Rusya'ya karşı ek yaptırımlar Image

Rusya'ya ek yaptırımlar

Hükümet tarafından Rusya'ya yönelik yedi yaptırım paketinin ardından, 6 Ekim 2022'de sekizinci bir yaptırım paketi de hayata geçirildi. Söz konusu yaptırımlar, 2014 yılında Kırım'ın ilhakı ve Minsk anlaşmalarının uygulanmaması nedeniyle Rusya'ya karşı alınan önlemlerin üzerine geliyor. Tedbirler ekonomik yaptırımlara ve diplomatik önlemlere odaklanıyor. Yeni yaptırımlar, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki hükümet dışı bölgeleri tanımayı ve bu bölgelere Rus kuvvetleri göndermeyi amaçlıyor. Bu blogda, hangi yaptırımların eklendiğini ve bunun hem Rusya hem de AB için ne anlama geldiğini okuyabilirsiniz.

Sektöre göre önceki yaptırımlar

Yaptırım listesi

AB, belirli kişilere, şirketlere ve kuruluşlara kısıtlamalar getirmiştir. Liste[1] kısıtlamalar birkaç kez genişletildi, bu nedenle bir Rus kuruluşuyla iş yapmadan önce ona danışmanız tavsiye edilir.

Gıda ürünleri (tarım-gıda)

Tarım-gıda cephesinde, Rusya'dan deniz ürünleri ve alkollü içeceklere ithalat yasağı ve çeşitli süs bitkisi ürünlerine ihracat yasağı var. Bunlara soğanlar, yumrular, güller, orman gülleri ve açelyalar dahildir.

Savunma

Hizmet ve destek sağlayan silah ve ilgili ürünlerde ithalat ve ihracat yasağı bulunmaktadır. Ayrıca sivil ateşli silahların, bunların temel parçaları ve mühimmatının, askeri araç ve teçhizatın, paramiliter teçhizatın ve yedek parçalarının satışı, temini, devri ve ihracı yasaklanmıştır. Ayrıca, 'ikili kullanım' için kullanılabilecek ürünlerle ilgili belirli ürünlerin, teknolojilerin, teknik desteğin ve komisyonculuğun sağlanmasını da yasaklar. İkili kullanım, malların normal kullanım için değil, aynı zamanda askeri kullanım için de konuşlandırılabileceği anlamına gelir.

Enerji sektörü

Enerji sektörü, Rusya içinde arama, üretim, dağıtım veya petrol, doğal gaz veya katı fosil yakıtların çıkarılmasını içeren faaliyetleri içerir. Ama aynı zamanda Rusya'da üretim veya dağıtım veya katı yakıtlardan, rafine edilmiş petrol ürünlerinden veya gazdan ürünler. Ayrıca, elektrik üretimi veya elektrik üretimi ile ilgili faaliyetler için tesislerin inşası veya inşası veya ekipman kurulumu veya hizmet, ekipman veya teknolojinin sağlanması.

Rusya'nın tüm enerji sektöründe yeni yatırım yapılması yasaktır. Ayrıca, enerji sektöründe ekipman, teknoloji ve hizmetler konusunda geniş kapsamlı ihracat kısıtlamaları bulunmaktadır. Ayrıca Rusya'da petrol arıtma teknolojileri, derin su petrol arama ve üretimi, Kuzey Kutbu petrol arama ve üretimi ve kaya petrolü projelerine yönelik belirli ekipman, teknoloji ve hizmetlere yönelik ihracat yasağı da bulunmaktadır. Son olarak, Rusya'dan ham petrol ve rafine petrol ürünlerinin alımı, ithalatı ve transferi yasaklanacak.

Finans sektörü

Rusya hükümeti, Merkez Bankası ve ilgili kişi/kuruluşlara kredi, muhasebe, vergi danışmanlığı, danışmanlık ve yatırım ürünleri verilmesi yasaktır. Ayrıca, güven şirketleri tarafından bu gruba hizmet verilemez. Ayrıca, artık menkul kıymet ticareti yapmalarına izin verilmemektedir ve birçok banka uluslararası ödeme sistemi SWIFT'den ayrılmıştır.

