Bir opsiyon prosedürü ile daha erken bir Hollanda vatandaşı olmak

Bir opsiyon prosedürü ile daha erken bir Hollanda vatandaşı olmak

Hollanda'da kalıyorsun ve burayı çok seviyorsun. Bu nedenle Hollanda vatandaşlığına geçmek isteyebilirsiniz. Vatandaşlığa kabul veya isteğe bağlı olarak Hollandalı olmak mümkündür. Seçenek prosedürü ile Hollanda vatandaşlığına daha hızlı başvurabilirsiniz; ayrıca, bu prosedürün maliyetleri önemli ölçüde daha düşüktür. Öte yandan, opsiyon prosedürü daha katı gereksinimler gerektirmektedir. Bu blogda, bu gereksinimleri karşılayıp karşılamadığınızı ve başarılı bir sonuç için hangi destekleyici belgelerin gerekli olduğunu okuyabilirsiniz.

İşlemlerin karmaşık doğası göz önüne alındığında, süreç boyunca size rehberlik edebilecek ve özel ve bireysel durumunuza odaklanabilecek bir avukat tutmanız tavsiye edilir. 

Koşullar

Aşağıdaki durumlarda isteğe bağlı olarak Hollanda vatandaşlığına başvurabilirsiniz:

  • Reşitsiniz, Hollanda'da doğdunuz ve doğduğunuzdan beri Hollanda'da yaşıyorsunuz. Ayrıca geçerli bir oturma izniniz de var.
  • Hollanda'da doğdunuz ve uyruğunuz yok. En az üç yıl üst üste geçerli oturma izniyle Hollanda'da yaşıyorsanız.
  • Dört yaşını doldurduğunuz günden itibaren Hollanda'da yaşadınız, her zaman geçerli bir oturma izniniz oldu ve halen geçerli bir oturma izniniz var.
  • Eski bir Hollanda vatandaşısınız ve Hollanda'da en az bir yıl, geçici olmayan bir kalış amacı olan geçerli bir daimi veya sabit süreli oturma izniyle yaşadınız. Lütfen, vatandaşlığınız vazgeçtiğiniz için iptal edildiyse, bir seçeneğe başvuramayacağınızı unutmayın.
  • Bir Hollanda vatandaşıyla en az üç yıldır evlisiniz veya bir Hollanda vatandaşıyla en az üç yıldır kayıtlı bir ortaklığınız var. Evliliğiniz veya kayıtlı birlikteliğiniz aynı Hollanda vatandaşıyla devam ediyor ve en az 15 yıl boyunca geçerli bir oturma izniyle sürekli olarak Hollanda'da yaşadınız.
  • 65 yaşında veya daha büyüksünüz ve Hollanda vatandaşlığının kazanılmasının onaylanmasından hemen önce geçerli bir oturma izniyle en az 15 yıl boyunca Hollanda Krallığı'nda yaşadınız.

1 Ocak 1985'ten önce doğduysanız, evlat edindiyseniz veya evliyseniz, isteğe bağlı olarak Hollanda vatandaşlığına başvurabileceğiniz üç ayrı durum daha vardır:

  • 1 Ocak 1985'ten önce Hollandalı bir annenin çocuğu olarak doğdunuz. Babanızın doğumunuz sırasında Hollanda vatandaşlığı yoktu.
  • 1 Ocak 1985'ten önce o tarihte Hollanda uyruklu bir kadın tarafından reşit olmayan olarak evlat edinildiniz.

1 Ocak 1985'ten önce Hollandalı olmayan bir erkekle evliydiniz ve sonuç olarak Hollanda vatandaşlığınızı kaybettiniz. Yakın zamanda boşanmışsanız, evliliğin sona ermesinden itibaren bir yıl içinde seçenek beyanı yapacaksınız. Bu beyanı yapmak için Hollanda'da ikamet etmek zorunda değilsiniz.

Yukarıdaki kategorilerden herhangi birine girmiyorsanız, büyük olasılıkla opsiyon işlemi için uygun değilsiniz.

Talep et

Hollanda vatandaşlığına isteğe bağlı olarak başvuru belediyede yapılır. Bunu yapmak için, geçerli bir kimliğiniz ve menşe ülkenizden bir doğum belgesine sahip olmanız gerekir. Ayrıca geçerli bir oturma izniniz veya başka bir yasal ikamet belgesine sahip olmanız gerekir. Belediyede, Hollanda vatandaşlığını kazanma töreninde taahhüt beyanı yapacağınızı beyan etmelisiniz. Bunu yaparak, Hollanda Krallığı yasalarının sizin için de geçerli olacağını bildiğinizi beyan edersiniz. Buna ek olarak, muafiyet için bir nedene başvurmadığınız sürece, çoğu durumda mevcut vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz gerekecektir.

İletişim

Göçmenlik yasasıyla ilgili sorularınız mı var yoksa seçenek prosedürünüzde size daha fazla yardımcı olmamızı ister misiniz? O halde avukat Aylin Selamet ile iletişime geçmekten çekinmeyin. Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl veya Bay Ruby van Kersbergen, avukat Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl veya +31 (0)40-3690680 numaralı telefondan bizi arayın.

Law & More