kişi hakkında bilerek 'kötü' şeyler söylediğinde, bunu başkalarının dikkatine sunmak ve bu kişiyi kötü bir şekilde aydınlatmak için ortaya çıkar. Hakaret, birinin itibarını zedelemeye çalışan ifadeleri içerir.

İftira sözde bir 'şikayet suçudur' ve birisi bunu bildirdiğinde kovuşturma açılır. Bu ilkenin istisnası, kamu otoritesine, bir kamu kuruluşuna veya bir kuruma hakaret ve görevdeki bir devlet memuruna iftiradır. Ölen kişiye karşı hakaret söz konusu olduğunda, kan akrabaları kovuşturmanın yapılmasını istiyorlarsa bunu bildirmek zorundadırlar. Ayrıca fail gerekli savunmayı yaptığında ceza da yoktur. Ayrıca, bir kişi, isnat edilen suçun gerçek olduğunu ve bunun kamu yararına olduğunu iyi niyetle varsaymışsa, hakaretten hüküm giyemez. 

Karalama

Hakaretin yanı sıra iftira da vardır (mad. 261 Sr). Libel, hakaretin yazılı şeklidir. Libel, örneğin bir gazete makalesi veya bir web sitesindeki halka açık bir forum aracılığıyla kamuya açık bir kişiyi kasıtlı olarak karalamayı taahhüt eder. Yüksek sesle okunan yazılardaki hakaret de iftira kapsamına girer. Hakaret gibi, iftira da yalnızca mağdur bu suçu bildirdiğinde kovuşturma açılır.

iftira ve iftira arasındaki fark

Hakaret (Ceza Kanunu'nun 262. maddesi), bir kişinin, bu suçlamaların geçerli olmadığını bildiği veya bilmesi gerektiği halde, başka bir kişi hakkında alenen suçlamalarda bulunmasını içerir. Hakaret sınırını çizmek bazen zor olabilir. Bir şeyin doğru olmadığını biliyorsanız, bu iftira olabilir. Gerçeği söylersen, o zaman asla iftira olamaz. Ancak bu, iftira veya iftira olabilir çünkü doğruyu söylemek de cezalandırılabilir (dolayısıyla yasa dışıdır). Aslında mesele birisinin yalan söyleyip söylememesi değil, söz konusu suçlamanın o kişinin onur ve itibarını etkileyip etkilemediğidir.

Hakaret ve iftira arasındaki anlaşma

Hakaret veya iftiradan suçlu olan kişi, cezai kovuşturma riskini taşır. Ancak kişi aynı zamanda haksız fiil de işler (Medeni Kanun Madde 6:162) ve mağdur tarafından medeni hukuk yolu ile dava edilebilir. Örneğin, mağdur tazminat talep edebilir ve yargısız yargılama başlatabilir.

İftira ve iftira teşebbüsü

İftira veya iftira girişimi de cezalandırılabilir. 'teşebbüs', başka bir kişiye karşı iftira veya iftira atmaya teşebbüs etmek anlamına gelir. Burada bir gereklilik, suçun infazının bir başlangıcının olması gerektiğidir. Birinin senin hakkında olumsuz bir mesaj yazacağını biliyor musun? Ve bunu önlemek istiyor musunuz? Ardından, özet yargılamada mahkemeden bunu yasaklamasını isteyebilirsiniz. Bunun için bir avukata ihtiyacınız olacak.

Report

İnsanlar veya şirketler her gün dolandırıcılık, dolandırıcılık ve diğer suçlarla itham ediliyor. İnternette, gazetelerde veya televizyon ve radyoda günün sırasıdır. Ancak suçlamalar, özellikle de bu suçlamalar ciddiyse, gerçeklerle desteklenebilmelidir. Suçlamalar haksızsa, suçlamayı yapan kişi iftira, iftira veya iftiradan suçlu olabilir. O zaman bir polis raporu doldurarak başlamak iyi bir fikirdir. Bunu kendiniz veya avukatınızla birlikte yapabilirsiniz. Daha sonra aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

1 Adım: iftira (yazı) veya iftira ile uğraşıp uğraşmadığınızı kontrol edin

2 Adım: Kişiye durmasını istediğinizi bildirin ve ondan mesajları silmesini isteyin.

Mesaj bir gazetede mi yoksa internette mi? Yöneticiden mesajı kaldırmasını isteyin.

Ayrıca kişinin mesajları durdurmaması veya silmemesi durumunda yasal işlem başlatacağınızı da bilin.

3 Adım: Birinin 'iyi adınıza' kasten zarar vermek istediğini kanıtlamak zordur. Birileri de başkalarını uyarmak için sizin hakkınızda olumsuz konuşabilir. Hem iftira hem de iftira ceza gerektiren suçlardır ve bir 'şikâyet suçu'dur. Bu, polisin bir şeyi yalnızca siz kendiniz bildirirseniz yapabileceği anlamına gelir. Bunun için mümkün olduğunca çok kanıt toplayın, örneğin:

  • mesajların, fotoğrafların, mektupların veya diğer belgelerin kopyaları
  • WhatsApp mesajları, e-postalar veya internetteki diğer mesajlar
  • bir şey gören veya duyan başkalarından gelen raporlar

4 Adım: Bir ceza davası olmasını istiyorsanız bunu polise bildirmelisiniz. Savcı elinde yeterli delil olup olmadığına karar verir ve ceza davası açar.

5 Adım: Yeterli delil varsa savcı ceza davası açabilir. Yargıç, genellikle para cezası olmak üzere bir ceza verebilir. Ayrıca hakim, kişinin mesajı silmesine ve yeni mesajların yayılmasını durdurmasına karar verebilir. Bir ceza davasının uzun sürebileceğini unutmayın.

Ceza davası açılmayacak mı? Yoksa gönderilerin hızlı bir şekilde kaldırılmasını mı istiyorsunuz? Daha sonra sivil mahkemede dava açabilirsiniz. Bu durumda, şunları isteyebilirsiniz:

  • mesajın kaldırılmasını sağlayın.
  • yeni mesaj gönderme yasağı.
  • bir "düzeltme". Bu, önceki raporlamanın düzeltilmesini/geri yüklenmesini içerir.
  • tazminat.
  • penaltı. O halde fail, mahkeme kararına uymadığı takdirde para cezası da ödemek zorundadır.

Hakaret ve iftira tazminatı

Hakaret ve karalama şikayet edilebilse de, bu suçlar nadiren hapis cezasına, en fazla nispeten düşük bir para cezasına yol açar. Bu nedenle, birçok mağdur faile karşı (ayrıca) medeni hukuk yoluyla yasal işlem başlatmayı seçer. Bir suçlama veya isnat kanuna aykırı ise, zarar gören taraf Medeni Kanun uyarınca tazminat alma hakkına sahiptir. Farklı türde zararlar söz konusu olabilir. Bunların başlıcaları itibar zedelenmesi ve (şirketler için) ciro zararıdır.

yeniden suç işleme eğilimi

Birisi tekrar tekrar suçluysa veya iftira, iftira veya iftira işlemekten birden çok kez mahkemede bulunuyorsa, daha yüksek bir ceza bekleyebilirler. Ayrıca, suçun devam eden tek bir fiil mi yoksa ayrı fiiller mi olduğu dikkate alınmalıdır.

İftira veya iftira ile mi karşılaşıyorsunuz? Ve haklarınız hakkında daha fazla bilgi ister misiniz? O zaman tereddüt etme UAF ile Law & More avukatlar. Avukatlarımız çok deneyimlidir ve size tavsiyelerde bulunmaktan ve yasal işlemlerde size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır. 

 

 

Law & More