Sanayi ve hammadde

Çimento, gübre, fosil yakıtlar, jet yakıtı ve kömür için ithalat yasağı uygulanır. Makine sektöründeki büyük firmalar ek yaptırımlara uymak zorunda. Ayrıca, belirli makinelerin Rusya'ya taşınmasına izin verilmemektedir.

Nakliye

Havacılık parçaları ve onarımları, ilgili finansal hizmetler ve havacılıkta kullanılan ek mallar. AB hava sahası da Rus uçaklarına kapalı. Havacılık sektöründeki büyük şirketlere de yaptırımlar uygulanıyor. Ayrıca, Rus ve Belarus nakliye şirketleri için karayolu taşımacılığı yasağı var. Tıbbi, tarım ve gıda ürünleri ile insani yardım dahil olmak üzere belirli istisnalar vardır. Ayrıca, Rus bayraklı gemilerin AB limanlarına girişine izin verilmemektedir. Rus gemi inşa sektöründeki büyük şirketlere yönelik yaptırımlar da var.

medya

Propaganda ve sahte haberlere karşı çıkmak için bazı şirketlerin AB'de yayın yapmasına artık izin verilmiyor.

İş hizmetleri

Muhasebe, denetim hizmetleri, vergi danışmanlığı, halkla ilişkiler, danışmanlık, bulut hizmetleri ve yönetim danışmanlığı içerdiğinde ticari hizmetlerin sağlanmasına izin verilmez.

Sanat, kültür ve lüks mallar

Bu sektörle ilgili olarak, yaptırım listesindeki kişilere ait mallar dondurulmaktadır. Lüks malların Rusya'daki kişi, şirket ve kuruluşlara veya Rusya'da kullanılmak üzere işlem ve ihracatı da yasaklanmıştır.

6 Ekim 2022'den bu yana yeni önlemler

İthalat ve ihracat listesine yeni mallar eklendi. Üçüncü ülkeler için Rus petrolünün deniz taşımacılığına da bir üst sınır getirildi. Rusya'nın ticaret ve hizmetlerine de ek kısıtlamalar getirildi.

İthalat ve ihracat yasağının uzatılması

Çelik ürünleri, odun hamuru, kağıt, plastik, kuyumculuk sektörü için elementler, kozmetik ve sigara ithalatı yasa dışı hale gelecek. Bu mallar mevcut listeye uzantı olarak eklenecektir. Havacılık sektöründe kullanılan ek malların taşınması da kısıtlanacak. Ayrıca ikili kullanım için kullanılabilecek ürünler için ihracat yasağı uzatıldı. Bu, Rusya'nın askeri ve teknolojik güçlenmesini ve savunma ve güvenlik sektörünün gelişimini sınırlamayı amaçlıyor. Liste artık ölüm cezası, işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele için kullanılabilecek belirli elektronik bileşenleri, ek kimyasalları ve malları içeriyor.

Rus deniz taşımacılığı

Rus Nakliye Sicili de işlemlerden men edilecektir. Yeni yaptırımlar, Rusya menşeli veya Rusya'dan ihraç edilen ham petrol (Aralık 2022 itibariyle) ve petrol ürünlerinin (Şubat 2023 itibariyle) üçüncü ülkelere deniz yoluyla ticaretini yasaklıyor. Teknik yardım, aracılık hizmetleri finansmanı ve mali yardım da sağlanamayabilir. Ancak, bu tür ulaşım ve hizmetler, petrol veya petrol ürünleri önceden belirlenmiş bir tavan fiyat üzerinden veya altında satın alındığında sağlanabilir. Bu yaptırım henüz uygulanmadı, ancak yasal dayanak zaten mevcut. Yalnızca Avrupa düzeyinde bir fiyat tavanı belirlendiğinde yürürlüğe girecektir.

Yasal tavsiye

Artık Rusya'ya hukuki danışmanlık hizmeti vermek yasaktır. Ancak yasal temsil bağlamında temsil, belgelerin tavsiye hazırlanması veya belgelerin doğrulanması hukuki tavsiye kapsamına girmez. Bu, yeni yaptırım paketinin hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin açıklamadan kaynaklanmaktadır. İdari organlar, mahkemeler veya usulüne uygun olarak oluşturulmuş diğer resmi mahkemeler önündeki veya tahkim veya arabuluculuk işlemlerindeki davalar veya işlemler de yasal tavsiye olarak kabul edilmez. 6 Ekim 2022'de Hollanda Barosu, bu yaptırımın yürürlüğe girmesinin hukuk mesleği üzerindeki sonuçlarını hala düşündüğünü belirtti. Şimdilik, bir Rus müvekkiline yardım/tavsiyede bulunmak istediğinizde Hollanda Barolar Birliği Dekanına danışmanız tavsiye edilir.

Architeknisyenler ve mühendisler

Mimarlık ve mühendislik hizmetleri, şehir planlama ve peyzaj mimarlığı hizmetleri ile mühendislikle ilgili bilimsel ve teknik danışmanlık hizmetlerini içerir. Mimari ve mühendislik hizmetlerinin yanı sıra BT danışmanlık hizmetleri ve hukuk müşavirlik hizmetlerinin sağlanması yasaklanarak sınırlandırılmıştır. Bununla birlikte, Rusya'ya ihraç edilen mallar için teknik yardım sağlanmasına izin verilecektir. Teknik yardım sağlanırken bu malların satışı, tedariki, devri veya ihracı bu Yönetmelik kapsamında yasaklanmamalıdır.

BT danışmanlık hizmetleri

Bunlar, bilgisayar donanımının kurulumunu içerir. Donanım ve ağların kurulumu ile ilgili şikayetlere yardım etmeyi de düşünün, “BT danışmanlık hizmetleri”, bilgisayar donanımının kurulumu ile ilgili danışmanlık hizmetlerini, yazılım uygulama hizmetlerini içerir. Kapsamlı olarak, yazılımın geliştirilmesini ve uygulanmasını da içerir. Kripto varlıklarının toplam değeri ne olursa olsun, Rus kişiler veya Rusya'da ikamet eden kişiler için kripto varlıklarının cüzdan, hesap ve saklama hizmetlerinin sağlanması da yasaktır.

Diğer yaptırımlar

Uygulanan diğer önlemler, yaptırımlardan kaçınmayı kolaylaştıran kişi ve kuruluşların yaptırım listesine alınması olasılığıdır. Ayrıca, bazı Rus devlet şirketlerinin yönetim kurullarında AB vatandaşlarının oturması yasaklanmıştır. Birkaç kişi ve kuruluş da yaptırım listesine alındı. Bunlar arasında Rus savunma sektörünün temsilcileri, savaş hakkında dezenformasyon yayan bilinen kişiler ve yasadışı referandumlar organize eden kişiler yer alıyor.

Konsey ayrıca, 23 Şubat yaptırımlarının coğrafi kapsamını, özellikle hükümet dışı Donetsk ve Luhansk oblastlarından mal ithalatı yasağı da dahil olmak üzere Zaporizhzhya ve Kherson oblastlarının kontrolsüz bölgelerine genişletmeye karar verdi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit edenlere yönelik tedbirler 15 Mart 2023'e kadar geçerlidir.

İletişim

Belirli koşullar altında, yukarıdaki yaptırımlarla ilgili istisnalar vardır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? O halde Tom Meevis'imizle temas kurmaktan çekinmeyin. tom.meevis@lawandmore.nl veya maxim.hodak@lawandmore.nl adresinden Maxim Hodak veya +31 (0)40-3690680 numaralı telefondan bizi arayın.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014R0269-20220721

Law & More